In Arnhem praatten deze herfst afgevaardigden van alle 26 Veiligheidsregio's in Nederland over de gevolgen van de energietransitie. De opkomst van nieuwe technologie stelt de brandweer voor problemen. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Rinus Corbijn van de Brandweer Zeeland: ,,Duidelijk is dat brand bij zonnepanelen vaak ontstaat door een verkeerde installatie.” Steeds meer particulieren leggen hun eigen zonnepanelen. Bij een aantal branden is gebruik van onjuiste materialen de oorzaak, zoals verkeerde omvormers of folie onder de panelen. Corbijn: ,,Want dan regent het niet in. Maar dat folie kan te warm worden en in brand vliegen. Opvallend is dat er veel branden zijn bij Indak zonnepanelen. Dat zijn zonnepanelen die onderdeel vormen van het dak. Indak is vrij nieuw en wordt nog niet veel door particulieren zelf geïnstalleerd. Daaruit kun je concluderen dat ook monteurs de montagevoorschriften niet altijd goed volgen.”
Hulst
Als een paneel beschadigd is, loopt een brandweerman bij het blussen kans op elektrocutie.
Deze zomer ontstond brand bij een woning van Woningstichting Hulst, die honderden woningen met zonnepanelen belegd heeft. ,,Gesprekken daarover met de woningbouwcorporatie zijn nog gaande", aldus Corbijn.
Voor de brandweer zijn zonnepanelen erg lastig. Corbijn: ,,Er zit altijd restspanning op zo'n paneel. Als ze heel zijn, kun je ze rustig aanraken en schoonmaken, maar zodra er schade is, loop je kans op elektrocutie. De hitte doet de bekabeling smelten. Zonnepanelen werken op gelijkstroom, dat is veel gevaarlijker dan de wisselstroom uit je stopcontact. Vaak ook is de bevestiging van kunststof; als dat smelt, vallen de panelen van het dak.”
Gevaarlijke stoffen
In Arnhem is gesproken over zonnepanelen en -parken bij ‘BRZO’-bedrijven. ,,Dat zijn bedrijven waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt. Denk aan Dow Chemical of Zeeland Refinery. Stel dat daar brand uitbreekt bij zonnepanelen, dan kunnen wij als brandweer niets omdat het gewoon te gevaarlijk is. Dan moet er eerst een installateur komen die precies weet waar de schakelaars zitten om overal de spanning eraf te halen.”
Begin volgend jaar komen de Veiligheidsregio's weer bijeen. ,,Dan leggen we voorbeelden per regio naast elkaar en kijken welke lessen we eruit kunnen trekken. Misschien heeft een van de regio's ervaring opgedaan met schuimdekens op de panelen of een soort branddeken”, aldus Corbijn. ,,Een protocol voor veilig werken bij brand met accu's en zonnepanelen ontbreekt nu nog.”