Zeven vragen over de avondklok: waarom krijgen talkshowgasten wel een vrijbriefje?

Tenzij de Tweede Kamer het donderdag blokkeert, wordt in ons land vanaf zaterdag of zondag een avondklok van kracht vanaf 20.30 uur ’s avonds. Hondeneigenaren en talkshowgasten worden ontzien, voor veel anderen ‘wordt het niet leuk’.
Een vrouw laat in de avond een hond uit in het Brabantse Mierlo. Hondenbezitters krijgen een uitzondering op de avondklok voor het uitlaten van hun dier mits dat aangelijnd is. ©Rob Engelaar

Waarom gaat de avondklok ‘al’ vanaf 20.30 uur gelden?
In een aantal landen ligt het tijdstip later, maar het kabinet leek de avondklok aanvankelijk nog vroeger op de avond te willen laten ingaan. Het plan nu: van 20.30 tot 04.30 uur, geldend tot 9 februari. De hoop is dat mensen minder contacten aangaan. ,,Een latere begintijd sorteert minder effect’’, schrijft het kabinet in een toelichting. En ‘eerder op de avond’ zorgt voor extra drukte in openbaar vervoer en winkels. Bovendien kunnen door het gekozen tijdstip ‘kinderen en tieners blijven buitensporten’, hoopt het kabinet. De eindtijd van 04.30 uur is gekozen om de bevoorrading van winkels niet in de knel te brengen.

Gaan winkels en afhaaldiensten dan ook dicht?
Ja, om 20.15 uur sluiten de supermarkten de deuren, net als restaurants waar afhalen nog mogelijk was.

Mag ik nog wel eten bestellen?
Dat wel. Bezorgers mogen nog wel op pad om maaltijden af te leveren, maar verder gaan alle luiken zoveel mogelijk omlaag.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Voor wie gaan er uitzonderingen gelden?
Wie voor werk op pad moet, mag naar buiten. Je moet dan wel een speciaal formulier invullen dat op de site van de Rijksoverheid komt te staan én een verklaring van je werkgever op zak hebben. Natuurlijk vormen medische noodgevallen ook een uitzondering, net als het uitlaten van je hond. Ook als je terugkeert van een uitvaart of examen word je ontzien, of wanneer je voor een rechtszitting nog onderweg was. Voor mantelzorgers die een ‘kwetsbare persoon’ bezoeken, geldt ook een uitzondering. Wie bijvoorbeeld altijd zijn bejaarde ouders nog even helpt in de avond, mag dat blijven doen. Opmerkelijk wel: ook talkshowgasten kunnen een vrijbriefje krijgen. Omdat zij (in sommige gevallen) het land van informatie voorzien, worden ze onder cruciale beroepen geschaard. ,,Zodat de heer Gommers kan blijven gaan’’, grapte premier Mark Rutte nog. Rutte roept overigens op om niet massaal op zoek te gaan naar ‘een leenhond’ om onder het straatverbod uit te komen. ,,Dat is nou precies niet de bedoeling.”

Waar vind ik zo’n verklaring om de straat op te mogen?
Op de website van de overheid staat dat er formulieren beschikbaar worden gesteld, die mensen kunnen vinden via: rijksoverheid.nl/avondklok. Woensdagavond was deze site wel actief, maar waren de formulieren nog niet beschikbaar. Wellicht omdat het instellen van de avondklok nog niet definitief was.

Tot wanneer gaat de avondklok gelden?
Het plan is nu om deze zaterdag of zondag te laten ingaan, mits de Tweede Kamer vandaag instemt. Daarna moet het kabinet het ‘juridisch regelen’, aldus Rutte. In principe gaat het daarna gelden tot 9 februari, maar ‘in theorie’ zou het (net als de lockdown) kunnen worden verlengd. Premier Mark Rutte: ,,De avondklok is de eerste maatregel die je ook weer in de prullenbak zou willen gooien.”

Wat als ik toch naar buiten ga?
Dan loop je tegen een boete van 95 euro aan. Waarschuwingen worden niet gegeven, zei premier Rutte gisteren al. Wie bovendien met een valse werkgeversverklaring wordt betrapt, of gaat ‘rommelen’ met papieren, pleegt volgens hem een misdrijf en wordt nog zwaarder bestraft.

Een achtergelaten mondkapje op straat voor het station van Leeuwarden. Het stationsgebied is nu al rustig, bij de verwachte avondklok zal het nog stiller zijn. ©Anton Kappers

Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis: