Zelfstandig werken is in heel Europa in opmars

Freelancers meer tevreden met hun bestaan

Van de werknemers in Europese landen verwacht slechts een kwart de rest van zijn loopbaan op de huidige plek te blijven. Dat is een daling van 5 procent, zo blijkt uit onderzoek van dienstverlener in human resources ADP.
Zzp'ers aan het werk in seats2meet in Utrecht. ©ANP XTRA

Het onderzoek vond voor het tweede jaar plaats onder bijna 10.000 werknemers in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In ons land werden 1.300 werkenden in verschillende beroepen ondervraagd.

Zelfstandig ondernemerschap en freelancen staan in heel Europa meer in de belangstelling. Zeker nu veel banen anders kunnen worden uitgevoerd dankzij technologie en flexibele vormen van samenwerken, stelt het rapport. Zelfstandig werkenden in diverse landen zeggen niet alleen vanwege het geld voor deze loopbaan te hebben gekozen. Ze zijn meer tevreden met hun werk. Ook vinden ze de mogelijkheid te kunnen werken waar en wanneer je wilt, belangrijk. Verder speelt een goede balans tussen thuis en werk een rol bij de keuze.

Op kantoor en in de fabriek zijn flexibiliteit en zelfstandigheid nog steeds weinig te vinden. Twee derde van de werknemers functioneert nog steeds vanaf een vaste plek, zelfs tien procent meer dan bij de vorige meting. Bovendien wordt nog veel in vaste uren gewerkt, terwijl minder dan de helft van de mensen daar nog zin in heeft. Het verklaart niet alleen de populariteit van zelfstandigheid; deze inflexibiliteit botst ook met de wensen van werknemers.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Nederlanders zijn met het hoogste aantal werkenden in flexibele tijden nog het beste af, terwijl de Spanjaarden de minste zeggenschap over hun uren hebben. Daarom ook zijn Nederlanders volgens dit onderzoek de gelukkigste Europeanen op de werkvloer. Ruim driekwart is tevreden over zijn werk.

Dat komt onder meer door die mogelijkheden als thuiswerken, een relatief goede balans tussen werk en privé. Ook de band met collega's wordt vaak als positief ervaren.

Arbeidskrachten in de onderzochte landen verwachten de komende tijd binnen hun eigen werk meer met de mentaliteit van een ondernemer aan de slag te moeten. Daarbij zijn vaardigheden als creativiteit, productiviteit, motivatie en de handigheid om de eigen taken te managen belangrijk.

Voor werken in een ander Europees land is niet iedereen te porren. Engelsen en Fransen zijn het meest honkvast. Vooral Italianen, Polen en Spanjaarden zien nieuw werk in een ander Europees land wel zitten. Met name ict'ers en telecommunicatiemedewerkers hebben interesse om over de grens te werken, op afstand gevolgd door de gezondheidszorg.

Duitsland is zelfs wereldwijd gezien het meest populair als nieuwe werkplek. Engeland staat, ondanks het grotere taalvoordeel, op de tweede plaats. De onderzoekers vermoeden dat de onzekerheden rond de Brexit daarmee te maken hebben. Frankrijk mag zich nummer drie noemen. Nederland moet het doen met een negende plaats.