Zelf 'n nieuwe munt maken

De meeste bezoekers van het vierde Cryptocafé waren vooral geïnteresseerd in de beleggingsmogelijkheden van nieuwe munten.
Het Cryptocafé in Waalre, dinsdagavond, waar Willem de Zeeuw belangstellenden bijpraatte. ©Fotopersburo van de Meulenhof BV Houtse Parallelweg 72 5706 AD Helmond tel. 0492 - 475472

Ethereums, bitcoins, ripples: Voor de leek duizelde het dinsdagavond bij de vierde editie van het Cryptocafé in Herbergh 't Loon in Waalre. Organisator Willem de Zeeuw praatte geïnteresseerden bij over de blockchaintechnologie, de totstandkoming van nieuwe munten (oftewel minen) en hoe je zelf mee kunt doen. ,,Minen is niets anders dan een rekenkundig probleem oplossen. Degene die op die manier als eerste een nieuw block vindt, krijgt een beloning."

Wie zelf wil gaan minen heeft verschillende opties: zelf een speciale computer aanschaffen of bouwen, of serverruimte kopen bij een miningbedrijf. Dat laatste is risicoloos, maar ook minder lucratief. Toch verdient De Zeeuw op deze manier enkele tientjes per week. Enthousiast is de Waalrenaar over BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing): ,,Je kunt ongebruikte computercapaciteit uitlenen aan een netwerk van computers voor wetenschappelijke doeleinden. Op die manier werk je mee aan onderzoek. Je krijgt hiervoor een vergoeding in grid coins die je vervolgens weer kunt omwisselen voor andere munten."

De meeste aanwezigen zijn vooral geïnteresseerd in de beleggingsmogelijkheden, maar De Zeeuw geeft geen adviezen: ,,Misschien is de goede tijd al geweest, misschien niet. Ik ben geen beleggingsadviseur." Ondernemer Jeroen is een paar jaar geleden begonnen met beleggen in bitcoins, ethereums, litecoins en ripples. Hij is erg tevreden: ,,De 5.000 euro die ik erin gestoken heb, heb ik al lang weer terug. Wat er nu nog staat is dus pure winst. En zo heb ik ook twee accounts voor mijn kinderen geopend."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Voormalig raadslid Frans Berkers erkende eerst wat sceptisch tegenover cryptomunten te staan, maar ook hij is inmiddels om. Hij kocht een bitcoin voor 800 euro en staat vooralsnog op winst. Of hij al van plan is om te cashen? ,,Nee nog niet. Ik vind het leuk om te zien wat hij doet, op deze manier doe ik toch een beetje mee in het grotere geheel."

Of die bitcoin nou zelf nog toekomst heeft of als een kaartenhuis in elkaar stort, over één ding is iedereen het eens: de blokchaintechnologie is het nieuwe internet.