Worden katers erger naarmate je ouder wordt?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Hoofdpijn, misselijkheid, en och, die dorst. Lijkt het maar zo, of wordt een kater erger naarmate je ouder wordt?
Op de trappen van Grand Central Station in New York na Oudjaarsavond, circa 1940. ©2008 Getty Images

‘Hoewel bijna elke volwassene er mee in aanraking komt, is er ontzettend weinig onderzoek gedaan naar katers,’ stelt Joris Verster, farmacologisch onderzoeker bij Universiteit Utrecht en verbonden aan de Alcohol Hangover Research Group. En dat is zonde, want de vraag of er een relatie is tussen katers en leeftijd, wordt vaak gesteld.

Geen harde cijfers, wel veronderstellingen. Als het lichaam alcohol afbreekt, wordt de stof aceetaldehyde gevormd. Die is veel giftiger dan de alcohol zelf: vandaar dat de lever hem zo snel mogelijk verder afbreekt. Uit onderzoek op proefdieren blijkt dat dit afbraakproces op oudere leeftijd minder snel verloopt, waardoor, na het drinken van grote hoeveelheden alcohol, aceetaldehyde vrij spel heeft en dus meer schade in het lichaam aanricht. Met een (heftigere) kater als gevolg.

Maar dat blijft speculeren. We weten van veel geneesmiddelen dat ze tot op hoge leeftijd nog goed door de lever kunnen worden omgezet. ‘Het is dus onwaarschijnlijk dat de uitkomst van dat proefdieronderzoek ook geldt voor mensen’, aldus Frans Russel, hoogleraar toxicologie aan het Radboudumc.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Waarom voel je je als dertiger dan zo beroerd na een paar glazen wijn, terwijl je als twintiger het dubbele kon drinken zonder ergens last van te hebben? De verklaring hoeft niet fysiek te zijn, maar kan ook liggen aan veranderend drinkgedrag en levenswijze. Wie jong is, kan na een avondje stappen een gat in de dag slapen. Als je ouder wordt, heb je meer verplichtingen: de kinderen moeten naar de sportclub; er moeten boodschappen worden gedaan. ‘Als de kater daarbij in de weg zit, ervaar je hem mogelijk als heftiger en intenser,’ aldus Eva Ehrlich, verbonden aan het Trimbos-instituut.

Daarnaast drinken jongeren meer dan ouderen. Speelt gewenning dan ook een rol? ‘Als je minder gewend bent, is de kater gevoelsmatig altijd erger,’ aldus Russel. Het drinkgedrag van ouderen is heel anders dan dat van jongeren. Ouderen drinken slimmer en duurder: een grote hoeveelheid bier in de kroeg wordt verruild voor een lekker glas wijn bij een goede maaltijd. Russel: ‘Op oudere leeftijd ben je je wilde haren kwijt: binge-drinking zit er dan gewoonweg niet meer in.’

©.

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.