Wilfred Genee heeft bij Op1 zijn terugkeer bij VI voorgoed onmogelijk gemaakt

Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.

Mocht er nog iemand stiekem denken dat Genee, Derksen en Gijp na de zomer gewoon weer gezellig met z’n drieën in Veronica Inside over voetbal, onderbroeken en Sylvie Meis gaan zitten praten, dan kan ik die bij dezen uit de droom helpen. Wilfred Genee heeft dat zondagavond in Op1 voorgoed onmogelijk gemaakt. 

Een presentator die vindt dat je tegenwoordig niet alles moet of kunt zeggen, scoort wellicht deugpunten bij de Arie Boomsma’s van deze wereld maar zet de bijl aan de wortel van een show als VI. En het treurigste was wel dat Genee zelfs dát (zijn veranderde kijk op vrijheid van meningsuiting) niet ronduit durfde te erkennen. Hij stortte een laffe woordenbrij over Jeroen Pauw en Fidan Ekiz uit, in de hoop dat het niet opviel wat hij nou precies zei.

Het was in alle opzichten een ontluisterend gesprek bij Op1. Laat ik nou altijd denken dat die drie van VI de laatsten in Hilversum waren met ballen. Mannen die zich niet makkelijk op de knieën lieten dwingen. Niet door een paar dreigende reaguurders op Twitter, niet door boze voetballers, niet door oproerkraaiende BN’ers en al helemaal niet door hypocriete adverteerders.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Maar nee. Er blijkt wel degelijk een zwakste schakel. Genee raakte van de Akwasi-rel volkomen in paniek, zo werd zondagavond uit zijn woordenstroom wel duidelijk. Er moest hoe dan ook een mea culpa komen. Een voorname drijfveer daarbij was geld. Er verdampte bij VI in één weekend een miljoen aan sponsorgeld. Kortom, Genee was bang voor zijn eigen hachje én toekomst. Zoals ik vorige week al schreef: als je uit de pas loopt met het zich moreel superieur wanende deel van Nederland dan kun je het schudden als presentator in Hilversum. Zeker als je solo vaker flopt dan een kijkcijfersucces bent.

Hij stortte een laffe woordenbrij over Jeroen Pauw en Fidan Ekiz uit, in de hoop dat het niet opviel wat hij nou precies zei

Het is een hoge prijs die Genee betaalt. Hij zag er aangedaan uit bij Op1. En dan kreeg hij als klap op de vuurpijl ook nog eens niet de kritiekloze behandeling waar hij wel op had gerekend, gezien zijn opmerking over de eerder ontvangen appjes van Fidan en Jeroen.

Fidan was voor het eerst haar onverschrokken zelf in Op1 en legde – nee: stak – haar vinger genadeloos in de zere plek. Genee had amper weerwoord en verschuilde zich op een gegeven moment zelfs als kleine jongen achter mede-gast Diederik Gommers. Het is eeuwig zonde dat de regie rücksichtslos naar het Journaal schakelde, toen aan de talkshowtafel het kookpunt naderde.

Je zou kunnen zeggen dat Genee bij Op1 een oud-Hollands koekje van eigen deeg kreeg. Ik kan wel raden hoe er in Grolloo naar is gekeken.

Bekijk onze video's over de laatste VI-rel in onderstaande playlist:

Angela de Jong. ©Shody Careman