Wijkagent Marijn van Zundert ging van probleemcamping Fort Oranje naar de Bredase goudkust: ‘Alles is anders’

BREDA/RIJSBERGEN - Van het verloederde Fort Oranje in Rijsbergen naar de goudkust van Breda. Marijn van Zundert kreeg landelijke bekendheid als de wijkagent van de beruchtste camping van Nederland. Sinds de sluiting van het recreatiepark - nu een jaar geleden - bevindt hij zich tussen de villa’s en het groen: als agent in de Bredase wijken Boeimeer, Ruitersbos, Effen en Rith. 
Marijn van Zundert (34) is nu ongeveer een jaar wijkagent in Boeimeer en omgeving. Hier maakt hij een praatje met studenten van het Luzac-college aan de Langendijk. ©Pix4Profs/ Ramon Mangold

Het grootste verschil tussen zijn nieuwe standplaats en Fort Oranje? Marijn van Zundert (34) lacht. ,,Alles is anders”, reageert hij. De caravans hebben plaatsgemaakt voor veelal riante woningen. Een verloederde straat? Van Zundert kan er niet eens één aanwijzen. 

,,De dynamiek is heel anders.” Op de camping stond iedereen buiten op straat, zoals je dat ook in een volkswijk ziet. Daar werd hij gewoon aangesproken met ‘Marijn’. ,,Hier zijn de mensen toch wat meer op zichzelf. Dat is begrijpelijk; hoe harder de hulp nodig is, hoe intensiever het contact.”

Paar maanden wennen 

Hij geeft eerlijk toe: het heeft wel een paar maanden geduurd voordat hij gewend was op zijn nieuwe plek. Waar hij zich eerst bezighield met de sociaal zwakkeren en criminelen, zit hij in deze wijken vooral achter auto- en woninginbrekers aan. ,,Toch heb ik genoeg uitdagingen.” 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Neem die inbraken, zegt hij: ,,Dat is een ingrijpende vorm van criminaliteit. Er zal maar iemand in je huis komen of je auto meenemen.” En dan is de wijkagent nog actief in het buitengebied. ,,Met drugsdumpingen en criminelen die azen op lege schuren.”

(Lees verder onder de foto)

Wijkagent Marijn van Zundert (34) is bij het grote publiek bekend als de wijkagent van Camping Fort Oranje (Zundert). Sinds de sluiting vorig jaar is hij wijkagent in Boeimeer en omgeving. Hier in het Boeimeerpark. ©Pix4Profs/ Ramon Mangold

De lessen van Fort Oranje

Dat doet hij allemaal samen met collega Gijs Stolwijk. Zo krijgt Van Zundert alle ruimte om de lessen die de politie heeft geleerd bij de aanpak van Fort Oranje te verspreiden. Vanuit het hele land krijgt hij hulpvragen binnen. 

,,Ik ondersteun collega’s bij de aanpak van verloederde vakantieparken, een groot probleem. Zo hoeven zij niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.” Hij adviseert bijvoorbeeld tijd te investeren in de momenten dat er juist niets gebeurt. ,,Je kunt problemen alleen aanpakken als je een band opbouwt met de bewoners.”

Ineens was hij een publiek figuur

Marijn van Zundert speelt zich landelijk in de kijker door het SBS-programma Fort Oranje, camping of krottenwijk. Naar aanleiding van die serie brengt zelfs de vicepremier (toen nog Lodewijk Asscher, links) een bezoek aan Rijsbergen.

Van Zundert was vermoedelijk de eerste wijkagent in Nederland die volledig vrijgemaakt werd om de criminaliteit op één camping aan te pakken. Daar kreeg hij 2,5 jaar lang te maken met schrijnende situaties en incidenten. Hij speelde zich landelijk in de kijker door het SBS-programma Fort Oranje, camping of krottenwijk. Naar aanleiding van die serie bracht zelfs de vicepremier een bezoek aan Rijsbergen.

Het maakte van de Bredase wijkagent ineens een publiek figuur. Hij kon niet meer over straat zonder herkend te worden. Zelfs op de piste tijdens een wintersportvakantie werd hij aangesproken. Lachend: ,,Terwijl ik een helm op had.” 

Of er door zijn overstap ook niet een last van zijn schouders is gevallen? ,,Ja, Fort Oranje lag onder een vergrootglas, maar ik heb me daar nooit iets van aangetrokken”, zegt hij. ,,Werken in zo’n spanningsveld haalt juist het beste bij me naar boven. Het dwingt je om altijd op topniveau te presteren, anders ga je voor de bijl.”

Probleem dat onder je huid kruipt

Toegeven: de avonduren zijn wel wat ontspannender tegenwoordig. ,,Fort Oranje was een probleem dat onder je huid ging zitten. Ik heb me vaak afgevraagd hoe het kan dat we in deze tijd een plek hebben met mensen die zó diep in de problemen zitten.”

Die vaak schrijnende verhalen nam Van Zundert mee naar huis. ,,Dat gebeurt nu een stuk minder. Natuurlijk zijn er in Ruitersbos en Boeimeer ook hulpbehoevenden. Maar waar je hier vijf van dat soort casussen hebt, waren dat er op Fort Oranje tweehonderd.”

Alles is weg

Met enkele van die oud-bewoners heeft Van Zundert nog contact. ,,Het is goed om te zien dat ze nu in een goede omgeving wonen.” De wijkagent is na de sluiting nog een paar keer langs de camping gereden.

Gewoon om te kijken. ,,Het is bijna onherkenbaar. Groen, allerlei dieren.” Het geeft hem een ‘bijzonder gevoel’. ,,Ik heb daar alle hoeken en gaten gezien. Met tal van bewoners bemoeienis gehad. En nu is alles weg.”

Wat als er ergens een probleemcamping oppopt, verlaat hij dan zijn goudkust? Van Zundert is duidelijk: hij wil zich niet nog eens op één camping storten. ,,Ik zet mijn kennis en ervaring nu liever breder in. Maar ik hoop wel weer een functie te vinden die onder mijn huid kruipt. Dat is toch waarom ik ooit politieman ben geworden.”

Marijn van Zundert is door zijn tijd op Fort Oranje ook een publiek figuur geworden. ©Willem Van Hooijdonk