Wij heten Corona. Onze naam veranderen? Niks ervan, we zijn er trots op

BREDA - Hoe is het om de naam te hebben gelijk aan die van de pandemie die de wereld al meer dan een jaar in zijn greep houdt? Drie Corona’s vertellen over grappen en grollen en de verbaasde, maar ook boze reacties. Af en toe de verzuchting: pff, zo kan ie wel weer. ,,Ik ben er wel een beetje klaar mee.”

Bij de voordeur van Corona Ermens en haar man en twee kinderen in de Haagse Beemden in Breda hangt een naambordje. En dat leidt wel eens tot bijzondere taferelen. Zoals die ene keer toen een monteur kwam voor een klus in huis en haar naam op het bordje had gelezen. ,,Ik liet de man binnen en toen begon hij toch zo onbedaarlijk hard te lachen. ‘Dat meen je niet’, zei hij, ‘heet jij Corona, en dat in deze periode?’. Ik was te verbouwereerd om te reageren. Vond het zo bizar. Iemand anders vroeg of hij een foto van het bordje mocht maken, ‘want anders geloven mijn collega’s me nooit’, voegde hij eraan toe.”

(verhaal loopt door onder de foto)

Corona Ermens ©Pix4Profs-Ron Magielse

Opeens hoorde je constant en overal je naam. Ik dacht telkens dat ik werd geroepen

Corona Ermens

Corona Ermens (62) vertelt het met een glimlach op haar gezicht. Ze is er inmiddels wel aan gewend, aan al die reacties op het feit dat haar voornaam sinds begin 2020 een totaal andere lading heeft gekregen. ,,Opeens hoorde je constant en overal je naam. Ik dacht telkens dat ik werd geroepen. Echt heel bizar om mee te maken. Mijn man wordt er wel eens mee geplaagd, door zijn voetbalmaten bijvoorbeeld, maar dan zegt ie gekscherend: ach, ik heb al jaren corona, en dat bevalt me goed.” 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

China

Ze is niet de enige, ook de 52-jarige Corona Vermolen uit Tilburg, die in Breda werkt, wist niet wat haar overkwam toen het coronavirus vorig jaar in Nederland toesloeg. Ze herinnert zich de eerste onheilspellende berichten uit de Chinese stad Wuhan die het Westen bereikten. ,,Ik heb jaren in Londen gewoond en gewerkt. Opeens kreeg ik mailtjes en berichten van mensen die ik al lang niet meer had gesproken. Ze hoorden en lazen van het virus in China, dachten toen aan mij en stuurden een bericht en vroegen hoe het met me ging.”

Dat vond ze nog wel leuk, maar het lachen verging haar toen begin maart het coronavirus hier ongenadig hard toesloeg en het corona vóór en corona ná was. ,,De negativiteit, onvoorstelbaar. Ik vond mijn naam altijd leuk, was er trots op. Maar opeens was er constant die negatieve associatie. Daar had ik best veel last van.”

Ik baalde echt van al die ne­ga­ti­vi­teit, vooral als je hoort dat mensen het helemaal gehad hebben met die k**corona.

Corona Vermolen

De hele dag door je naam horen, op straat, op je werk, als je de krant leest, om over het Journaal en de praatprogramma’s ‘s avonds maar te zwijgen. ,,Daar wen je niet echt aan. Ik heb altijd gevonden dat ik een bijzondere, unieke naam heb”, zegt Vermolen. 

Gedoemd

,,Maar vorig jaar was dat een tijdje een stuk minder, het voelde alsof mijn naam gedoemd was. Ik baalde echt van al die negativiteit, vooral als je hoort dat mensen het helemaal gehad hebben met die k**corona. Ze beseffen niet hoe vervelend dat kan overkomen op mij. Ze denken dat je je aanstelt. Ik kreeg het gevoel dat ik me schuldig moest voelen omdat ik deze naam heb, dat ik constant verantwoording moest afleggen als ik mijn naam zei. Gelukkig heb ik er  inmiddels minde last van, maar dat heeft ook te maken met de lockdown: je komt nauwelijks onder de mensen.”

(verhaal loopt door onder de foto)

Corona Vermolen ©Pix4Profs-Ron Magielse

In haar werk houdt ze er rekening mee, noemt ze niet altijd meer haar voornaam als ze zich aan de telefoon voorstelt. Want ze kreeg een keer een man aan de telefoon die haar begon uit te schelden toen ze haar naam zei. ,,Hoe ik het in mijn hoofd haalde om grappig te doen over het virus. Hij reageerde verschrikkelijk boos. Ik wil je directeur spreken, zei hij. Toen ik ophing was ik echt wel even van slag.” En zo zijn er wel vaker minder prettige reacties, ‘en nog steeds vallen er stiltes als ik mijn naam noem’. ,,Daar ben ik wel een beetje klaar mee.”

‘De kroon op het werk’

,,Alle grappen en grollen omtrent mijn naam ken ik nu wel. Op een gegeven moment word je er wel moe van”, zegt Corona Roelandt (54) uit Breda. ,, Ik ben genoemd naar een nichtje van mijn vader die op zesjarige leeftijd is overleden, Corrie heette ze. Omdat mijn vader destijds Latijn studeerde hebben ze mij Corona genoemd. Dat betekent krans, kroon. Mijn vader maakte altijd het grapje dat ik ‘de kroon op het werk’ was.” 

Ze gaat er nuchter mee om, maakt zich niet al te druk over wat anderen vinden en ze vermijdt evenmin het noemen van haar naam. Al vindt ze al die grappen niet echt grappig meer. ,,Natuurlijk is het nog steeds raar dat je je naam constant hoort en leest. Overal, als je het nieuws volgt, in de krant en op televisie. Maar het is wel zo dat ik er inmiddels aan gewend ben. Als mijn moeder nog geleefd zou hebben, dan zou ze zeggen: ‘Onze Co is elke avond op televisie'.”

(verhaal loopt door onder de foto)

Corona Roelandt ©Pix4Profs-Ron Magielse


Corona Roelandt werkt op de administratie van een school voor speciaal onderwijs in Roosendaal. ,,Veel kinderen noemen mij juf Co. Want Corona, dat vinden ze toch wel een beetje vreemd. Op school hingen er op een gegeven moment posters waarop de tekst stond:  ‘Samen zorgen we ervoor dat corona buiten de deur blijft’. Dat gaf natuurlijk wel aanleiding tot de nodige grappen.”

Corona kreeg corona

Zowel Corona Ermens als Corona Vermolen is vorig jaar ziek geweest. Corona kreeg corona, grappen ze beiden. Het bleef bij allebei beperkt tot milde klachten.  Corona Ermens: ,,Toen bleek dat ik positief was getest, kreeg ik een telefoontje van een mevrouw van de GGD. Ze moest wat gegevens controleren en zag welk mailadres ik had. Toen vroeg ze of ik dat al had aangepast vanwege het feit dat ik positief was. Ze dacht echt dat ik speciaal om die reden een nieuw mailadres, met corona daarin, had aangemaakt.”

Ik heb nooit de gedachte gehad van heette ik maar geen Corona. Ik vind het nog steeds een hele mooie naam

Corona Roelandt

Op haar werk moest Ermens regelmatig brieven schrijven over maatregelen die met het coronavirus te maken hadden. ,,Dan vermeed ik de term corona en maakte ik er consequent Covid-19 van. Maar dat was niet vol te houden. Wat ik ook doe is mensen erop wijzen als ze coronavirus met een hoofdletter C schrijven. Dat is met een kleine letter zeg ik dan. Als er een hoofdletter staat vind ik het al meteen meer met mijn naam te maken hebben.”

Niet veranderen

Alle drie de Corona’s zijn trots op hun naam, peinzen ze er niet over hun naam te veranderen. ,,Mijn naam heb ik van mijn ouders gekregen en deze zal ik altijd houden. Ik heet al zo lang zo. Dit ben ik, klaar!” zegt Corona Ermens.
Corona Roelandt: ,, Ik heb nooit de gedachte gehad van heette ik maar geen Corona. Ik vind het nog steeds een hele mooie naam.”
Corona Vermolen: ,,Zeker, het is een bijzondere en unieke naam. Maar ik  hoop echt dat het virus verdwijnt en mijn naam straks minder beladen zal zijn.”