Wesley Sneijder: 'Ik heb al geleefd voor iemand van 75'

biografie - Wesley Sneijder (36), vorig jaar gestopt, is blij dat zijn levensverhaal nu te boek staat. 'Laat het een wijze les zijn.'
Wesley Sneijder: 'Je hebt als voetballer een fantastisch leven, maar de anonimiteit is weg.' ©Getty Images

Openhartig in een boek over je persoonlijke leven vertellen is een aardig verdienmodel geworden voor voormalige voetballers die veel geld hebben verbrast en wel weer wat aanvulling kunnen gebruiken. Cynisch bekeken past 'Sneijder' in dat beeld. In dit boek vertelt hoofdpersoon Wesley Sneijder dat hij in sommige seizoenen wel 6 miljoen euro verdiende, maar dat het er ook met bakken uitging. Hij gaf het uit aan zijn exuberante levensstijl, aan feestjes en aan familie en vrienden die hij het geld gunde. Zakelijk verloor hij echter ook een slordige 10 tot 15 miljoen - en ooit komt de bodem van de geldkist in zicht.

Als Sneijder afgelopen zaterdagmiddag aanschuift aan een tafeltje bij een kasteel in Doorn, geeft hij een andere reden op voor publicatie van het boek. "Ik vond dit een goed moment om te vertellen hoe ik het heb beleefd. Ik doe dat zoals ik ben: open en eerlijk. Ik moest het een keer vertellen. Ik zie het als een wijze les, voor iedereen, ik hoop iets los te maken. Dat je moet praten over je problemen. Ik ben nu zo opgelucht."

Wat betreft zijn breuk met Yolan-the, van wie hij nog niet officieel is gescheiden, steekt hij de hand diep in eigen boezem. Hij vertelt hoe hij het 'verknald' heeft. Met feestjes, ook met 'verkeerde vrienden', met drank en vrouwen. In het boek vertelt hij haar terug te willen. Die relatie heeft hem gemaakt tot meer dan een recordinternational (134 caps), die de Champions League heeft gewonnen en vele andere triomfen heeft gevierd bij grote clubs. Inderdaad: Sneijder is óók showbizz. De bladen hebben hun fotografen massaal naar deze mediadag gestuurd, waar hij zijn boek promoot. Hij liet zijn verhaal opschrijven door Kees Jansma (73), ervaren rot in de journalistiek en jarenlang perschef bij Oranje. Wijzend op het boek: "Ik heb al geleefd voor iemand van 75, hè?"

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Achter de façade

De bourgondische inslag is hem tegenwoordig aan te zien. Hij is op zoek naar een nieuwe structuur in zijn leven, erkent hij. In het boek vertelt hij dat hij in coronatijd een actie in zijn Utrechtse volkswijk Ondiep heeft opgezet om arme gezinnen voedselpakketten te bezorgen. En dat hij zich met passie inzet voor zijn amateurclub DHSC.

Bij een voorloper daarvan begon het ooit voor de zoon van een poetsvrouw en een monteur van glijbanen. Hij was nog jong toen hij van Ajax naar Real Madrid ging. Door privéproblemen werd daar de wodkafles zijn beste vriend. "Na drie maanden stond ik in Madrid op de tafel te dansen. Ergens in het boek zeg ik dat ik altijd vrolijk ben, maar niet altijd gelukkig. Je hebt als voetballer een fantastisch leven, met geld en roem. Maar er zijn ook veel negatieve dingen. De anonimiteit is weg, dat is niet gemakkelijk."

Ondanks de uitspattingen hield hij zich sportief altijd staande. "Ik heb nul spijt van wat ik allemaal heb gedaan." Terugkijkend kan hij genieten van zijn carrière. Hij groeide vooral achter de schermen uit tot de leider van Oranje, ook tijdens het mislukte EK in 2012, toen hij bij een knallende ruzie tussen Klaas-Jan Huntelaar en Mark van Bommel een handgemeen wist te voorkomen.

Hij geeft in het boek meer kijkjes achter de façade van het topvoetbal. Wel selectief: "Ik ga niet altijd tot de details. Dat zou ik respectloos vinden." Hilarisch is het hoofdstuk over Louis van Gaal, met wie hij op zijn zachtst gezegd een stroeve relatie onderhield. Sneijder had immers het hart altijd op de tong. Hij blijkt een feilloze imitatie van Van Gaal in huis te hebben. Grinnikend: "Misschien nog eens iets voor 'De TV-kantine'".

Eén groot pluspunt

Hij wil straks trainer worden, rond zijn veertigste, het liefst van Galatasaray, een van de clubs waar hij genoot van het voetbal én het leven. "Ik heb veel trainers meegemaakt, ik ben ze gaan analyseren. Ik weet wat hun plus- en minpunten zijn. Ik hoop daar straks één groot pluspunt van te maken. Als het om het managen van een ploeg gaat, zou ik het wel als Mourinho willen doen."

Kees Jansma, 'Sneijder', Uitgeverij Inside, € 21,99.