Wat zijn ‘yogasnuivers’, en waar komt de term vandaan?

Het was een opmerkelijke quote waarmee Antwerps burgemeester Bart De Wever de drugsproblemen in zijn stad aankaartte: “Ik erger mij rot aan de yogasnuivers die bijvoorbeeld opkomen voor luchtkwaliteit, maar er blijkbaar geen enkele moeite mee hebben dat ze een criminele keten in gang houden.” Dat vraagt om een woordje uitleg, want wie zijn die ‘yogasnuivers’ waar hij het over heeft en van waar komt die term?
©kzenon

Het woord ‘yogasnuivers’ komt uit Nederland, waar het vorig jaar zelfs in aanmerking kwam voor ‘woord van het jaar’. Van Dale omschrijft het zo: “Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bijvoorbeeld in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne”.

Principes én een lijntje

Met de term wordt dus verwezen naar mensen die er doorgaans bepaalde stevige principes op nahouden, maar die af en toe vrolijk opzij zetten voor een beetje drugsplezier. Het doelt veelal op jonge mensen, millennials, die in de week een druk leven leiden en bewust omgaan met hun lichaam en geest, en die in het weekend hun roes ‘inplannen’ - veelal met een lijntje cocaïne of een halve xtc-tablet.

Vertaling

De eerste die de term bij onze noorderburen introduceerde, was het hoofd van de Nederlandse politie; Erik Akerboom. Al gebruikte de korpschef zelf niet het woord ‘yogasnuivers’. Het is een vertaling van een uitspraak van Akerboom die de bal aan het rollen bracht, schrijft De Standaard. 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De politiechef haalde in april vorig jaar in een toespraak in het Engels uit naar ‘cocaine yogi’, die zouden bijdragen aan het ‘normaliseren’ en zelfs ‘romantiseren’ van drugsgebruik. Sommige Nederlandse kranten vertaalden de term als ‘cocaïneyogi’s’, de populaire krant De Telegraaf koos voor het vreemdere, maar welklinkende ‘yogasnuivers’. 

Hypocriet

De Nederlandse CDA-politica Madeleine van Toorenburg vergeleek het in de Tweede Kamer met kinderarbeid. “Je zet drugsgebruik in eenzelfde frame als kinderarbeid. Veel mensen - zeker wie bewust leeft en yoga beoefent - willen geen kleding waar kinderarbeid aan te pas is gekomen. Wie die kleding koopt, houdt kinderarbeid in stand. Maar diezelfde mensen zouden wel drugs kopen, waar moord en doodslag aan te pas is gekomen? Dat is hypocriet en immoreel.”

Bekijk ook: