Wat is de toekomst van Trump: een eigen partij? Of een celstraf?

De naam 'Joe Biden' kreeg hij niet over zijn lippen, maar afscheidnemend president Trump wenste de nieuwe regering toch "veel geluk" en "veel succes". Dat we nog van de 74-jarige Donald Trump gaan horen, staat vast. Is het niet omdat hij een eigen partij begint, dan misschien wel omdat hij straks naar de gevangenis moet.
De Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania verlaten het Witte Huis. ©EPA

Trump was gisteren de eerste president sinds Andrew Johnson in 1869 die weigerde de inauguratie van zijn opvolger bij te wonen. Hij gaf voor zijn vertrek uit het Witte Huis nog een laatste toespraak waarin hij geen enkele keer de naam van zijn opvolger uitsprak. "Deze week zal een nieuwe administratie de eed afleggen en we bidden dat ze succesvol zal zijn en erin zal slagen om de VS veilig en welvarend te houden", zei hij in een videoboodschap die werd verspreid door het Witte Huis. Trump gaf aan dat hij trots is op wat de Amerikanen samen bereikt hebben tijdens zijn ambtstermijn. "We hebben gedaan wat we hier kwamen doen, en veel meer dan dat." Hij is in het bijzonder trots dat hij als "eerste president in decennia" geen nieuwe oorlogen is begonnen.

De meeste ex-pre­si­den­ten brengen na hun re­geer­pe­ri­o­de hun tijd door met golf, het houden van goed­be­taal­de toespraken of het sluiten van een lucratieve deal voor het schrijven van hun memoires. Behalve dat golf spelen, zijn er weinig zekerheden voor Trump

'My Way'

Trump riep op tot eenheid na het geweld op 6 januari: "Alle Amerikanen waren geschokt door de aanval op ons Capitool. Politiek geweld is een aanval op alles wat we als Amerikanen koesteren. Het kan nooit worden getolereerd. Nu meer dan ooit, moeten we ons verenigen rond onze gezamenlijke waarden, uitstijgen boven de partijdige rancune en onze gemeenschappelijke bestemming smeden", zei hij. Na zijn afscheidsspeech stapte hij voor de laatste keer in het presidentiële vliegtuig Air Force One. Bestemming: de Mar-a-Lago-privéclub in Palm Beach, Florida. Toen hij de basis verliet, speelden liedjes zoals 'My Way' van Frank Sinatra en 'YMCA' van The Village People.

De meeste ex-presidenten brengen na hun regeerperiode hun tijd door met golf, het houden van goedbetaalde toespraken of het sluiten van een lucratieve deal voor het schrijven van hun memoires. Behalve dat golf spelen, zijn er weinig zekerheden voor Trump. 6 januari, de dag dat het Capitool werd bestormd, zal Trump nog lang achtervolgen. De incidenten hebben een breuk bij de Republikeinse Partij blootgelegd. Verschillende Republikeinse senatoren, onder wie leider Mitch McConnell, hebben gesuggereerd dat ze openstaan voor de veroordeling van Trump, waardoor zijn run in 2024 al zou eindigen voordat deze begint. Hoewel volgens een peiling slechts 33% van de Amerikanen Trump nog als president ziet zitten, geniet hij wel nog aanzienlijke populariteit onder Republikeinse kiezers, vooral op de rechterflank van de partij. Volgens 'The Wall Street Journal' overweegt Trump een nieuwe politieke partij met de naam 'Patriot Party'. Hoe serieus Trumps plannen zijn, is nog onduidelijk.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Eigen app

Een comeback van Trump kan alleen lukken, als hij nieuwe manieren vindt om zijn basis te mobiliseren. Zijn @realDonaldTrump-account telde meer dan 88 miljoen volgers, voordat Twitter hem op 8 januari permanent bande. Zijn schoonzoon Jared Kushner liet hem overschakelen op een Parler-account, maar die app werd vervolgens uit de Google- en Apple-stores gehaald. Trump heeft ook geen toegang meer tot 30 miljoen Facebook-vrienden, omdat hij voor onbepaalde tijd van die site werd verbannen.

Er is wel nog de officiële mobiele Trump 2020-app. Die is al 2,6 miljoen keer gedownload, zodat de ex-president beschikt over de gegevens van al de gebruikers én rechtstreeks met hen kan communiceren. En de klassieke media? 'Fox News' was jarenlang een medestander van Trump, maar de vroege oproep van de zender om Biden uit te roepen als winnaar in Arizona werd door Trump aanzien als verraad. Hij richtte zich daarop op zenders als 'Newsmax' en 'America News Network', maar die halen veel minder kijkers. Een eigen traditionele zender zou veel geld kosten en bovendien moet Trump dan nog de kabelbedrijven zien te overtuigen om zijn zender in het aanbod te steken.

Achter de tralies

Maar voor hetzelfde geld komt er geen comeback en belandt Trump achter de tralies, want er hangen hem nog veel zaken boven het hoofd. 'The New York Times' onthulde dat Trump in 2016 amper 750 dollar inkomstenbelasting betaalde, een nieuw onderzoek naar belastingontduiking behoort tot de mogelijkheden. Het hallucinante telefoongesprek van 2 januari, waarin hij een hoge verkiezingsofficial van Georgia vraagt om genoeg stemmen te vinden en zo Bidens overwinning ongedaan te maken, kan ook nog een staartje krijgen. En dan is er nog de opstand in het Capitool. Slotsom: de kans dat Trump nog eens in het Witte Huis belandt als president, lijkt klein. Maar wees maar zeker dat hij de komende jaren nog geregeld de headlines zal halen.

Lees ook:

ANALYSE. “Hij deed tenminste moeite om zijn beloften waar te maken.” Wat de wereld moet onthouden van vier jaar Trump (+)

PORTRET. Donald Trump: de president wiens geschiedenis in een bordeel in Seattle begon (+)

ANALYSE. Biden roept om eenheid, maar doet daar geen knieval voor (+)