Wat is de gevaarlijkste sport?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Wat is de gevaarlijkste sport?
©Daantje Bons

Sommige vragen zijn als een mijnenveld. De vraag: ‘wat is de gevaarlijkste sport?’ is er zo een. Afhankelijk van wat je in je sommetjes meeneemt, kun je zwemmen bijvoorbeeld zowel een gevaarlijke als een veilige sport noemen.

Om te inventariseren wat de meest risicovolle sport is, kijken officiële instanties als Veiligheid.nl meestal naar sporters die zich met een blessure op de eerste hulp melden. In 2016 waren dat er 121 duizend. De meesten (bijna een derde) kwamen van het voetbalveld. ‘Best logisch omdat iedere week meer dan een miljoen Nederlanders tegen een balletje trappen’, nuanceert sportarts Steef Bredeweg van het Sport Medisch Centrum van het UMCG in Groningen.

Schoolkinderen die zich bezeren tijdens de gymles, vormen de op één na grootste groep (11 procent). Ook logisch, gezien de aantallen. Op 3 staat de paardensport (7 procent). Opmerkelijk, want paardrijden is nu juist bepaald geen massa-sport.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De meeste blessures zijn van voorbijgaande aard. Een gekneusde rib, gescheurde enkelband, een gebroken vinger. Vervelend, maar overkomelijk. Als je aarzelt om je kind op hockey of paardensport te doen is het misschien interessanter om te kijken naar de minderheid van deze geblesseerde sporters (7 procent) die in het ziekenhuis moeten blijven. Dan dringen zich weer heel andere sporten naar de voorgrond als gevaarlijk, zoals wielrennen (nummer 1) en motorsport (nummer 2). Ook hier staat paardensport op 3. Paardrijden leidt volgens Veiligheid.nl tot relatief veel ernstige verwondingen zoals een gebroken sleutelbeen of schouder, of letsel aan hoofd, hals of nek. Jaarlijks overlijdt een ruiter aan zijn of haar verwondingen.

Zwemmen komt in de blessurelijstjes niet voor, maar dat is in Nederland wel de op één na dodelijkste sport. In 2016 overleden vijf wielrenners, vier zwemmers en drie motorsporters. Buiten de landsgrenzen overleden in 2016 nog eens vijf Nederlanders tijdens het bergbeklimmen en drie bij het duiken.

De sporters die zich bij de eerste hulp melden, zijn voor de Groningse sportarts Bredeweg niet maatgevend als het gaat om hoe gevaarlijk een sport is  of liever gezegd: hoe blessuregevoelig een sport is. ‘Hoe populairder een sport des te meer mensen er gewond bij raken’, aldus Bredeweg. ‘Het is zuiverder om te kijken naar het aantal blessures per 1000 uur sporten. En dan staat hardlopen nummer 1.’ Elke 1000 uur hardlopen leidt tot 5,3 blessures. Elke 1000 uur veldvoetballen leidt tot 4,3 blessures. Daarna komen volleybal, hockey en vechtsporten.

Interessant om te weten is dat we veel van die kwetsuren kunnen voorkomen, aldus Bredeweg. ‘De helft van de verwondingen is acuut. Maar de andere helft is het gevolg van overbelasting: te weinig rust nemen, na een eerdere blessure te snel weer van start gaan of te veel resultaat willen in te korte tijd. Als je goed naar je lichaam luistert kun je vaak voorkomen dat je een tenniselleboog krijgt of hielspoor of een peesplaatontsteking.’

Of al dat sporten nou wel zo gezond is, met in totaal 4,5 miljoen blessures per jaar? ‘Ja natuurlijk’, zegt Bredeweg. ‘Sporten en bewegen maken deel uit van onze cultuur. Dat gaat soms gepaard met een blessure. Het gezondheidseffect van sporten, of bewegen als je niet sportief bent, is moeilijk te overschatten. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, vermindert of voorkomt botontkalking, helpt tegen artrose, kan depressie en suikerziekte helpen voorkomen.’