Vrienden met de VS

Topcongres: Hogere handelstarieven op de loer

De VS organiseren met Nederland een zakencongres in Den Haag in spannende tijden. Minister Sigrid Kaag ging vast op bezoek bij haar Amerikaanse collega.
→ Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) met collega Sigrid Kaag. ©ANP

Tot drie keer toe gaat de deur in het hotel annex conferentiecentrum in Overland Park in de Amerikaanse staat Kansas open, en weer dicht. De tijd zit erop, wenkt de assistent van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Maar Mike Pompeo blijft zitten. Hij heeft nogal wat te bespreken met zijn Nederlandse collega-minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel.

Klimaat van onzekerheid

Op de agenda voor het twintig minuten durende onderonsje: de situaties in Venezuela en Jemen, de risico's van een eventuele aanleg van 5G - een nieuw mobiel netwerk - door het Chinese Huawei, de Amerikaanse weigering om visa te verstrekken aan medewerkers van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de nog altijd dreigende Amerikaanse handelsbelemmeringen gericht tegen de EU. En het onderwerp waarvoor Kaag naar Kansas is gereisd: de Global Entrepreneurship Summit (GES), het prestigieuze zakencongres dat de Amerikanen op 4 en 5 juni samen met Nederland in Den Haag organiseren.

Pompeo plande deze voorbereidingsbijeenkomst met Kaag niet voor niets in Kansas. Hier richtte hij ooit zijn bedrijf Thayer Aerospace op en namens deze staat zat hij acht jaar in het Congres. De staat in het midden van de VS - het heartland - is voor president Donald Trump een electoraal belangrijke regio.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Dat Nederland met de Amerikanen in een klimaat van onzekerheid over de handel tussen de VS en de EU samen zo'n ondernemerstop organiseert, wringt niet, zegt Kaag. "We laten hiermee zien dat we willen samenwerken op alle terreinen."

Pompeo lijkt het daar na afloop van zijn gesprek met Kaag mee eens te zijn. Terwijl hij kameraadschappelijk met zijn hand op de schouder van Kaag tikt, noemt hij de top 'ongelooflijk goed' voor Nederlands-Amerikaanse relaties. "En ook voor de relatie tussen de EU en de VS."

Belangrijkste bondgenoot

Kaag moest 'in and out' naar Kansas: tien uur heen zondagnacht, 8,5 uur terug maandagnacht. De vraag of het voor haar, als politica voor D66 - de partij van 'klimaatdrammers' - niet ongemakkelijk is om voor zo'n kort bezoek zo lang te vliegen, beantwoordt ze met een wedervraag: "Hoe moet ik er anders komen?"

Een videoconferentie was volgens haar geen optie. "Dat deed ik vroeger vanuit Syrië altijd," zegt de oud-topdiplomaat. "Dan briefde ik de VN via videoconference. Maar dat werkt niet altijd, soms moet je elkaar echt zien."

Wat helpt, zegt Kaag, is dat ze weet waarvoor ze het doet. "Een kans om de contacten met een van onze belangrijkste bondgenoot aan te halen kun je niet laten schieten."

Het is juist slim om dit soort momenten te pakken, stelt Kaag. "Nederland creëert in de VS 825.000 banen en we willen naar een miljoen. Dan zijn dit soort momenten wat de Amerikanen een no brainer zouden noemen. Gewoon logisch. Wij kunnen hier benoemen hoe goed we zijn. Dat we de gateway to Europe zijn. Helemaal na de brexit."

Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, zal spreken op het zakencongres dat op 4 en 5 juni in Den Haag wordt gehouden. Bronnen melden dat zij haar komst inmiddels heeft bevestigd. Of Donald Trump zelf ook een bezoek brengt aan de Global Entrepreneurship Summit is nog niet bekend. Ivanka Trump was in 2017 ook bij de laatste editie van GES, die in India werd gehouden. Daar kwam haar vader toen niet. De Nederlandse regering hoopt nog steeds op een bezoek van Trump - ook als dat pas op het laatste moment bekend wordt. "Als de hoogste vrouw of man van een land een bezoek brengt aan Nederland, is dat voor ons een enorme eer," zei minister Kaag. Minister Pompeo geeft het presidentiële bezoek weinig kans. Op de vraag van deze krant of Trump naar de GES komt, antwoordt hij met een grote glimlach: "Ik denk dat u het met mij zult moeten doen."