Vernietigend boek van Trumps nicht pleit hem eigenlijk ook wat vrij: het is immers allemaal de schuld van zijn vader

Het heet een vernietigend boek te zijn, dat Donald Trumps nicht Mary over hem geschreven heeft. Maar eigenlijk wast het hem wit. Want alles wat er mis is met hem, komt voort uit de onweerstaanbare drang om zijn vader te behagen. Een psychopaat die zijn zonen slechts als middelen zag, zo klinkt het — en schijnbaar zelfs bij de Ku Klux Klan zat.
Donald Trump met zijn vader Fred sr., volgens nicht Mary een harteloos man en een psychopaat, in wiens voetsporen de huidige president maar wat graag wilde treden. ©NY Daily News via Getty Images

Toen Donald Trump in maart van vorig jaar werd vrijgesproken door het fameuze Mueller-rapport over Russische inmenging bij zijn verkiezing, vergeleken wij hem met een andere Amerikaan die juridisch wel vrijuit ging, maar onder morele verdenking bleef staan. Michael Jackson, met name.

Dat leverde ons een hoop kritiek op, maar we gaan het nog eens doen. De manier waarop Trumps nichtje Mary diens persoonlijkheid nu toeschrijft aan de harteloosheid van zijn vader, doet immers denken aan de wijze waarop vader Jackson zijn beroemdste zoon ook tot de verknipte mens opgevoed heeft die hij ontegensprekelijk was.

Eigenlijk had Freddy Trump het uithangbord van zijn familie moeten worden, zo leren we uit de eerste, al vrijgegeven passages van Mary Trumps omstreden boek - getiteld ‘Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man’. Maar Donalds oudste broer (en Mary’s vader) had geen zin om het zakenimperium over te nemen en werd piloot. Dat kwam hem voor de rest van zijn dagen op minachting van zijn vader te staan — en om het zelf tot lievelingszoon te schoppen, ging Donald in die minachting mee.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Veredelde buschauffeur

“Vader heeft gelijk: je bent niets meer dan een veredeld buschauffeur”, zou hij zijn broer ooit hebben toegebeten. En toen die aan lager wal en aan de drank geraakt op sterven lag, amper 42 jaar oud, zou Donald naar de cinema zijn gegaan in plaats van zijn broer nog één keer te bezoeken. Het is de drang om wél te voldoen aan de verlangens van vader Fred senior, die Donald gemaakt zou hebben tot wie hij nu is.

Zelfs zijn gierigheid en seksisme nam Donald van zijn vader over. Zo herinnert Mary zich dat ze van hem ooit een ge­schenk­mand kreeg waaruit het potje kaviaar al was weggehaald

“Een psychopaat”, zo wordt die vader omschreven. Een harteloos man, die zelfs zijn eigen kinderen slechts als middelen zag. Hij was zelf al rijk geworden met de vastgoedbusiness die zijn eigen vanuit Duitsland ingeweken vader had gesticht — met de opbrengst van een bordeel, nota bene. Maar hij miste nog beroemdheid en verlangde dat één van zijn zonen daarvoor zou zorgen.

Om die rol op zich te nemen en zijn vader te behagen, kweekte Donald al zijn slechte kanten. Ieder ander als de vijand beschouwen, empathie en emoties verbannen en de leugen tot een levenshouding verheffen. Zelfs zijn gierigheid en zijn seksisme nam Donald van zijn vader over, heet het. Zo herinnert Mary zich dat ze ooit een geschenkmand kreeg van Donald waaruit het potje kaviaar al weggehaald was.

Een foto van een naakte vrouw

Terwijl Fred senior Mary op haar twaalfde al choqueerde door haar een foto van een naakte vrouw onder de neus te schuiven met de woorden: “Kijk hier maar eens naar”, siste Donald jaren later: “Holy shit, Mary. Jij hebt wel een bos hout voor de deur” toen ze in haar badpak op een lunch in het Trump-resort Mar-a-Lago verscheen.

Mary is natuurlijk geen neutrale partij. Naast wrok over haar vroeg gestorven en verstoten vader staat er ook een voor de rechtbank uitgevochten erfeniskwestie tussen haar en de rest van de familie in. Het beeld dat ze ophangt van Fred senior, komt echter overeen met hoe die vroeger al beschreven werd.

Mary is de dochter van Freddy Trump, Donalds oudere broer. ©Simon & Schuster

Het Witte Huis beweert nu wel dat Donald Trump zijn vader altijd “warm en liefdevol” vond. Maar in een biografie van de Trumps die al in 2015 verscheen, zou hij hoogst autoritair geweest zijn. Zijn vrouw moest elke avond rapport uitbrengen over het gedrag van de kinderen, zodat hij over de nodige straffen zou kunnen beslissen.

Zwarte huurders niet welkom

Om hen de liefde voor het geld te leren, moesten ze op bouwwerven lege flesjes gaan zoeken waarvoor ze nog een cent konden innen. Dat Donald zijn vader vaak voetstoots gevolgd heeft, blijkt uit de bewering dat hun wortels niet in Duitsland, maar in Zweden liggen. Fred senior verzon dat tijdens de oorlog en Donald nam het over in zijn autobiografie ‘The Art of the Deal’.

Vader Trump is naast tal van andere aanvaringen met het gerecht — waarvan één als zakenpartner van een gewezen maffiabaas — trouwens ook ooit aangeklaagd omdat hij zwarte huurders weigerde. En in 1927 stond zijn naam zelfs op de arrestantenlijst van een uit de hand gelopen protestmars van de Ku Klux Klan.

Aangeklaagd werd hij uiteindelijk niet en het is nooit volledig opgehelderd of hij er al dan niet als een onschuldige toeschouwer was. Maar als hij aan de mars heeft deelgenomen, dan valt de wat omstreden houding van het huidige staatshoofd in het racismedebat dus ook al te beschouwen als een zaak van vader op zoon.

©EPA

Lees ook:

Boek van Trumps nicht over de president en zijn familie mag toch verschijnen

“Waarom vijf kinderen? Dan is de kans groter dat er tenminste één zoals ik tussen zit” (+)

Zo maakt Trump een deal: afdingen en je vooral niet voorbereiden (+)

Ivana, de eerste ex-vrouw van Donald Trump, bijt van zich af: “Er is maar één first lady, en dat ben ik” (+)