Veel arbeid, weinig resultaat

wielrennen parijs-roubaix

De 74ste plaats in zijn favoriete klassieker. Ook in Parijs-Roubaix kan Lars Boom (33) de torenhoge verwachtingen niet waarmaken.
Lars Boom maakte tot 50 kilometer voor de finish deel uit van het peloton. Daarna moest de kopman van Roompot afhaken. ©Pix4Profs / Joris Knapen

Bij de start in Compiègne toont Lars Boom zich nog altijd strijdbaar. ,,Zelfverzekerd is anders, maar dat wil niet zeggen dat ik hier zonder ambities sta. Moraal heb ik in ieder geval zeker", zegt de nieuwe kopman van Roompot.

De Vlijmenaar heeft de hooggespannen verwachtingen nog niet kunnen waarmaken in dit voorjaar. De optredens in GP Samyn en Nokere Koerse begin maart waren veelbelovend, maar kregen geen vervolg. ,,Dat is frustrerend", bekent Boom. ,,Het goede gevoel van toen is er niet meer. Ik ben vermoeider. De felheid is even uit mijn lijf weg. Ik weet echt niet waaraan het ligt. We hebben toch veel arbeid erin gestopt."

Op de keien voor het kasteel van Compiègne weten de handtekeningenjagers Boom nog altijd te vinden. Geroutineerd tekent hij de ene na de andere foto van een setje dat een oudere man hem voorhoudt. Een wielerleven in beeld trekt achteloos aan hem voorbij.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Glans

Sinds zijn indrukwekkende ritzege in de Tour van 2014 is Boom langzaam zijn glans aan het verliezen. ,,Hij haalt gewoon zijn niveau niet meer", stelde ploegleider Michael Boogerd vorige week gelaten vast na afloop van de Ronde van Vlaanderen. Daarin stapte Boom af. ,,Misschien heeft het iets met zijn hartoperatie te maken. Ook Robert Gesink is na zo'n ingreep nooit meer de oude geworden."

Met zijn hart is niks mis, verzekert de 33-jarige Vlijmenaar. ,,Het loopt tijdens inspanningen mooi omhoog." Ondertussen steken alle oude verhalen over een renner die niet genoeg traint en voor zijn sport leeft, weer de kop op. ,,Ik weet het, zo kijken mensen naar mij. Mensen weten helemaal niet wat ik doe en hoe hard ik train. Ze hebben een vooroordeel en denken je te kennen. Het is gewoon niet zo. Mijn vrouw, kindjes, vader, moeder, broertje en vrienden weten wat ik na de Omloop Het Nieuwsblad nog heb gedaan om te proberen goed te zijn in deze periode." Of het hem dwars zit? ,,Ik ben er niet zo mee bezig. Ik weet zelf waar ik sta en wat ik moet doen. Dat hoeven anderen mij niet te zeggen."

Goede moed

En dus ging hij gisteren vol goede moed van start in de koers die hem het beste ligt. Na 257 kilometer draaide Boom als 74ste de piste van Roubaix op. Tot 50 kilometer voor de streep mocht Roompot hopen op een topklassering van de kopman. Toen haakte hij af.

Met het stof van de helleklassieker in zijn baardje van week stelt Boom vast dat hij op een gegeven moment achter de feiten begon aan te koersen. Hij moest wisselen van fiets, omdat het puntje van zijn zadel bleef wegzakken. Daarnaast had hij een foutje gemaakt met de bandenspanning. ,,Iets te hard. Daardoor zat ik vandaag niet lekker in mijn vel op de stenen."

Pas nadat hij was weggevallen uit de voorste grote groep, gunde hij zich de tijd om te stoppen om wat lucht uit de banden te laten ontsnappen. ,,Het voelde gelijk een stuk prettiger."

Teambaas Nick Nuyens vindt het nog te snel om een oordeel te vellen over het voorjaar van zijn kopman. ,,We gaan eerst met hem erover praten. Dat hij na Nokere Koerse de lijn niet heeft kunnen doortrekken, dat zien wij, dat ziet hij en dat zien jullie. Het waarom moeten we nog bekijken." Eén ding kan hij al wel zeggen: ,,Lars heeft zijn waarde al getoond voor het team. Hij heeft een echte groep ervan weten te maken."

Boom zegt niet uit het veld te zijn. ,,Het seizoen is nog niet voorbij. Ik weet wat ik ervoor heb gedaan. Dit maakt me daarom nog hongeriger voor de wedstrijden die nog komen."