Uitbreiding vaderschapsverlof is voorlopig van de baan

Kamer staakt behandeling wetsvoorstel Asscher

Uitbreiding van het vaderschapsverlof is voorlopig niet aan de orde. Het inmiddels demissionaire tweede kabinet-Rutte mikte op uitbreiding van het verlof van de partner van de jonge moeder van twee naar zes dagen per 2019. De Kamer wil het voorstel van het kabinet nu echter niet behandelen, in afwachting van de formatie-onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.
De zorgende vader in actie. ©VKFOTO

Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Het voorstel van minister Asscher is op aandringen van de VVD 'controversieel' verklaard. Dat betekent dat het niet meer wordt behandeld.

Asscher diende zijn wetsvoorstel eind vorig jaar in. Partners van jonge moeders hebben nu recht op twee door de werkgever betaalde verlofdagen na de geboorte. Asscher stelde voor dit uit te breiden met een dag 'calamiteitenverlof' op de dag van de geboorte plus drie dagen extra kraamverlof. Deze dagen zouden worden betaald via een uitkering door uitkeringsinstantie UWV. Daarnaast heeft de partner nog recht op drie dagen ouderschapsverlof. Dit verlof is onbetaald, tenzij werkgevers en werknemers in de cao doorbetaling hebben geregeld.

De VVD vindt het voorstel nu 'niet nodig', ook omdat het een groot beslag op gemeenschapsgeld kan gaan leggen. Als een grote partij bezwaar heeft tegen behandeling, terwijl het kabinet demissionair is, wordt de behandeling gestaakt. De voorstanders − CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA voorop − hadden behandeling wel kunnen afdwingen. Maar voor de eerste drie partijen zou dat de sfeer bij de kabinetsformatie met de VVD kunnen bederven.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Het plan was dat het uitgebreide partnerverlof in 2019 van kracht zou worden. Dat gaat nu niet meer lukken. De uitkeringsinstantie UWV heeft voorbereidingstijd nodig. PvdA-minister Asscher had de Kamer laten weten dat 2019 nog net kon lukken als het voorstel volgende week zou worden behandeld.

Volgens het kabinet is aangetoond dat partners die direct na de geboorte van hun kind verlof nemen, meer betrokken zijn bij de opvoeding.

Dat de Tweede Kamer de behandeling nu staakt, betekent niet dat uitbreiding van het kraamverlof voor de partner volledig van de baan is. De VVD is weliswaar tegen uitbreiding van het kraamverlof. Maar de drie partijen waarmee de liberalen nu praten over de vorming van een nieuwe coalitie willen veel verder gaan. CDA, D66 en GroenLinks willen geen partnerverlof van vijf dagen maar van drie maanden. Dat wordt nu dus inzet van onderhandelingen in de kabinetsformatie.