Twintiger opgepakt die dit weekend aanslag wou plegen

In Waver is zaterdag een vermeende terrorist opgepakt in het huis van zijn oma. De 22-jarige Jimmy, een bekeerling, wilde dit weekend een aanslag plegen.

Vijf leden van de anti-terrorismebrigade vielen zaterdagochtend rond 3.45 uur binnen in het huis van de grootmoeder van de verdachte. De 22-jarige Jimmy logeerde daar en werd in zijn pyjama gearresteerd. Volgens de Waalse krant 'La Dernière Heure' stond hij op het punt om een terreurdaad te plegen. Bronnen hebben het over een aanslag die op zaterdagavond of zondag moest plaatsvinden. Daarom zou de jongeman nog een bezoek gebracht hebben aan zijn oma, zodat hij afscheid kon nemen.

Of er effectief een aanslag verijdeld is en waar die zou plaatsvinden, is niet duidelijk. De onderzoeksrechter heeft de twintiger wel aangehouden en hij is in verdenking gesteld voor deelneming aan activiteiten van een terroristische groepering.

Enkele jaren geleden bekeerde Jimmy zich tot de islam. Dat deed hij na de dood van zijn moeder, die drie jaar geleden vermoord werd door haar partner. "Zijn geloof maakte hem rustiger", zegt zijn grootmoeder. "De politie vroeg me een document te ondertekenen waarin ik verklaar dat Jimmy geradicaliseerd is. Dat heb ik geweigerd. Als ik dat ooit vermoed had, dan had ik hem wel tegengehouden."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Als de twintiger effectief op het punt stond een terreurdaad te plegen, is het al de tweede keer in negen maanden dat Belgische speurders een aanslag verijdelen. Afgelopen zomer werd in Sint-Pieters-Woluwe nog een Belgisch koppel van Iraanse origine opgepakt dat diezelfde dag een bomaanslag wilde plegen in Villepinte, ten noorden van Parijs.