Trumps dreigement om militairen in te zetten dreigt een historische vergissing te worden

Maarten Rabaey is journalist. 
©DM

Het dreigement van VS-president Donald Trump om militairen te ontplooien om de aanhoudende straatprotesten na de dood van George Floyd te onderdrukken groeide uit ijskoude electorale logica, maar dreigt een historische vergissing te worden die kan eindigen in méér bloedvergieten.

Trump balanceert op de rand van zijn eigen grondwet. Hij misbruikte zijn autoriteit om een vreedzame betoging uit elkaar te drijven met traangas zodat hij te voet naar een kerkje in de buurt kon wandelen. Daar deed hij zich met de Bijbel in de hand voor als kruisridder van Law & Order.

De president probeert daarmee zijn illustere voorganger Richard Nixon te kopiëren die in 1968 electorale winst haalde door burgerrechtenprotesten of manifestaties tegen de Vietnam-oorlog als anti-patriottisch af te schilderen. Toch is er een groot verschil met Nixon, stipte The Atlantic aan. “Nixon presenteerde zich nog bij zijn kiezers met een belofte van vrede op het thuisfront en in Vietnam maar de huidige president biedt enkel conflict, en hij biedt geen uitweg, omdat – in tegenstelling tot ’68 – Trump zélf oorzaak is van zovele conflicten”.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Zo maakt Trump een historische vergissing door te dreigen beroepsmilitairen in te zetten tegen de straatprotesten. Trumps juristen roepen de zeldzame Insurrection-wet in waarmee men ‘binnenlandse opstanden’ de kop kan indrukken. Ze werd de laatste keer controversieel toegepast in 1992, tijdens rellen nadat de zwarte Rodney King in L.A. door racistische agenten zwaar was mishandeld.

Wat Trump ontgaat is dat de kans op escalatie véél groter is dan toen. Nu al worden betogers opgewacht door zwaarbewapende agenten en militaire reservisten van de National Guard. Tijdens de oorlog tegen terreur zijn politieagenten in de VS al massaal gemilitariseerd. Steeds meer politiekorpsen rijden niet meer rond in Hill Street Blues-patrouillewagens, maar in halve tanks. Ze hebben aanvalswapens – bij ons enkel het voorrecht voor antibanditisme- en antiterreureenheden. Eén op de vijf nieuwe agenten in de VS is ook oorlogsveteraan, vooral uit Irak of Afghanistan. De meesten doen hun job goed, maar volgens onderzoeken kampen velen ook met PTSD-symptomen. Ze werden niet altijd voldoende herschoold om de burger te beschermen maar bewegen zich voort met een oorlogsattitude.

De kans op nieuw dodelijk geweld bij confrontaties tussen de politie en betogers is daarom nu al te groot. Als Trump ook nog eens het beroepsleger ontplooit krijg je een levensgevaarlijke cocktail. Trump zou net op dat vlak uit de ervaringen van Nixon moeten leren. Tijdens diens presidentschap schoten National Guard-soldaten op Kent State University (Ohio) in 1970 plots vier ongewapende studenten dood. Ze waren opgeleid voor Vietnam, niet voor een jongerenbetoging.

Laat de geschiedenis zich na de dood van George Floyd niet nog eens herhalen. Een beroepsleger zet je niet in tegen de eigen bevolking. Dat doen enkel onvoorspelbare dictators tegen wie dat leger je bevolking moet beschermen.