Trump waarschuwt voor mysterieus vliegtuig ‘vol schurken in het zwart’

De Amerikaanse president Donald Trump komt wel vaker met vreemde verklaringen. De laatste in het rijtje: zijn waarschuwing voor een mysterieus vliegtuig ‘vol schurken in het zwart’. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De Verenigde Staten beleven nu al maanden protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld. Het begon met de fatale arrestatie van George Floyd eind mei, waarna in het hele land (en in het buitenland) mensen op straat kwamen. Eind augustus laaide ook in Kenosha het geweld op nadat de zwarte man Jacob Blake door de politie in de rug werd geschoten. In de nasleep daarvan lieten verschillende mensen het leven.

Racisme en geweld worden belangrijke thema’s in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Trump wil zich profileren als de man van orde en recht en bekritiseert Democratische besturen van steden waar het sinds mei onrustig is.

Toen Laura Ingraham, een journaliste van Fox News Trump maandagavond voorlegde dat hij de zaken niet onder controle heeft, pareerde de president die kritiek. Trump beweerde dat “mensen in de donkere schaduwen de straten controleren”, en zijn Democratische opponent Joe Biden manipuleren om chaos te veroorzaken.

“Dat klinkt als een complottheorie”, reageerde de journaliste. Daarop begon Trump aan een verhaal over een vliegtuig “vanuit een bepaalde stad afgelopen weekend”. Dat vliegtuig zat, volgens Trump, “bijna volledig vol met schurken in zwarte uniformen. Zwarte uniformen en uitrusting.” Waar dat vliegtuig dan precies vandaan kwam, kon of wou de president niet zeggen. “Ik zal het je wel eens vertellen, nu wordt het nog onderzocht.” (Vanaf minuut 15 in de video.)

Het is niet de eerste keer dat geruchten over een vliegtuig vol zwart uitgedoste relschoppers opduiken. Afgelopen weekend suggereerde de Republikeinse senator Rand Paul ook al dat de demonstranten die hem vorige week bij de Republikeinse Conventie omsingelden en lastigvielen, betaald waren in het kader van “interstatelijk crimineel verkeer”.

Trump bezocht vandaag de door geweld geteisterde stad Kenosha, in Wisconsin. ©AFP