Trump relativeert zwarte doden: ‘Politie VS doodt meer witte mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen gerelativeerd door te zeggen dat er ‘meer witte Amerikanen’ gedood worden door agenten. Onderzoek toont echter aan dat zwarte Amerikanen disproportioneel vaker gedood worden door politiegeweld.
Een Black Lives Matter-demonstrant bij een rally van de Amerikaanse president Donald Trump in Florida. ©AP

Sinds de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei door toedoen van een witte politieagent in Minneapolis om het leven kwam, wordt Trump bekritiseerd dat hij het excessief politiegeweld jegens zwarte bewoners niet hard veroordeelt. Ook ligt de president onder vuur omdat hij geen begrip toonde voor de boosheid van de demonstranten, die protesteerden tegen de dood van Floyd, en ze voortdurend afschilderde als relschoppers.

Trump wakkerde de onvrede over zijn houding, vooral onder de zwarte bevolking, opnieuw aan door in een interview met CBS News niet in te gaan op een vraag waarom veel zwarte bewoners worden gedood door de politie. ‘En ook witte mensen’, reageerde Trump gepikeerd. ‘Wat een vervelende vraag. Ook witte mensen. Meer witte mensen, overigens.’

Volgens een analyse van The Washington Post is de helft van de mensen die worden gedood door agenten wit, maar worden zwarte Amerikanen disproportioneel vaak gedood door de politie. Zij vormen 13 procent van de Amerikaanse bevolking, maar komen procentueel meer dan twee keer zo vaak als witte Amerikanen om het leven tijdens een interactie met agenten. 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Van alle mensen in de VS die in 2019 als gevolg van politiegeweld om het leven kwam, was 54 procent van kleur, aldus de onafhankelijke database Mapping Police Violence.