Trump: ‘Aantal infecties en sterfgevallen overdreven’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag in een tweet de gerapporteerde omvang van de coronapandemie in zijn land ‘overdreven’ genoemd. Hij had het ook opnieuw over het ‘China Virus’ in plaats van coronavirus en zag ook hier weer ‘fake news’.
©AP

“Het aantal gevallen en overlijdens door het China Virus is verregaand overdreven in de Verenigde Staten tengevolge van de belachelijke telmethode van de (Amerikaanse Gezondheidsdienst) CDC, vergeleken met andere landen waarvan vele doelbewust zeer onjuiste en lage cijfers melden”, aldus de presidentiële tweet. “’Bij twijfel, noem het Covid’. Fake News!”

Trumps uitspraak is hem op scherpe kritiek komen te staan van vooraanstaande gezondheidsfunctionarissen. Onder anderen topimmunoloog Anthony Fauci en de militaire gezondheidsfunctionaris Jerome Adams bestreden de uitlatingen van de scheidend president, onder wiens bewind zeker 350.000 mensen in de Verenigde Staten stierven aan de gevolgen van COVID-19.

“Deze doden zijn echte doden”, zei Fauci tegen ABC News. Hij voegde eraan toe dat de overbelaste ziekenhuizen en de gestreste zorgmedewerkers ook “niet nep” zijn. “Het is echt”, aldus Fauci.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Hij en Adams verdedigden de betrouwbaarheid van de Amerikaanse coronadata ook nog bij nieuwszender CNN. De gegevens worden verzameld en gepubliceerd door het CDC, het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie.

“Vanuit een volksgezondheidsperspectief heb ik geen reden om aan die cijfers te twijfelen”, zei Adams omtrent de claim van de president. “En ik denk dat men zich erg bewust moet zijn dat het niet alleen om de doden gaat. Het gaat om de ziekenhuisopnames, de capaciteit.”

Het is lang niet voor het eerst dat Trump vraagtekens plaatst bij de coronacijfers in de Verenigde Staten. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van afgelopen november klonk het nog dat de media de omvang van de coronapandemie groter maken dan die is, om zo zijn tegenstander Joe Biden aan de overwinning te helpen. Volgens Trump zou er daags na de verkiezingen “plots geen sprake meer zijn van het coronavirus”, maar dat liep even anders.