Overname van failliete instelling

Alleen transgendertak stopt

Curator Amos Kroll van Wille Donker Advocaten. ©eigen foto

Tachtig procent van de cliënten van de failliet verklaarde GGZ-instelling Psycho Informa uit Schoonhoven is overgenomen door twee bestaande zorgaanbieders. De zestig transgendercliënten moeten zelf op zoek naar een nieuwe behandelaar.

Na wekenlange onzekerheid voor de 24 personeelsleden en 300 cliënten van Psycho Informa Instellingen is het grootste deel van de praktijk per 23 mei overgenomen door Cirya GGZ en GGZ Groep. De door Tanja van Hengel opgerichte GGZ-instelling, met zeven locaties in onder andere Schoonhoven, Woerden en Den Haag, werd eind april definitief failliet verklaard. Curator Amos Kroll van Wille Donker Advocaten uit Alphen schat de totale schuld van de praktijk op 1,5 tot 2 miljoen euro.

Toch was hij de afgelopen weken nauwelijks met de financiën bezig, maar vooral met een oplossing vinden voor personeel en cliënten. ,,Vanwege het grote maatschappelijke belang van cliënten die middenin een behandeling zitten."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Kroll voerde gesprekken met verschillende overnamekandidaten. ,,Gezien de aanwijzing die de inspectie begin dit jaar heeft opgelegd aan Psycho Informa, ging de voorkeur uit naar een gerenommeerde partij die goed bekend staat bij de inspectie en zorgverzekeraars."

Cirya GGZ uit Dordrecht neemt de ongeveer 120 cliënten uit de Krimpenerwaard over. De instelling gaat vanuit een nieuwe locatie in Schoonhoven werken. De landelijke opererende Stichting GGZ Groep, die al actief is in Woerden en Den Haag, ontfermt zich over de circa 120 cliënten uit die twee plaatsen. De stichting neemt de huur van de praktijkruimte in het gezondheidscentrum aan de Steinhagenseweg in Woerden over.

Transgenders

Voor de bijna zestig transgenders die bij Psycho Informa onder behandeling stonden, is geen geschikte overnamepartij gevonden. ,,Het lastige is dat de genderdysforie een niche is binnen de geestelijke gezondheidszorg", verklaart Kroll. ,,Er was een uitermate geschikte partij in beeld, maar die kwam er niet uit met de zorgverzekeraars."

Een groot deel van de transgenders is inmiddels aangemeld bij een andere gespecialiseerde instelling. Daar is echter wel een wachtlijst van minimaal drie maanden. Kroll: ,,Zorgverzekeraars kunnen een rol spelen bij wachttijdbemiddeling."

De komende maanden buigt de curator zich over de verdere afwikkeling van het faillissement. ,,Dan pas blijkt in hoeverre Van Hengel aansprakelijk kan worden gesteld."