Trainers zijn slaafjes geworden

De Mos vertelt Degryse over zijn onvoorwaardelijke liefde voor het Belgische voetbal

Aad is 73. Maar De Mos blijft scherp van geest en rad van tong. Huisanalist Marc Degryse ging 'm vorige week opzoeken - om eens over de trainers van vandaag te praten. Aad onder de parasol: "Ik word doodmoe van die laptoptrainers, man."
Een beetje ballen aan het zwembad van De Mos. Het leven kan mooi zijn in Eindhoven.

Degryse: "We waren eens met Anderlecht op afzondering in Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem. Aad was trainer. Na het eten gingen we wandelen. Ik was op mijn badslippers. Een paar weken later kreeg ik mijn loonbrief. Dat was een brief waar onder het salaris je premies stonden en daaronder de boetes. Op het bewuste overzicht stond bij boetes: -5.000 frank. Ik ging naar Verschueren en vroeg: 'Wat is dit?' Waarop Michel antwoordde: 'Je hebt op afzondering op je badslippers gewandeld. De trainer vindt zoiets onverantwoord. 'Degryse had in een spijker kunnen trappen', kwam de coach mij vertellen.'"

"Kun je je dat voorstellen, Aad, dat een trainer vandaag de dag zoiets doet met een van zijn belangrijkste spelers?"

De Mos: "Nou en? Die rechtsbuiten van Antwerp, die zou er bij mij niet inkomen."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Degryse: "Lamkel Zé? Geen week houdt die het uit bij jou."

De Mos: "Geen week? Geen dag. Kwam-ie nou weer aan bij de training van het tweede elftal in zijn blauwe basketshirtje. Doéi!"

Degryse: "Kijk, daarvoor ben ik naar Eindhoven gekomen, Aad: om met jou te praten over de evolutie van het moderne voetbal. Heeft de trainer nog macht in een kleedkamer? Ik vraag mij dat af."

De Mos: "Trainers zijn veelal slaafjes geworden. Niks meer voor mij."

Degryse: (vanachter zijn zonnebril) "Euhm, er zijn nog wel dingen die niks meer voor ons zijn, Aad..."

De Mos: (vanachter zijn zonnebril) "Ja..."

Een terrasje in het centrum van Eindhoven op een zonovergoten weekdag.

Vanachter onze zonnebril moeten we onwillekeurig denken aan de fameuze quote van Al Pacino in de film 'The Devil's Advocate'. 'Look, but don't touch - Touch, but don't taste - Taste, but don't swallow...'

De middag was een uurtje eerder begonnen in de tuin ten huize De Mos - "jullie moeten niet aanbellen, kom maar langs achter."

Zwembadje - hemelsblauw water -, poolhouse, terrasjes, BBQ-installatie, kleine doeltjes.

"Het paradijs, man", lacht Aad breeduit. Zijn dochter Tessa en kleinzoon Kiet (4) trekken baantjes. "Als het me hier te heet wordt, trekken we graag naar Knokke. Appartementje. Dan ga ik ook eens eten met Hugo Camps - goeie man."

"Maar zal ik de lezers van 'Het Laatste Nieuws' eens vertellen over dat mannetje daar, Marc Degryse? Ik was vier maanden trainer op Anderlecht, en ik moest bij de grote baas komen, Constant. 'Trainer, we kunnen op het einde van het seizoen alles winnen - titel, beker en Europa Cup. Wat denk je?' En ik antwoordde: 'Monsieur président, on va gagner rien.' Verschueren viel uit zijn stoel. 'Et pourquoi?', vroeg Constant. 'Ik heb een probleem in mijn kleedkamer: Degryse.' De voorzitter trok zúlke ogen! Weet je wat het was? Andere jongens van Anderlecht waren jaloers op het loon van Marc. Dat zorgde voor wrijving."

HLN: "Hoe heb je dat opgelost?"

De Mos: (droog) "Ik heb die spelers in de zomer eruit gegooid."

"Rijden jullie achter mij aan?"

Een uurtje later.

Degryse: "Geef nu eens antwoord, Aad: ligt de macht nog bij de trainer? Ik vind dat een trainer steeds meer afhankelijk is van het beleid. Wie trekt aan de touwtjes? Kijk, in Anderlecht had je eerst Coucke die alles zelf wou doen..."

De Mos: "Dan maak je alleen maar vijanden."

Degryse: "...maar nu denk ik dat met Wouter Vandenhaute het duo Vercauteren en Kompany zijn ding zal kunnen doen."

De Mos: "Het voetbal evolueert. Je moet mee. De maatschappij gaat sneller, internet gaat razendsnel... Daar heb ik allemaal geen probleem mee. De vraag moet zijn: 'Hoe ga je als trainer om met die evolutie?' Ik wil data in het voetbal niet wegschuiven. Maar ik zie té veel trainers voor wie data de waarheid zijn. Hetzelfde met de toevoeging van high performance coaches aan de technische staf. Veel trainers zijn slaafjes geworden. De creativiteit valt weg. Je moet er eens op letten hoeveel trainers na een wedstrijd niet zeggen: 'Ik wil eerst de beelden zien.' Wat is dat nou? Ik had destijds geen beelden nodig om een analyse te maken - dat zat hier (wijst naar zijn hoofd) allemaal opgeslagen. Ik word zo moe van die laptoptrainers, man."

HLN: Bölöni is dan weer hét symbool van de ouderwetse aanpak. Is zo iemand dan inderdaad voorbijgestreefd, zoals Antwerp oordeelde?"

De Mos: "Dat is leeftijdsdiscriminatie. Bölöni deed heel goeie dingen vanuit de onderbuik."

Degryse: "Aad, je gaf nog steeds geen antwoord op mijn vraag..."

De Mos: "Ik denk dat de waarheid ligt in de korte lijntjes tussen trainer en beleid - eventueel met de technisch directeur. Neem AA Gent... Mocht ik daar trainer worden, dan zou ik weliswaar niet elke week op het appel willen komen in dat restaurantje van de voorzitter - hoe heet het ook alweer?"

HLN: "D'Oude Schuur in Latem."

De Mos: "Maar je weet wél wat je hebt aan De Witte en Louwagie."

Degryse: "Zoals Club Brugge. Je hebt Verhaeghe, Mannaert en je hebt je trainer. Een eenvoudige structuur, maar de club is een geweldige machine geworden. En straks komt hun nieuwe stadion... Zij gaan iedereen in België vermorzelen."

De Mos: "Verhaeghe is de man met het plan. Hij is tegen het lampie gelopen met dat winkelcentrum van 'm, maar dat zal hem geen tweede keer overkomen. Mannaert heb ik gehad bij Anderlecht. Ik was hoofdcoach toen-ie in het tweede elftal speelde. Goeie voetballer. Daarmee weet je genoeg - Mannaert kent het spelletje. Hij en Verhaeghe vormen de ideale mix. Bij Eetvelt en Haute (sic) vraag ik mij af of ze niet te veel supporter zijn. Gebeurt het niet allemaal te veel vanuit de emotie?"

Degryse: "Vandenhaute is zeer nuchter als het moet. Heb je de speech gezien die Kompany gaf op de eerste training?"

De Mos: "Wat zei-ie?"

Degryse: "'We nemen dit seizoen alles terug wat ons is afgenomen.' Dat was al helemaal anders dan in zijn brief van zes maanden geleden - toen Vincent ons weglachte omdat we resultaten eisten van Anderlecht. Ik ben zeker dat Wouter hem heeft gezegd: 'Hier moet elke week gewonnen worden, jongen.'"

De Mos: "Oké. Ik dacht dat Anderlecht het ouwe Standard was geworden - al hun DNA is uit de ramen gegooid."

Degryse: "Dat was Coucke. Het komt goed, nu."

De Mos: "Kompany moet opletten dat hij niet wil gaan nabootsen. Je kúnt geen tweede City maken - er is geen 550 miljoen in Anderlecht. Genk vind ik ook een goed geleide club. Condé doet goéie transfers, zeg."

Degryse: "Alleen Standard is de weg kwijt, hé."

De Mos: "Ik had verwacht dat Michel (Preud'homme, red.) naar Antwerp zou zijn gegaan."

Degryse: "Weet je wat het probleem is van Michel? Hij gaat weer lastig zijn op mij... Michel vindt dat iedereen moet zijn zoals hij. Maar zo werkt het niet. Ja, jij zult hem begrijpen - jij was ook zo'n perfectionist. Misschien heb jij Michel wel zo gemaakt, destijds bij KV Mechelen. (lacht)"

De Mos: "Jazeker."

Degryse: (triomfantelijk) "Hij geeft het toe!"

De Mos: "Je vraagt me of de macht nog bij de trainer ligt. Maar een trainer kan nooit succes hebben als de beleidsmensen niet meekunnen - kijk wat met Haezebrouck is gebeurd en Coucke. Aan polonaises heb je niks. Toen mijn dochter Tessa studeerde om haar makelaarslicentie te behalen, vroeg ze: 'Pap, wil je mij helpen?' Ik heb geantwoord: 'Ja, hoor. Maar we zullen nooit honger hebben. Nooit dorst. En we gaan niet naar het toilet.' Je geraakt er niet met dat softe gedoe. De lat moet hoog."

Degryse: "En dát vind ik wél goed aan onze Belgische topclubs: ze komen uit voor hun ambitie. Nu roept Clement: 'We willen opnieuw de dubbel.' De Witte spreekt over de titel. Paul Gheysens wil ook kampioen spelen. Dát is een goeie evolutie."

De Mos: "Verhaeghe, Mannaert, Clement. De Witte, Louwagie, Thorup. Gheysens, D'Onofrio, Leko. Net als vroeger: Vanden Stock, Verschueren en ikzelf. Cordier, De Mos. Cruijff met De Mos. Koppeltjes, directe communicatie - het voetbal mag dan wel veranderen, de succesformule blijft dezelfde. Cruijff is voor mij de universiteit van het voetbal geweest. Ze hebben daarna niks meer uitgevonden, hoor."

Degryse: "Goed, daar zijn we dus uit. De volgende stap: een BeNeLeague. Want ik vind..."

De Mos: (onderbreekt) "Het komt er nooit. Niemand in Nederland heeft emotie bij Vitesse-Gent, of AZ-Standard."

Degryse: "Over twee, drie jaar is het Europese voetbal helemaal veranderd, Aad. Er komt een derde Europa Cup bij. Als we met het Belgische voetbal nog iets willen voorstellen... Ik begrijp Club Brugge. Als zij Moeskroen, Eupen of Waasland-Beveren kunnen vervangen door Ajax, Feyenoord en PSV... Acht clubs die voor 4.000 toeschouwers spelen en nauwelijks een uitdaging vormen voor Club, zouden vervangen worden door Nederlandse topclubs en nog wat leuke ploegen als AZ, Utrecht, zélfs Willem II is prettig voor ons. Je krijgt er een pak affiches bij, de sportieve relevantie is groter, mooiere stadions, het budget gaat omhoog... In plaats van de achtste competitie in Europa te zijn, zul je van de BeNe-League de zesde competitie maken, na de grote vijf - en dat is wat Verhaeghe wil. Van de nationale competitie maak je een soort tweede klasse met de mogelijkheid tot promotie."

De Mos: "In Nederland heb je méér gezonde clubs die goed voetbal brengen en spelers opleiden voor onze topclubs. En ook... Jullie krant heeft een mannetje in de Premier League, jullie volgen Hazard en Courtois bij Real Madrid, Lukaku bij Inter, Mertens, Witsel... Nederlandse topjournalisten hebben die helikopterview veel minder. Hier concentreren ze zich toch in de eerste plaats op de Eredivisie. Wij zijn bezig met Veendam, Haarlem, Wageningen..."

Degryse: "Ze volgen toch de Rode Duivels?"

De Mos: "Niet veel. Als er artikels worden gemaakt over de Duivels bellen ze mij of Boskamp."

Degryse: "Jij moet je volk opleiden, Aad!"

De Mos: "Ik zou dat graag doen, maar ik erken de moeilijkheid. Bij ons voelen ze zich wat verheven. Eén ding komt wél altijd terug: 'Wat is dat met Anderlecht?' Die club interesseert ze wél nog."

Degryse: "Rare jongens."

De Mos: "Ik ben een éénling, hier, met mijn liefde voor het Belgische voetbal, maar da's niet erg. Ik voel me top 's morgens: koffietje en jullie krantjes - heerlijk, man."

(Aad ziet plots een vriend passeren) "Hey, jongen, heb je nog wat goedkope vluchtjes naar Ibiza voor mij?"