Tilburg: topstad voor denksporters

Als enige stad van Nederland heeft Tilburg teams op het allerhoogste niveau actief binnen de schaak-, dam- en bridgewereld. Maakt dat Tilburg tot denksportstad van Nederland? En wat kunnen de clubs van elkaar leren. Dammer Koos van Amerongen (25), bridger Bart Nab (53) en schaker Mark Haast (27) reageren op vijf stellingen.

1 Elke denksport kan van een ander leren.

©Mark Haast

Haast (De Stukkenjagers): ,,Hier zit een kern van waarheid in, maar ik heb geen idee of daar in de praktijk gebruik van wordt gemaakt. Schakers houden zich niet zoveel bezig met andere denksporten. Wij bestuderen vooral boeken van grootmeesters."

Van Amerongen (Dammend Tilburg): ,,Dat lijkt mij wel. Iedere denksporter analyseert, denkt en toont creativiteit op zijn eigen manier binnen zijn sport. Daar kun je echt wel iets uithalen."

Nab (BC Theseus): ,,Ik denk dat we tot een bepaalde hoogte van elkaar kunnen leren. In de wedstrijdbenadering bijvoorbeeld, maar dat zou ik ook aan een volleyballer kunnen vragen. Bridgen is echt een ander spelletje. Schakers en dammers moeten veel verder vooruitdenken en hebben meer mogelijkheden dan bridgers."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

2 Tilburg is dé denksportstad van Nederland.

Nab: ,,Wat betreft het bridge zeker niet. Aan de meesterklasse doen tien teams mee waarvan er vier uit Vorden en drie uit Amsterdam komen. Tilburg spreekt wel een aardig woordje mee, denk ik."

Haast: ,,Als Tilburg als enige stad in verschillende denksporten op het allerhoogste niveau actief is, dan mag je dat volgens mij wel zeggen."

3 Eén stedelijk denksportcentrum zou een zegen zijn.

Van Amerongen: ,,Ik zou het fantastisch vinden. Dat maakt denksport in deze tijden van videogames een stuk aantrekkelijker voor de jeugd. Ik heb het ervaren bij toernooien, de entourage heeft iets magisch. Mocht dat er komen, dan zou ik eerder gaan kijken op een clubavond of in het weekeinde."

Haast: ,,Een algemeen clubgebouw zou goed zijn. Dan kun je meer van elkaar leren. Het lijkt mij interessant om met andere denksporters na te tafelen na de partijen."

4 Drie clubs op dit niveau werkt concurrentie in de hand.

Nab: ,,Hier ben ik het niet mee eens. Voor jongeren is dit een stimulans. Nu kunnen ze kiezen wat het best bij hen past. Eén club actief op het hoogste niveau werkt juist concurrentie in de hand. Iedereen wil daar aansluiten."

Van Amerongen: ,,Natuurlijk vis je in dezelfde vijver. Maar de soorten verschillen en je gebruikt ander aas. Ik kom regelmatig op scholen om les te geven en praat dan ook over schaken. Het werkt versterkend. Uiteindelijk kiezen zelf toch welke denksport ze het leukst vinden."

5 Rondom denksporten hangt een suf imago.

Haast: ,,Als je vertelt dat je schaakt, dan krijgen de mensen niet bepaald een florissant beeld van je. Ik snap dat mensen denken dat het suf is, maar we zijn écht geen saaie mensen. Ons leven draait niet alleen maar om schaken."

Van Amerongen: ,,Iedereen denkt aan een oude man op een barkruk met een sigaartje. Onterecht. Er zit misschien niet zoveel actie in, maar hoe tof is het om mensen met een bepaalde strategie te verslaan? Kijk naar Ton Sijbrands, de beste dammer ooit. Die presteert nog steeds. Dat is pas topsport."

Nab: ,,Ik wil het versterken: rondom bridgen hangt een nóg suffer imago. De jeugd kent het vooral van opa of oma. Maar bij Theseus ligt de leeftijd een jaar of 30 onder het gemiddelde (van 72). De club draait muziek die je ook in de kroeg hoort. Maar het is en blijft wel een ouden-van-dagen-sport."

©Koos van Amerongen
©Bart Nab