Tilburg en Breda halen Special Olympics 2024 binnen: 2500 sporters strijden in 21 toernooien

TILBURG - Het grootste nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking vindt juni 2024 plaats in Tilburg en Breda. Beide gemeenten zijn speelstad tijdens de Special Olympics. 

Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt door Special Olympics Nederland op een bijeenkomst met ambassadeurs en sporters in Tilburg. In deze stad zijn straks de toernooien voor beachvolleybal, bowlen, golf, handbal, korfbal, open water zwemmen, paardrijden, voetbal, wielrennen en zwemmen. In Breda vinden atletiek, badminton, de balsport bocce, dansen, gymnastiek, hockey, inline skaten, judo, MATP (Motor Activity Training Program), tafeltennis en tennis plaats. 

In totaal zijn er 21 toernooien waaraan ruim 2000 sporters deelnemen. Het driedaagse evenement waarvan de exacte data nog niet bekend zijn begint met een openingsceremonie bij Breepark in Breda, inclusief het ontsteken van de olympische vlam. Het olympisch dorp komt te liggen in safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

1500 vrijwilligers en 1000 begeleiders

Voor de organisatie wordt een onafhankelijk stichting opgericht. Ruim veertig partijen hebben al aangegeven een steentje te willen bijdragen. Daarnaast zijn er tijdens het evenement 1500 vrijwilligers en 1000 begeleiders in touw. 

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

De Tilburgse sportwethouder Rolph Dols is blij dat het gelukt is om de spelen binnen te halen: ,,Passie, plezier en prestatie zijn de elementen die in de sport vaak samenkomen en elkaar versterken. Het is geweldig dat we daar met een bijzonder sportevenement als de Special Olympics een impuls aan kunnen geven. We grijpen dit evenement ook aan om alle clubs verder te brengen om meer mensen met een beperking te kunnen laten sporten.” 

'Podium dat deze sporters verdienen’

De sporters krijgen het podium dat ze verdienen, zegt zijn Bredase collega Daan Quaars: ,,Om op te stralen, een podium dat onze toppers zichtbaarheid, zelfvertrouwen en zelfrespect geeft. Heel gaaf dat Breda en Tilburg daar samen aan mogen bijdragen.”

De Special Olympics Nationale Spelen, vinden tweejaarlijks plaats in verschillende speelsteden en worden gehouden onder toezicht van Special Olympics Nederland.