Thuis maar drie gasten, maar een volle talkshowtafel mag wel: hoe zit dat?

Thuis mogen we nauwelijks visite ontvangen, maar bij Op1, M en Beau blijft het een komen en gaan van genodigden. Hoe eerlijk springen talkshows om met de coronaregels? En wat vindt de meest gewilde gast van dit moment, ic-arts Diederik Gommers, er zelf eigenlijk van?
Diederik Gommers en Famke Louise bij Jinek. ©ANP

Schrijver Tommy Wieringa vertelt in het praatprogramma Op1 trots over zijn interview met oud-president Barack Obama. Maar wacht even. Die ontmoeting in de Verenigde Staten vond zeer kort daarvoor plaats. Moet Wieringa niet voorlopig in quarantaine, zoals iedereen die uit het buitenland komt? En hoe zit het met de high five van presentatoren Paul de Leeuw en Astrid Joosten, het aanraken van gasten door host Beau van Erven Dorens, of überhaupt het feit dat in de talkshowarena vaak meer mensen aan tafel zitten dan thuis is toegestaan?

Tijdens een rondgang in tv-land wijzen makers in eerste instantie allemaal op hun ‘vitale’ functies, want het betreft journalistiek. Wat we zien, is ook toegestaan. ‘En natuurlijk gaat er dan heel soms wel eens iets mis.’ Dan nog. Het kan voor gefronste wenkbrauwen zorgen, begrijpen ze. Een dubbele moraal? ,,Je kan moeilijk met een masker op de uitzending in”, stelt hoofdredacteur Herman Meijer van Op1. ,,En meer interviewen via een videoverbinding levert heel afstandelijke gesprekken op. Kijk, het programma moet wel uitnodigend blijven om naar te kijken. En iedereen is zéér secuur met de regels.”

©Screenshot KRO -NCRV

Streng gecontroleerd

Hoofdredacteur Nico Arends van het dagelijkse M (met Margriet van der Linden) legt uit dat er negen gasten per uitzending fysiek aanwezig mogen zijn. Inclusief crew (camera, geluid, opnameleider etc.) staat dat maximum aantal op achttien. ,,Het kan voorkomen dat er meer gasten zijn, maar dan moeten die op elkaar wachten buiten de studio. En uiteraard gebeurt alles op 1,5 meter afstand, zijn er mondkapjes achter de schermen en als dat moet, worden mensen getest. De facilitaire partij houdt zich daar heel nauwlettend aan. Er wordt streng gecontroleerd. We mogen ook niet naborrelen.”

Buiten staan volgens Arends de hele uitzending lang taxi’s klaar. ,,Mensen die je niet meer in beeld ziet, zijn al vertrokken. Het is soms best vervelend: wij doen dit seizoen veel met muziek. Dan heb je een band van vijf waardoor je al snel aan dat maximum zit. Erin, eruit, het is echt een grote draaideurbedoening.”

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

©Screenshot EO

Testen

WNL-baas Bert Huisjes voert namens alle deelnemende omroepen van Op1 het woord. Hij wil benadrukken dat ook niemand met elkaar in de kantine luncht, niet meer dan één persoon in de montageruimte bivakkeert (‘soms werken we wel met doorzichtige tussenschermen’) en er ‘bij elk kuchje en pijntje’ onmiddellijk wordt getest.

,,En het aantal tafels (het aantal onderwerpen met bijbehorende gasten, red.) neemt af”, zegt Huisjes. ,,Voorheen kwamen er zo vijf of zes voorbij, tegenwoordig eerder drie tot vier. Ik was altijd al van de doctrine dat je beter moet kiezen en langer met die gasten moet praten. Het is een ziekte: we hebben veel onderwerpen, we kunnen niet kiezen, dus doen we ze maar allemaal. Door corona móet je wel scherpere keuzes maken. Dit is voor veel mensen ook best een leerzame tijd.”

©videostill

Gommers

Ook RTL, verantwoordelijk voor de talkshows Jinek en momenteel Beau, zegt zich keurig aan de richtlijnen te houden. Een woordvoerster voegt daar nog aan toe: ,,We zijn iedere dag bezig om de hoeveelheid gasten zo beperkt mogelijk te houden, maar soms verdient een onderwerp en actualiteit een breder perspectief. Dit wordt altijd zeer zorgvuldig afgewogen.”

,,Als ik me niet veilig zou voelen, zou ik niet gaan’’, zegt Diederik Gommers, zeker sinds hij bij Jinek in gesprek ging met vlogster Famke Louise een graag geziene gast aan alle talkshowtafels. Volgens de ic-arts zijn de voorzorgsmaatregelen in de tv-studio’s afdoende. Soms gaat het toch even mis, getuige een foto die online verscheen waarbij Gommers en schrijfster Heleen van Royen vorige week vrijdag op de bank van Beau wel erg op elkaar zaten. ,,Dat was achteraf te dichtbij’’, erkent Gommers. ,,Risico’s zijn er altijd. Daarom ga ik nooit naar talkshows in weken dat ik zaaldienst heb. Vorige week vrijdag had ik net een week zaaldienst achter de rug en een week managementdienst voor de boeg. Mocht ik bij een talkshow het virus oplopen, dan heb ik in elk geval geen contact met patiënten.’’

Beau van Erven Dorens neemt een slok desinfecteringsgel. ©Twitter BeauRTL

Verantwoordelijkheid

Overigens bezoekt hij als ic-arts zijn patiënten altijd in volledig beschermende kleding, klinkt het. ,,Ze liggen op eenpersoonskamers. Zelfs als ik het virus zou oplopen, loopt een patiënt nagenoeg geen gevaar.’’

Virologen en artsen komen niet naar talkshows voor de gezelligheid, vertelt een woordvoerder van het Erasmus MC, als werkgever van Diederik Gommers, Ernst Kuipers (voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg) en viroloog Marion Koopmans hofleverancier van coronadeskundigen aan talkshows. ,,Je moet in deze tijd natuurlijk geen dingen doen die niet noodzakelijk zijn. Maar de reden dat zij toch aanschuiven en de media te woord blijven staan, is dat zij het bij hun rol vinden horen. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid, hun plicht om uitleg te geven, verantwoording af te leggen en mensen mee te nemen in het waarom achter de maatregelen die worden genomen. Ze zijn toch een beetje ministers in oorlogstijd.’’

Maar hoe zat het dan met Tommy Wieringa die duidelijk niet in quarantaine ging? Bert Huisjes zocht het uit. De schrijver was vorige week vrijdag in Washington, keerde maandag terug waarna hij direct een coronatest deed. Woensdag (een dag na de bewuste uitzending) deed hij dit opnieuw. Er wordt in tv-land gewerkt met sneltesten. Deze zijn niet altijd even betrouwbaar toch, wordt vaak gezegd? ,,Déze zijn gecertificeerd”, zegt Huisjes met klem. ,,Dat is inderdaad duur”, weet hij. ,,Maar voor televisie wel noodzakelijk, vind ik.”

Bekijk hier al onze video's over het coronavirus: