Terug in de tijd met personages uit de Deventer geschiedenis

Museum De Waag met films, 3D-montages en historische personages

Waarom staat De Waag scheef? Everhard de Saks levert het antwoord in een film tijdens
Directeur Garrelt Verhoeven en gastconservator Marjolein Sandorp bekijken een model van een koggeschip. ┬ęgerard vrakking

de nieuwe tentoonstelling in Museum De Waag.

Vijf tijdvakken telt de nieuwe expositie, over de geschiedenis van Deventer. Met in het begin een mooi en vlot vormgegeven film, die met moderne 3D-technieken en door acteurs gespeelde scènes in twaalf minuten tijd de fundamenten van de geschiedenis van Deventer vertelt. De tentoonstelling gaat morgen voor het grote publiek open. Vanavond zijn de inwoners van Deventer welkom op een gratis avondopenstelling.

Met de tentoonstelling Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel wil museumorganisatie Deventer Verhaal de rijke geschiedenis van de stad op een heldere en aantrekkelijke manier vertellen. Voor de eigen inwoners, maar ook voor ruim een miljoen bezoekers uit omliggende plaatsen, de rest van Nederland en uit het buitenland. Om die reden zijn alle films in het Engels ondertiteld en is er ook een Engelstalige audiotour beschikbaar. Volgend jaar volgen mogelijk Duitse versies.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Volgens gastconservator Marjolein Sandorp, geboren en getogen in Deventer, was het best lastig om uit de rijke geschiedenis van Deventer een keuze te maken voor de historische opstelling die nu open gaat. Sandorp werkte daarbij nauw samen met stadsarcheoloog Bart Vermeulen, Deventer-kenner René Berends en Anne van Geuns, conservator bij Deventer Verhaal.

Dat leverde een verdeling op in vijf overzichtelijke periodes, die elk een aansprekende figuur kregen die kort vertellen over de periode waarin zij leefden. Zo zegt Everhard de Saks, gespeeld door Norbert Busschers van Theatergroep Gajus, dat hij verantwoordelijk is voor het scheefzakken van De Waag. Na een vernietigende aanval van de Vikingen was hij het die een gracht met aarden wal, voorzien van een houten palissade aanlegde op de plek waar nu de Brink ligt. Waardoor de later gebouwde Waag scheef zakte.

Alle films op de tentoonstelling zijn gemaakt door het Deventer bedrijf De Mannen zonder Pak. Ze maakten onder meer gebruik van bijzondere 3D-montages van bijvoorbeeld stadsmuren, die het eveneens Deventer bedrijf Panoptes Heritage met hulp van gemeente-archeoloog Vermeulen maakte. De Mannen Zonder Pak monteerden die in beelden van de stad zoals die er nu uitziet. Bezoekers kunnen zo zien hoe voor hen bekende plekken er vroeger hebben uitgezien. ,,Straks heb je de hele vroegere stad in 3D'', zegt directeur Garrelt Verhoeven van Deventer Verhaal.

Op toekomstige tentoonstellingen kunnen bezoekers wellicht met een 3D-bril een wandeltocht door de binnenstad van 1400 maken, of door de Lebuïnus lopen met voor hun ogen de kerk in 1200. Met dergelijke ontwikkelingen wil Verhoeven het verhaal van Deventer ook op andere plekken in de stad laten zien. ,,Eigenlijk is de hele stad ons museum.''

De inrichting van de tentoonstelling maakte Timo Bralts van Bestwerk, ook een Deventer bedrijf. Net als Studio Koster van Lienen deed voor de tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk, heeft Bralts een demontabele opstelling gemaakt, die plaats kan maken voor een andere tentoonstelling, om daarna weer als vernieuwde tentoonstelling terug te keren.

Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel is tot en met 7 januari 2018 te zien. Daarna volgt in De Waag een tentoonstelling over Deventer Koek, waarna van mei tot en met september de tentoonstelling over de geschiedenis van de stad terugkeert. Met andere figuren, andere invalshoeken, nog meer 3D, naast bruikbare delen van de huidige tentoonstelling.

Cadeautje

Verras je familie of vrienden met hun eigen persoonlijke nieuwssite, gebaseerd op een selectie van hun favoriete onderwerpen. Bekijk hier een voorbeeld van de uitnodiging.