Tenzij hij nog snel vaccin vindt, mag Trump z'n koffers pakken

HOE CORONA OP DE PRESIDENTSSTRIJD WEEGT

Als Donald Trump zijn biezen moet pakken, dan zal hij dat aan de 'Chinese plaag' te wijten hebben. Zijn aanpak van corona is met voorsprong de belangrijkste reden waarom aanhangers van vier jaar geleden niet meer willen stemmen voor hem. En terwijl het virus weer om zich heen grijpt in de VS, is het nu een even doorslaggevend thema als de economie.
10% van wie in 2016 voor Trump heeft gestemd, kiest nu voor Biden. Corona is de meest genoemde reden: 61% loopt daarom weg van de president, gevolgd door 47% die door zijn persoonlijkheid afhaakt. ©EPA

"Ik zou jullie allemaal een dikke, vette kus willen geven." Dat vertelde Donald Trump maandag tijdens een verkiezingsmeeting - zijn eerste sinds hij met corona in het ziekenhuis lag. Maar Amerika is niet zo tuk op zijn getuite lippen. Het virus kan op veel manieren op de verkiezingen wegen. Maar de belangrijkste lijkt wel dat het kiezers wegjaagt van Trump. In Florida, waar de meeting plaatsvond, zijn al meer dan 15.000 coronadoden gevallen. Vermoed wordt dat dat een factor is in de dalende cijfers van Trump bij de oudere bevolking. In 2016 sloeg hij nog een kloof van 17% in dat segment, maar nu staat hij op dezelfde hoogte als Joe Biden.

Corona heeft ook een grote praktische invloed op de stembusgang. Door de schrik om besmet te geraken, zal een recordaantal kiezers stemmen per brief. Waar dat vier jaar geleden door 21% werd gedaan, zegt nu 59% voor de post te opteren. Het zijn vooral Democratische kiezers die dat willen doen. Maar tenzij er een groot deel van de voorspelde 82 miljoen stemmen per brief verloren gaat - wat dus in het nadeel van Biden zou spelen - verwachten wetenschappers geen effect daarvan op het verkiezingsresultaat.

Onverzettelijke wezens

Wat misschien wel een effect zou hebben, zijn dalende coronacijfers. Maar die liggen niet in het verschiet. De VS lijken volop in een tweede golf beland. "Eind september zaten we aan 30.000 tot 35.000 nieuwe gevallen per dag, een laagtepunt", verduidelijkte dokter Peter Hotez van de National School of Tropical Medicine aan CNN. Maar intussen tellen de VS er al bijna 60.000 per dag, het hoogste aantal sinds eind augustus. De University of Washington voorspelt 135.000 nieuwe doden in de komende drie maanden - een stijging van het huidige cijfer met meer dan zestig procent.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Trump zou ook een boost kunnen krijgen door de vondst van een vaccin vóór 3 november. Zelf blijft hij beweren dat dat mogelijk is. Wetenschappers zijn daar echter sceptischer over, en na AstraZeneca moest zopas ook Johnson & Johnson tijdelijk stoppen met testen door een probleem met een proefpersoon. In een peiling van het tijdschrift 'The Economist' zei deze week slechts 20% van de Amerikanen in een vaccin vóór het einde van dit jaar te geloven. 39% denkt aan de zomer van volgend jaar en 24% vreest dat het nog langer zal duren.

Zonder die heel snelle doorbraak dreigt corona de nagel aan Trumps doodskist te worden. Figuurlijk dan toch. In een recente peiling van zijn favoriete zender Fox duidde 44% corona als de meest beslissende factor in hun stemgedrag aan. Geen enkel ander thema scoorde hoger en alleen de economie kwam op gelijke voet. Trump scoort onveranderlijk slecht op dat cruciale thema. Zo keurt 59% zijn aanpak van corona af volgens de poll van 'The Economist' en haalt Joe Biden steevast hogere punten als er gevraagd wordt wie de pandemie het best in handen zou nemen.

Fans van Trump zijn meestal onverzettelijke wezens, die met niets op andere ideeën zijn te brengen. Dat blijkt ook nu, want van het vijfde van de kiezers in een poll van ABC News die menen dat het ergste leed nu wel geleden is, staat 90% achter Trump. Maar die onvermurwbaarheid krijgt toch wel wat klappen. Zo leert een peiling van Opinium Research dat slechts 2% van wie vier jaar geleden stemde voor Hillary Clinton, nu voor Trump wil kiezen - terwijl 10% van wie toen voor Trump heeft gestemd, dat nu voor Biden wil doen. En corona is de meest genoemde reden: 61% loopt daarom weg van Trump, gevolgd door 47% die door Trumps persoonlijkheid afhaakt.

Eigen schuld

Dat de president zelf geveld werd door het virus, levert hem ten slotte bitter weinig krediet. In een poll van Reuters/Ipsos zei 13% niet eens te geloven dat hij werkelijk positief heeft getest, terwijl 65% verklaarde dat het niet gebeurd zou zijn als hij het virus ernstig had genomen. 'Eigen schuld', dus. In de poll van 'The Economist' verwacht slechts 13% dat Trump door zijn besmetting stemmen zal winnen, terwijl 22% denkt dat Biden daar juist voordeel mee doet. En met 36% gaat de grootste groep van respondenten ervan uit dat Trumps besmetting helemaal geen invloed zal hebben op de verkiezingsuitslag.

Intussen legt het coronavirus nu ook even de campagne van Kamala Harris, de 'running mate' van Joe Biden, even stil. Zij heeft al haar verplaatsingen geannuleerd tot zondag omdat twee van haar medewerkers besmet zijn.