Tegeltuinen zijn in: zweet, rugpijn en vuile nagels zijn uit

Hij moet vooral niet te veel tijd kosten, die Nederlandse tuin. Liever spenderen we drie uur per dag aan sociale media. Tuinschrijver Romke van de Kaa wordt er een beetje knorrig van. Benieuwd hoe duurzaam jouw  tuin is? Speel onderaan de quiz.

De voordeur gaat open en er vliegen twee dobermanns naar buiten. ,,Ze doen niks hoor.'' Klopt. Ze doen niks, behalve dan hun neuzen om beurten krachtig in mijn kruis duwen. Op mijn vraag waarom de voortuin vol steenslag ligt, waardoor hij meer aan een kattenbak dan aan een tuin doet denken, kijkt de huiseigenaar me meewarig aan. ,,Ach jongen, wij werken ons de hele week een ongeluk. Dacht jij nu echt dat wij in onze vrije tijd op onze knieën wilden liggen? Ga toch weg.''

Het vak van enquêteur moet je liggen. Mij ligt het niet. Geef mij maar de enquête per mail. Voor mij liggen de resultaten van de enquête 'Hoe woont Nederland?' Ze verrassen me niet. De trends in tuinenland zijn al langer zichtbaar: loop een willekeurig tuincentrum binnen en je ziet dat planten maar een bescheiden deel uitmaken van de totale nering. Buitenkeukens, terraskachels, hangmatten en schommelbanken vormen de hoofdmoot.

De tuin wordt steeds meer gezien als een verlengstuk van het huis. De enquête bevestigt dit: meer dan de helft van de ondervraagden ziet zijn tuin als een alternatieve huiskamer.

Tekst gaat verder onder het kader en de foto...

Foto uit 1963. ©Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/NFP/Fotograaf onbekend

Partytent

Het begon in de vorige eeuw met de partytent. Al te vaak viel het barbecuefeestje in het water als regendruppels sissend neerdaalden op halfgare worstjes en koteletten. De gammele bouwseltjes werden speciaal opgezet, maar evolueerden al snel naar semi-permanente overkappingen die de hele zomer bleven staan. Daarna kwam de serre in zwang, waarin je zomer en winter kunt verblijven. De toekomst? De hele tuin overkapt. Hoeven de oleanders en citroenboompjes 's winters ook niet meer naar de slaapkamer.

Het is aardig om te zien waar wij Nederlanders van dromen. Niet van korenbloemen en klaprozen, maar van een loungehoek, een jacuzzi en een buitenkeuken. En wat pruttelt er straks in de pannen in die buitenkeuken? Geen ratatouille van zelfgekweekte courgettes en tomaten, want wie ambieert er nou nog een moestuin? De mensen in het land willen vooral comfort en zitgelegenheid (een derde heeft meer steen in de tuin dan gras en planten).

Hoe zien de woondromen van de gemiddelde Nederlander eruit?  Roel bezoekt Woerden, de gemeente die als gemiddeld uit het onderzoek uitkwam. Tekst gaat verder onder de video...

Bloed, zweet en tranen

Het ouderwetse tuinieren van zweet, rugpijn en vuile nagels is kennelijk op z'n retour. Slechts een povere 17 procent van ons ziet de tuin als een plek om te tuinieren. In dit verband is het illustratief om te zien wat wij antwoorden op de vraag wat we met een flink geldbedrag zouden doen als we daar vrij over konden beschikken: 63 procent zou er vakantie mee gaan vieren en een magere 21 procent zou het besteden aan tuinonderhoud. Uitgevoerd door de tuinman, neem ik aan.

©This content is subject to copyright.

Duurzame haag

Het lijkt erop dat we van plan zijn om feestend ten onder te gaan. Niets wijst namelijk op het nastreven van duurzaamheid. We weten dat struiken CO2 opnemen, maar toch hebben de meesten van ons een houten schutting staan tussen de tuin en die van de buren. De duurzame haag is door minder dan een kwart van de ondervraagden aangeplant.

We zien dat de straten van tijd tot tijd onder water lopen omdat het riool na een plensbui het hemelwater niet kan afvoeren. Maar we blijven onze tuinen verharden en betegelen en zullen niet stoppen voordat een gemeenteverordening ons gedrag corrigeert.

We weten dat het planten van een boom de biodiversiteit in de tuin enorm bevordert, maar ja - een boom geeft rommel en je kunt toch ook een nestkastje aan de schutting hangen? Planten verminderen de CO2-uitstoot en trekken vlinders, hommels en andere insecten. Maar wat doen wij? We betegelen de zaak en spijkeren als aflaat een insectenhotel aan de muur.

©ogre64

Peterselie zaaien 

Nee, de tuin is bepaald niet klaar voor de duurzame toekomst. De terraskachel werkt niet elektrisch en de buitenkeuken heeft nog nooit van inductie gehoord. Er is hoop: de barbecue op gas is aan het doorbreken. Niet 100 procent duurzaam, maar altijd te verkiezen boven houtskool.

Er zijn verzachtende omstandigheden. De bakfietsgeneratie heeft het niet gemakkelijk. Kinderen kunnen geen balletje meer trappen op straat. Om van hoepelen en knikkeren maar te zwijgen. Ze moeten vervoerd naar vioolles en klimwand. En weer terug.

Sociale media nemen gemiddeld drie uur per dag van het leven van de moderne tweeverdiener in beslag. Hoe je peterselie zaait, bekijk je op YouTube. Maar een rijtje zaaien, in echte grond? Geen tijd. De virtuele tuin is al vermoeiend genoeg.

Meer woonverhalen? Check het dossier Hoe woont Nederland