Te jong om president te worden, maar niét om Washington op stelten te zetten

Sinds de midterm-verkiezingen van november is ze het jongste parlementslid ooit in de VS. En de snelst rijzende ster aan het politieke firmament in Washington. Democrate Alexandria Ocasio-Cortez (29) wordt nu al gezien als een sleutelfiguur in de presidentscampagne van 2020. Als "kingmake-ster". Zelf is ze dan nog te jong om mee te doen. Een portret.
Alexandria Ocasio-Cortez - een halve wees, jong, bloedmooi en zeer gevat - is niet meer van de schermen en schermpjes weg te slaan. ©EPA

Een donderslag bij heldere hemel. Dat was het resultaat van de Democratische voorverkiezing in het veertiende district van New York, afgelopen zomer. Joseph Crowley (56) had er sinds jaar en dag geen uitdager meer tegenover zich gehad. Geen kat die dacht dat ene Alexandria Ocasio-Cortez, een halve wees uit de Bronx, hem iets in de weg zou kunnen leggen. Deze nobele onbekende was pas een goed jaar eerder 'ontdekt' tijdens de wervingscampagne "Brand New Congress", opgezet door medestanders van de linkse Democraat Bernie Sanders. Crowley vond het zelfs beneden zijn waardigheid om met haar in debat te gaan. Dat soort overmoed wordt in de politiek soms genadeloos afgestraft. Ocasio-Cortez haalde de nominatie binnen met 57%. Het garandeerde haar meteen een plek als jongste parlementslid ooit in de VS. In het veertiende district - het deel van New York gelegen tussen City Island en Sunny Side - wonen namelijk bijna geen Republikeinse kiezers.

Meisje met zwavelstokjes

AOC - jong, bloedmooi en zeer gevat - is sindsdien niet meer van de schermen en schermpjes weg te slaan. De twitteraccount @AOC heeft ruim 3 miljoen volgers, een kwart meer dan 'speaker' Nancy Pelosi. Haar voortdurend herkauwde levensverhaal doet wat 'meisje met de zwavelstokjes'-achtig aan. Maar dan met een happy end. Moeder uit Puerto Rico, vader uit de Bronx. Vader overlijdt vrij jong. Om moeder te helpen de eindjes aan elkaar te knopen, klust AOC bij in bars en een tacorestaurant. Een stoute zakkenroller steelt haar zuurverdiende centjes. Ze barst in tranen uit en denkt dat ze voor het ongeluk geboren is. Maar uiteindelijk komt alles goed. De rest is geschiedenis. In werkelijkheid zal het wel wat minder zwarte sneeuw geweest zijn. Niet iedereen in de VS heeft de kans en de middelen om internationale politiek te studeren aan Boston University.

Alex from the Bronx

In nog niet zo lang vervlogen tijden hield de "jongste bediende" zich wat gedeisd, stal met de ogen en oren, en beklom dan langzaam één voor één de treden van de hiërarchie. Niet zo ons Alexandria. Sinds haar verkiezing is ze de snelst rijzende ster aan het firmament in Washington. Qua politieke marketing zit het inderdaad goed in elkaar. Nog voor haar verhuis naar Washington liet AOC weten de huur daar niet te kunnen betalen. Haar kerstkaartje was een afbeelding van een migrantenfamilie in de plaats van Jozef, Maria en Jezus. Vlak voor haar eedaflegging twitterde ze een foto van haar naamplaat op kantoor met als bijschrift 'Don't be fooled by the plaques that we got, I'm still Alex from the Bronx'. Een verwijzing naar het liedje 'Jenny From the Block', waarin Jennifer Lopez de fans in 2002 liet weten dat ze ondanks alle 'fame' en 'fortune' nog altijd dezelfde was.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Toch is er ook meer dan dat. In de uitzending '60 Minutes' lanceerde AOC het voorstel om voor inkomens boven de 10 miljoen dollar een aanslagvoet van 70% in te voeren. Dat zou theoretisch 70 miljard dollar opleveren voor - ieder land heeft de Anuna die het verdient - "klimaatmaatregelen". Ze kreeg de steun van Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Vorige week viel Ocasio-Cortez op door een 5 minuten lange "speech" over de corrupte financiering van het politieke bedrijf in de VS. Hoewel het Democratische voorstel 'For The People Act' geen schijn van kans maakt, trok het jongste parlementslid (weer) alle aandacht naar zich toe. Dat steekt stilaan. Maar haar tegenstanders weten niet goed hoe het fenomeen aan te pakken. Er zijn er nochtans genoeg, want de combinatie good looks, doorzettingsvermogen, linkse ideeën en etnische achtergrond wekt nogal wat weerstand los. Binnen de eigen partij is men op zijn zachtst gezegd wat verrast. Uittredend Democratisch senator Claire McCaskill noemde AOC een "nieuw blinkend object".

Cadeau of niet?

De Republikeinen van hun kant weten niet of ze haar als een cadeau moeten beschouwen of eerder vrezen. Ocasio-Cortez zet zich namelijk in de markt als 'socialist'. In de VS is dat een redelijk zwaar beladen woord. "Geen socialisme zoals in Venezuela of Cuba. Maar zoals in het VK, Noorwegen, Finland of Zweden", zegt ze er dan bij. Ook die 'modellen' spreken de doorsnee Amerikaan maar bijzonder matig aan. Al beseffen ze bij de Grand Old Party wel dat voor hun overwegend blanke, wat oudere en conservatieve gezelschap deze jonge, met sociale media goochelende en dartele politieke gazelle een te duchten tegenstander kan zijn.

Onbekenden hebben AOC in diskrediet proberen te brengen door een filmpje te posten waarop te zien is hoe ze als studente blootsvoets danst op muziek van de Franse groep Phoenix. Het antwoord was een filmpje waarin ze danste voor haar kantoor. "Als Republikeinen denken dat vrouwen die op de universiteit dansen een schandaal zijn, dat ze dan maar wachten tot ze dansende vrouwen in het Congres ontdekken".