Symen Jellema gaat Nederland volbouwen met zonnepanelen

De onderneming

Vanuit een sjofel kantoortje in Dokkum is Symen Jellema druk bezig de zonnekoning van Nederland te worden. Zijn zonneparken moeten zo groot worden als de binnenstad van Amsterdam, zijn omzet nadert de 25 miljoen.

Symen Jellema is niet het type opschepper. Tot 2012 was hij een 'kleine projectontwikkelaar', zegt hij, die 'niks opzienbarends' afleverde. Een bedrijfsgebouwtje hier, een woonwijkje daar, niets om je druk over te maken.

Maar nog even en dezelfde Jellema is de zonnekoning van Nederland. Naar eigen zeggen gaat hij de komende jaren 10 vierkante kilometer volbouwen met zonnepanelen, vooral in het Noorden van het land, in parken van tientallen tot honderden hectares groot. Onlangs kwam hij nog in het nieuws toen hij de bouw aankondigde van een fabriek voor zonnepanelen, maar zijn voornaamste business is: zonneparken.

Bedrijf: Powerfield
Waar: Dokkum
Sinds: 2012
Aantal werknemers: 27
Jaaromzet 2016: 2,5 miljoen

Onderbroken door niesbuien, want de verkoudheid ontziet zelfs een aankomende zonnekoning niet, vertelt hij dat het allemaal begon omdat het met de gewone projectontwikkeling zo belabberd ging, na die befaamde crisis van 2008. 'Er waren hier geen projecten. Toen vond ik iets op Aruba, een project voor tweehonderd huisjes. Maar die huisjes moesten zelfvoorzienend worden. Dus ik flikkerde er een paar zonnepanelen op.'

Hij ging op zoek naar zonnepanelen, en toen pas merkte hij hoe die markt werkte. Hij werd belaagd door Chinese leveranciers. 'You wanna buy, you wanna buy?', kwetterden ze door de telefoon, en hun prijzen bleven maar dalen. Toen even later het Energieakkoord werd gesloten waarin forse subsidies werden afgesproken voor duurzame energie, wist Jellema: met die zon valt goed te verdienen.

Nu nog is Powerfield vooral afhankelijk van de groothandel in zonnepanelen en wat installatiewerk op daken van woningen en kantoren. Maar daar werken maar enkele van de 27 werknemers aan, en de loods achter het pretentieloze kantoor in Dokkum is voor dat doel te groot.

Dit is maar heel simpele business

Waar het bij Powerfield echt om draait, dat is honderden hectares land, honderden miljoenen euro's en duizenden megawatts stroom van zonneparken. Jellema: 'Vorig jaar hadden we 2,5 miljoen euro omzet, dit jaar halen we al 25 miljoen en volgend jaar 250 miljoen.' Hij heeft al subsidietoezeggingen liggen voor 150 miljoen euro. Hij zegt dat zijn parken binnen drie jaar 2.500 megawatt aan stroom kunnen leveren, en dat er dan 2,5 miljard euro in is geïnvesteerd. Als dat lukt, haalt zijn bedrijf een omzet van rond 230 miljoen euro.

Op de website staan elf projecten in Nederland. In juli wordt het eerste daarvan gerealiseerd: een park van 16 hectare in Veendam. 54 duizend zonnepanelen, schapen eronder en je hoeft er dertig jaar nauwelijks nog iets aan te doen.

Na die elf volgen er veel meer. 'Een paar mensen struinen Nederland af op zoek naar geschikte locaties.' Bijvoorbeeld grond tussen twee wegen in, of grond dat anderszins nauwelijks geschikt is voor andere toepassingen.

Powerfield wil de komende jaren 10 vierkante kilometer volbouwen met zonnepanelen. ©ANP

Al die parken, al die hectares, die enorme bedragen: Jellema wordt er verlegen van. 'Ja, het loopt een beetje uit de klauwen. Het is inderdaad wel erg groot voor zo'n klein bedrijf.' Vergoelijkend: 'Maar dit is maar heel simpele business.'

Het bedrijfsmodel bestaat uit het interesseren van een gemeente, het contracteren van grondbezitters, het aanboren van de subsidie en het aantrekken van investeerders. Concurrentie met andere parkontwikkelaars is er nauwelijks, 'want er is subsidie zat'. Die subsidie bestaat uit een prijsgarantie van 15 jaar voor elke kilowattuur stroom die hij aflevert, dus is het rendement simpel uit te rekenen. 'Het is echt geen rocketscience.'

De meeste parken komen in het Noorden. Want, zegt Jellema: 'Daar is ruimte.' Voorlopig het grootste park komt in Hoogezand-Sappemeer. Een akkergebied van meer dan een vierkante kilometer (zo groot als de binnenstad van Den Bosch) wordt beplant met 320 duizend panelen, een investering van 80 miljoen euro.

Zonder slag of stoot gaat dat niet. Een bewonersgroep die tegen de komst van het park ageert, kreeg bij de rechtbank gedaan dat de bouwvergunning werd vernietigd wegens vormfouten.

Het ziet er niet naar uit dat uitstel afstel wordt. Wethouder José van Schie verwacht dat de gemeenteraad vanavond zal besluiten tot het verlenen van een nieuwe vergunning. Begin 2019 zal het park dan klaar zijn, verwacht ze.

Symen Jellema ©Aurélie Geurts

Powerfield heeft opvallend weinig last van verzet tegen zijn projecten. Ook in Hoogezand-Sappemeer zijn sommige omwonenden juist enthousiast: zij vreesden dat de akkergrond zou worden volgebouwd met 9 meter hoge, licht uitbrakende kassen. De ruim twee meter hoge donkere zonnepanelen vinden ze vooral een verbetering. En, zegt er een: 'Liever zonnepanelen dan molens.'

Enkele tientallen kilometers verderop, in de Drentse Veenkoloniën, is Powerfield zelfs binnengehaald als reddende engel. Daar strijden bewoners al jaren tegen de komst van 48 windmolens. Powerfield heeft op hun verzoek een alternatief ontwikkeld: zonneparken met eenzelfde opbrengst als die molens, en tegen dezelfde kosten.

Het verdienmodel van Jellema lijkt bijzonder lucratief. Elk park wordt in een aparte bv gestopt. Powerfield koopt of huurt zelf de grond. Het geld daarvoor wordt geleend van bewoners of, als dat niet voldoende is, van landelijke investeerders. Dankzij die leningen is Powerfield toch eigenaar van die grond vrijwel zonder er eigen geld in te steken.

Over vier of vijf jaar verkoop ik de boel en ga ik wat anders doen

Vervolgens zet Jellema een exploitatie-bv op die het park gaat bouwen. Zelf steekt hij geen geld in de exploitatiemaatschappij; dat doen investeerders. Zelf houdt hij 30 procent van de aandelen, de investeerders nemen 70 procent. Meestal. Maar in Veendam verkocht hij alle aandelen in de exploitatiemaatschappij, en hield alleen de grond zelf. En daar blijkt ook hoe lucratief de handel kan zijn. Jellema: 'De ontwikkelings- en grondkosten zijn 15 miljoen euro. Wij hebben daar zelf maar 150 duizend euro in gestoken. De exploitatie-bv hebben we verkocht voor zeven ton.' Nu al ruim een half miljoen winst dus.

De koper is Astronergy, een dochter van het Chinese energieconcern Chint, met wie Jellema veel zaken doet. Astronergy wil flink investeren in Europese zonneparken, en is ook betrokken bij het opzetten van Powerfields beoogde zonnepanelenfabriek. Astronergy zal Jellema ook nog dertig jaar lang huur betalen voor de grond.

Jellema is inmiddels ook hard bezig met parken die vijf, zes vierkante kilometer beslaan, en even groot zijn als de binnenstad van Amsterdam. Ook in Groningen. Kan hij dit allemaal wel aan, vanuit zijn sjofele kantoortje? Weer dat verlegen lachje. 'Zo moeilijk is het niet. Maar over vier of vijf jaar verkoop ik de boel en ga ik wat anders doen.'