Start onderzoek naar De Mos is in nevelen gehuld

Hoe het rechercheonderzoek naar Richard de Mos en kompanen in 2018 van start is gegaan wordt er niet duidelijker op, nu de vermeende informant uit het boek van De Mos van zich af bijt. Wat er over hem in Mijn verhaal staat klopt niet, beweert horeca-adviseur John Poen.

Met een regeling tussen beide partijen werd gistermorgen een kort geding over aanpassing van het boek van De Mos voorkomen. Het boek hoeft niet te worden gerectificeerd, maar wordt bij een tweede druk aangevuld met informatie van de horeca-adviseur, zo stellen de advocaten van De Mos en Poen.

Het probleem: In zijn boek schrijft Richard de Mos, op basis van het strafdossier, dat Poen in oktober 2018 tegen een Haagse gemeenteambtenaar begint over vergunningen die voor 15.000 euro te koop zouden zijn in Den Haag. Mogelijk via een raadslid van de partij van De Mos.

De gevolgen zijn groot. De rijksrecherche laat een ontmoeting tussen Poen en raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos/Hart voor Den Haag observeren. Daarna begint de politie De Mos en consorten af te luisteren, schrijft de politicus. Uiteindelijk loopt onderzoek 'Tyrus' uit op de zeer zware verdenking van onder meer ambtelijke corruptie en omkoping tegen De Mos, twee partijgenoten en vijf lokale ondernemers. Daar wordt later zelfs de 'deelname aan criminele organisaties' aan toegevoegd.

Geweigerd

Maar volgens Poen is hij niet de informant voor wie Richard de Mos hem op basis van het strafdossier houdt. Niet hij, maar de ambtenaar is begonnen over de vergunningen die mogelijk te koop zouden zijn, benadrukt hij. Een verslag van een gesprek met de rijksrecherche heeft de horeca-adviseur om die reden geweigerd te ondertekenen.

,,Ik doe dit werk al dertig jaar'', zegt Poen. ,,Overal gaan dit soort geruchten rond. Maar stiekem vergunningen verkopen kan helemaal niet. Voor een aanvraag heb ik meestal met zeven gesprekspartners te maken. Toen die ambtenaar over het gerucht begon, grapte ik: 'Dat komt goed want ik heb een gesprek met Nino Davituliani. Dan hoor ik het wel'.''

De Mos had al grote twijfels over de start van het strafonderzoek en die worden versterkt, nu Poen hem een onlangs opgenomen telefoontje met de gemeenteambtenaar heeft laten horen. Daarin zou die erkennen dat Poen verkeerd is begrepen door de rijksrecherche. De Mos: ,,Deze geluidsopname roept grote vraagtekens op.''

Het is wel kenmerkend voor Mijn Verhaal. Advocaat Peter Plasman begint het voorwoord in het boek niet voor niets met: 'U gaat een eenzijdig boek lezen'. Al schrijft de advocaat even verderop enigszins filosofisch: 'Eenzijdigheid betekent niet dat het verhaal niet klopt'.

Observeren

Waarom heeft de rijksrecherche besloten vast te houden aan het oorspronkelijke verhaal over het vermeende vergunningenschandaal? We weten het niet, want het OM kan lopende het onderzoek niet reageren. De gemeenteambtenaar is evenmin in de positie om daar nu ook iets over te zeggen.

Wat we weten is dat Poen en raadslid Davituliani op 2 oktober bij brasserie MaZo in het Haagse stadhuis hebben gesproken over een mogelijke vergunning voor een klant van Poen. En dat de afspraak voor het OM kennelijk reden was om de twee door een rechercheteam te laten observeren.

De Mos noteert in zijn boek: ,,Davituliani, zo blijkt uit het proces verbaal, stelt duidelijk tegenover John Poen dat er via haar of Groep de Mos niets te regelen is. Ook wordt er geen moment over geld gesproken.'' Toch zag het OM aanleiding om betrokkenen af te luisteren en een onderzoek te starten.