SP is grip kwijt op jongerenafdeling: geroyeerde communist opnieuw voorzitter

De SP is haar grip kwijt op Rood, de jongerenafdeling waarmee de partij in conflict is over communistische sympathieën van leden. Op zondag 21 februari haalden de Rood-leden Olaf Kemerink terug als voorzitter, een van de communisten die door de SP in november werd geroyeerd.

Ook Robin de Rooij, een van de andere zes leden die door de SP als ‘zolderkamercommunisten’ uit de partij werden gezet, maakt sindsdien weer deel uit van het Rood-bestuur. ‘Het SP-bestuur kan dit opvatten als een provocatie’, erkent Kemerink. ‘De boodschap van de Rood-leden is: we willen graag door binnen de SP, maar de meningen en standpunten van Rood moeten wel gerespecteerd worden.’

SP-voorzitter Jannie Visscher waarschuwde Rood eerder nog voor de gevolgen van het opnieuw binnenhalen van de geroyeerde communisten. ‘Als je nader tot elkaar wilt komen, denk dan goed na’, vertelde zij het Rood-bestuur. Visscher wilde op maandag 22 februari nog niet ingaan op het Rood-besluit in afwachting van een advies van een interne commissie. Dat advies wordt uiterlijk 1 mei verwacht.

‘Geradicaliseerde zolderkamercommunisten’

De Rooij en vier andere jonge leden werden door de SP geroyeerd omdat zij ‘geradicaliseerde zolderkamercommunisten’ zouden zijn. Volgens de SP zinspeelden de communisten op een gewelddadige revolutie. Zelf stellen zij dat passages daarover uit een online manifest fors uit hun verband zijn getrokken. Volgens hen probeert de SP leden met kritiek op de koers monddood te maken.

Als formele reden voor de royementen voerde de SP aan dat de zes lid zijn van het ‘Communistisch Platform’ en het ‘Marxistisch Forum’, twee radicaal-linkse bewegingen met aanhang binnen Rood. Volgens de SP zijn dit afzonderlijke politieke partijen en de SP-statuten verbieden dubbele lidmaatschappen.

Statutenwijziging

Kemerink en de Rooij raakten ook meteen hun lidmaatschap en hun bestuursfunctie bij Rood kwijt: daarvoor is het noodzakelijk om lid te zijn van de moederpartij. Althans, dat was het tot zondag. Op hun digitale ledenvergadering, uitgezonden vanuit het pand van de Amsterdamse SP-afdeling, besloten de Rood-leden tot een statutenwijziging. Die maakt het mogelijk om door de SP geroyeerde leden dispensatie te verlenen. 82 procent van Rood-leden schaarde zich achter dat voorstel, aldus Kemerink.

Volgens Kemerink stemde vervolgens 87 procent voor het verlenen van dispensatie aan vier van de geroyeerde communisten (de andere twee zijn te oud om lid te zijn van Rood). En dus was de weg vrij voor Kemerink en De Rooij om terug te keren in het Rood-bestuur.

Met de verkiezingen in aantocht zit de SP danig in haar maag met de interne vete. Dat Rood wordt gesteund door een reeks bekende partijleden, waaronder het populaire Kamerlid Sadet Karabulut, maakt de kwestie alleen maar ernstiger. Toch is partijleider Lilian Marijnissen niet bang voor een scheuring. ‘Daar heb ik helemaal geen aanwijzingen voor’, zei Marijnissen onlangs in de Volkskrant.