Slimme lantaarnpaal spoort inbrekers op

Experiment tegen inbraken in Rotterdamse wijk Lombardijen

In de lantaarnpaal zitten sensoren. ©Fieldlab Rotterdam

In de strijd tegen woninginbraken worden in Rotterdam slimme lantaarnpalen getest. Die kunnen geluiden waarnemen en gedrag herkennen, waarmee verdachte bewegingen in een vroeg stadium opvallen.

De test loopt nu nog in het speciale Fieldlab aan de Dantestraat in Rotterdam-Lombardijen. Maar bij succes worden deze slimme ogen en oren ook op straat uitgeprobeerd. Het Fieldlab is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de toekomst worden hier mogelijk ook experimenten met sensoren in huis gehouden.

De verwachting is dat de sensoren kunnen helpen om inbraken te voorkomen, maar ook om vaker verdachten op te pakken en het veiligheidsgevoel in de wijk te verbeteren. De eerste resultaten van de proef worden dit najaar verwacht.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

,,We werken aan algoritmes'', legt Leon Verver van DITSS, actief in het Fieldlab, uit. ,,Die kunnen een opvallend looppatroon combineren met het horen van geluid dat bij een inbraak hoort, zoals het gerinkel van gereedschap.'' Een inbreker zou ook anders naar een woning lopen dan een bewoner, die niet hoeft op te letten of er bijvoorbeeld getuigen in de buurt zijn.

De sensoren kunnen alarm slaan. Tijdens de proef wordt gekeken wie dit alarm krijgt. ,,Dit kunnen de buurtbewoners zijn.''

Tijdens het experiment wordt ook goed nagedacht over de privacy. ,,We willen ons aan de wet houden.'' Bij een eerste bijeenkomst waren buurtbewoners volgens Verver enthousiast.

Woninginbraken zijn een probleem in Rotterdam, al daalde het aantal vorig jaar met 14 procent tot 2066 inbraken of pogingen tot inbraak. Maar niet in alle wijken waren er minder inbraken. In Pendrecht en juist ook in Lombardijen steeg het aantal. Dit blijkt uit een brief van burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad. Ook het aantal straatroven, roofovervallen en woninginbraken in Rotterdam is vorig jaar opnieuw gedaald.

De burgemeester maakt zich zorgen over de toename van berovingen van pakket- en maaltijdbezorgers. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat de bezorgers geen geld bij zich hebben.

Appje bij alarm

Verder wordt tijdens onaangekondigde bezoeken aan een winkel gekeken of de juiste maatregelen zijn genomen tegen overvallen. De gemeente zoekt nog meer nieuwe wegen om woninginbraken tegen te gaan. Zo wordt in de Tarwewijk samengewerkt met Woonstad en Homies. Homies is een thuisalarmsysteem tegen inbraken en brand, ontwikkeld door Achmea. Het alarm in huis is gekoppeld aan een app.

Personen uit de buurt krijgen via Whatsapp een melding als het alarm afgaat. De bewoner geeft zelf aan wie zo'n bericht krijgt.

Meer dan 350 huishoudens uit de Tarwewijk hebben zich aangemeld.