Rutte maakt ruk naar links

Onverwachte ommezwaai verrast oppositie

Het kabinet kiest voor een radicaal andere klimaatkoers: bedrijven moeten fors meer betalen. Daarmee maakt VVD-premier Mark Rutte een week voor de verkiezingen een groene ruk naar links.
©ANP

Waar de VVD zich altijd verzette tegen een CO2-belasting voor bedrijven, komt die er nu tóch. Ook gaan bedrijven een groter aandeel betalen van de belasting op de energierekening. Verder wil het kabinet paal en perk stellen aan CO2-opslag onder de grond, omdat daar risico's voor het milieu aan kleven. Die opslag was juist een vurige wens van de industrie.

Burgers

Het kabinet vindt nu dat de klimaatlasten te veel bij burgers terechtkomen. Daarom gaat de belasting op de energierekening voor huishoudens flink omlaag, zo kondigt Rutte aan. Dat gebeurt onder meer door het aandeel van de Opslag Duurzame Energie voor bedrijven te verhogen van 50 procent naar twee derde, terwijl die voor burgers van 50 procent naar een derde daalt.

Rutte noemt de nieuwe klimaatkoers 'een bijstelling'. ,,Het gaat om meerjarig beleid'', zei hij kort na de bekendmaking van de doorrekeningen van het voorlopige Klimaatakkoord. ,,Dat beleid moet staan en op lange termijn overeind blijven. Anders stik je in je eigen gelijk.''

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Het oordeel van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) was niet mals: met de maatregelen uit het voorlopige Klimaatakkoord zou het waarschijnlijk niet lukken om 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Ook maakte het planbureau gehakt van een voorgesteld CO2-boetesysteem voor bedrijven. Dat zou veel te vrijblijvend zijn. Rutte en VVD-minister Eric Wiebes van Klimaat kiezen daarom de vlucht naar voren. Met een nationale CO2-belasting voor bedrijven paaien zij oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, wier steun na de Statenverkiezingen volgende week onontbeerlijk lijkt te worden voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Hoe de CO2-belasting voor bedrijven er precies uit gaat zien, wordt pas eind april bekend.

Inkeer

Ruttes verleidingsstrategie lijkt te werken. ,,Ik stond letterlijk te springen in mijn werkkamer'', zei GroenLinks-leider Jesse Klaver gisteren na de draai. ,,Als ik zie dat politieke opponenten zo onze kant opkomen, dan zie ik dat als winst.'' Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher reageerde positief. Volgens hem is Rutte 'tot inkeer gekomen'. Minder enthousiasme is er in het werkgeverskamp waar VNO-NCW andermaal wijst op het gevaar van banenverlies.

P4

CO2- heffing voor de industrie komt er nu toch

Kabinet ontziet burgers bij de energie- rekening

Meer balans bij lasten- verdeling klimaat- plannen

Ook de landbouw moet zijn steentje gaan bijdragen