Rutte blijft volhouden dat mondmaskers niet helpen: buitenlandse experts zijn toch niet gek?

Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Een maand na het begin van de intelligente lockdown, met alle onvermijdelijke maatregelen en daarna de gewenste rust op de intensive cares, lijkt de tijd rijp om onze regering kritischer te bejegenen.

Dat gebeurde afgelopen week in de Tweede Kamer.

Doordat het virus heel de wereld ontwricht, hebben we voldoende vergelijkingsmateriaal.

Wat opvalt, is dat de zogenaamde mondmaskers – waaraan wij ook een tekort hebben in de zorg – door verschillende betrouwbare overheden een prominente rol krijgen in de plannen om terug te keren naar een samenleving die minder op slot zit.

Premier Rutte blijft ijzerenheinig volhouden dat ze niet zouden werken, al dan niet ingefluisterd door het RIVM, bij monde van opperbaas Jaap van Dissel.

De vraag is onderhand gerechtvaardigd hoe lang het Outbreak Management Team (OMT) dit standpunt kan volhouden.

Die bui­ten­land­se we­ten­schap­pers zijn toch niet gek?

Als slechts één land stevig op het gebruik van mondmaskers hamerde, konden we zeggen dat de beleidsbepalers daar stom zijn, maar inmiddels adviseren Duitsland, België, Amerika, China en Spanje hun burgers die dingen te dragen – soms is het zelfs een verplichting.

Die buitenlandse wetenschappers zijn toch niet gek? We moeten naar de feiten kijken.

Wij hebben in Nederland te weinig mondmaskers. Sterker nog: in februari heeft de overheid geholpen om miljoenen medische hulpmiddelen te sturen naar Wuhan, waar de epidemie flink huishield. Dat bij ons schaarste kon ontstaan, is niet meegewogen.

Als het RIVM nu iedereen adviseert om verplicht mondmaskers te dragen, brengt het de overheid in verlegenheid omdat we helemaal niet in die behoefte kunnen voorzien.

Onze minister-president zei vrijdag over deze kwestie: ‘In een crisis is het onvermijdelijk dat er fouten worden gemaakt’.

Daarna kwam de drogredenering dat mensen die zich snotterig voelen toch op pad zullen gaan met een mondkapje. En dus was het schijnveiligheid.

Dat is onzin en minachting van onze intelligentie. Iedereen weet dat hij thuis moet blijven met klachten, zeker als die instructie stevig wordt verkondigd.

Dit lijkt me niet het moment om koppig te zijn. De overheid heeft gefaald als het gaat om de mondmaskers. Dat bewijzen onze buurlanden. Een strategie is om dit halsstarrig weg te wuiven, maar je zou het ook, met de kennis van nu, volmondig kunnen toegeven.

Dat is stoerder dan ontkenning. Rutte kan het zich permitteren. Constructieve parlementariërs zullen daar geen halszaak van maken. We zitten in een pandemie. Alles is nieuw. Eerlijkheid wordt altijd gewaardeerd, ongeacht de situatie.

Kijk hier naar onze video's over corona: