Ruggenberg liet geschiedenis heel dichtbij komen

Rob Ruggenberg 1946-2019

Avontuur en geschiedenis, daar was hij gek op, en dat waren dan ook steevast de belangrijkste ingrediënten van de boeken van Rob Ruggenberg.
©.

De in Best wonende schrijver overleed afgelopen zaterdag, meldt zijn uitgeverij Querido. Hij werd 73 jaar.

Ruggenberg, geboren in Wassenaar, was onder meer radiotelegrafist bij de Koninklijke Marine en jarenlang journalist, eerst bij dagblad Trouw, later bij het Brabants Dagblad. Ruggenberg debuteerde in 2006 als schrijver met Het verraad van Waterdunen, waarvoor hij prompt de Vlag en Wimpel van de Griffeljury ontving. Dat boek verhaalde over de Tachtigjarige Oorlog, gecombineerd met historische feiten over Nederlandse kindslaven in het Spaanse leger.

De auteur toonde zich een rasverteller, met een scherp oog voor de gevolgen van de Nederlandse expansiedrift voor andere culturen, in de boeken Slavenhaler en Manhatan. Zijn meest recente boek, Piratenzoon, verscheen in 2017. Ruggenberg rondde vorige week zijn nieuwe roman af, die volgend jaar zal verschijnen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Fantastische verhalen

Ruggenberg begon met schrijven toen hij een boek vond in een antiekzaak in Eindhoven, zo gaf hij aan in een interview in 2013 in deze krant: ,,Ik las al op zeer jonge leeftijd historische romans, ik vond geschiedenis altijd al heel boeiend. Ik kocht in Eindhoven in een antiekzaak een uitgave van Flavius Josephus. Joods geschiedschrijver. Alle prenten waren uit het boek gescheurd. Kostte een paar tientjes. En er staan fant-tast-tische verhalen in. Prachtig gewoon. Toen wist ik: zo moet je verhalen vertellen, zo wil ik geschiedenis zien en zo wil ik schrijven."

Het boek Haaieneiland werd bekroond met de Thea Beckmanprijs. Hij kreeg tweemaal een Vlag en Wimpel. Heel trots was hij op de Prijs van de Jonge Jury 2013 voor IJsbarbaar. ,,Ik kom dikwijls op scholen en ik zeg dan altijd dat ze het vak geschiedenis mogen afschaffen. Dan breekt er meestal tumult uit. Maar dan zeg ik ook: daar moet je een nieuw vak voor terug brengen: avontuurkunde. Wat ik van geschiedenis nog weet, weet ik niet van school. Dat heb ik uit mooie spannende boeken", aldus Ruggenberg in datzelfde interview.

Dik Zweekhorst, zijn redacteur bij Querido: ,,Rob kon enorm spannend vertellen en gaf je het gevoel dat zijn verhalen echt zo gebeurd moesten zijn. De geschiedenis komt heel dichtbij in zijn boeken, inclusief de minder mooie aspecten."