RTL Nieuws laat anonieme bronnen leeglopen over Arib

BAS&BOS kijken tv

Het item van RTL Nieuws over Khadija Arib. ©tv

RTL Nieuws berichtte woensdag over kritiek op het functioneren van Kamervoorzitter Khadija Arib. De geluiden komen vanuit het duister: geen van de tien Haagse kopstukken waar RTL Nieuws mee sprak, wil de onvrede openlijk toelichten. Dan tóch je bevindingen publiceren, met als kopregel op je site 'Ze is achterbaks', het zegt misschien meer over je eigen mores, dan die van je doelwit. Ook RTL's eigen Jinek sprak schande van de karakter- moord.

Op de site van RTL Nieuws staat dat Arib is gevraagd te reageren. Naar haar eigen zeggen 'toen het artikel al af was'. Arib: "Deze werkwijze overschrijdt de grenzen van de betamelijkheid zodanig dat ik met stomheid ben geslagen".

Wat nu als gewone kijker op grote afstand van de Haagse slangenkuil? Ik check de Twitterstorm in deze bak water en zie dat de meeste twitteraars verbolgen zijn over de journalistieke keuzes van RTL Nieuws. Geregeld komt een artikel uit de Volkskrant van 2015 voorbij, over het fenomeen dat politiek woordvoerders overstappen naar de journalistiek en vice versa. Zoals Stephan Koole, nu chef politieke redactie bij RTL en de grote brenger van dit Arib-nieuws. Hij was directeur communicatie bij het ministerie van VWS, voordat hij bij RTL Kees Berghuis opvolgde. Die werd hoofd voorlichting bij de VVD.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

"Van de macht controleren tot haar vertegenwoordigen - kennelijk kunnen sommige mensen die rollen moeiteloos met elkaar afwisselen. Wekt dat niet de schijn van belangenverstrengeling?", schreef Haro Kraak. "Onzin", reageerde Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws toen. "Koole is een professional. Je gedraagt naar je rol. RTL Nieuws doet altijd objectief en fair verslag van de politiek en dat blijven we doen."

Objectief en fair, het zijn geen woorden die voorbijkomen in de reacties. Al scharen sommige Haagse ingewijden zich achter de anonieme kritiek. FvD-kenner Chris Aalberts: "RTL verzon het zeker niet. Dat is gewoon gelul. En nu opeens boos doen over anonieme bronnen? Iedereen in Den Haag doet eraan." Voormalig Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs valt hem bij: "Inderdaad, niet roomser zijn dan de paus. Ondersteunende anonieme bronnen zijn soms onvermijdelijk. Dan telt de betrouwbaarheid en ervaring van de schrijver. Stephan Koole is al sinds begin jaren 90 kind aan huis op het Binnenhof. Met veel vlieguren."

Maar de grote meerderheid rept van roddel, achterklap, broddelwerk, bagger, karaktermoord. Ook bij Jinek overheerste het negatieve oordeel. Al verdedigde politiek verslaggever Floor Bremer het item van haar werkgever: "Alle journalistieke principes zijn toegepast en getoetst, alle namen zijn bekend bij de redactie". Tafelgast Peter R. de Vries onderbrak haar meteen, sprak over 'een toppunt van lafheid'. "Wie anoniem leegloopt heeft in de politiek niets te zoeken en moet maken dat hij wegkomt", vindt De Vries. Jinek viel hem bij: "Zo kun je over iedere prominente persoon een negatief stuk schrijven, met anonieme bronnen."

Bremer pruttelde nog dat de redactie ook liever namen had genoemd. De Vries: "Als je niet eens één bron kan vinden die zegt: ik vertel dit met mijn naam erbij, dan is zo'n artikel gewoon niet fit to print".