Rondsnuffelen door 'vrúúger' Eindhoven tijdens Open Monumentendagen

EINDHOVEN - Afgelopen weekend waren de Open Monumentendagen. In Eindhoven konden nieuwsgierige bezoekers onder andere binnen bij Mariënhage en de oude Campina-fabriek.
Eindhoven Open monumentendagen bij Marienhage ©Fotopersburo van de Meulenhof BV Houtse Parallelweg 72 5706 AD Helmond tel. 0492 - 475472
Eindhoven Open monumentendagen bij Marienhage ©Fotopersburo van de Meulenhof BV Houtse Parallelweg 72 5706 AD Helmond tel. 0492 - 475472

Een groep mensen staat teleurgesteld bij de ingang van de Campinafabriek aan de Dirk Boutslaan. Zij hebben geen ticket kunnen bemachtigen en komen dus op een lange wachtlijst voor een rondleiding binnen. De tickets konden afgelopen week gratis afgehaald worden bij de Brandstore op het Stationsplein, dinsdag waren ze al op. ,,Dat was een verrassing. Gisteren was ik bij het Evoluon, daar waren dertig mensen voor aangemeld en kwamen er tachtig", vertelt René Erven, voorzitter van het comité Open Monumentendag Eindhoven. ,,Daar was het geen probleem maar hier moet ik streng zijn en mensen teleurstellen. Er mogen per rondleiding echt maar twintig mensen mee want het is vrij slecht onderhouden."

Hoe lang de Campinafabriek nog zo blijft, is de vraag. Nadat de productie in 2015 volledig werd overgeheveld naar fabrieken in Rotterdam en Maasdam werd het terrein overgelaten aan ontwikkelaar BPD. Delen van de oude fabriek zullen behouden blijven maar er komen ook moderne flats voor in de plaats. Komende tijd strijken er het festival Robot Love en de Dutch Design Week neer. ,,Als je een gebied wil herontwikkelen, moet je het bij mensen op het netvlies krijgen. Dit gebouw heeft geen monumentenstatus maar zou dat eigenlijk wel kunnen krijgen. Het is bijna een filmlocatie als je er zo rondloopt.", aldus Erven.

Urban exploring

Daar is René Elferink het mee eens, samen met Matthijs (8) is hij een kijkje komen nemen. ,,We noemen dit altijd de toetjesfabriek met de toetjestoren, dus het is leuk om binnen te kijken. Bovendien houden wij wel van urban exploring", vertelt Elferink. Matthijs vult aan: ,,Er was een grote, donkere hal, die was het leukste omdat hij zo enorm was."

Marie-Louise Versteegen is vooral nieuwsgierig naar de kantine. ,,Altijd als ik op de brug reed, zag ik die witte jassen daar zitten. Ik wilde dit nu zien omdat ik weet dat het ooit weggaat."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Mariënhage

Ook klooster Mariënhage hield open huis. Daar wordt zelfs al druk verbouwd. Dela gaat hier onder andere een conferentiehotel met 67 kamers realiseren. De rondleidingen hier gaan dan ook niet zozeer over de historie maar meer over wat het gaat worden.

Eindhoven Open monumentendagen bij Marienhage ©Fotopersburo van de Meulenhof BV Houtse Parallelweg 72 5706 AD Helmond tel. 0492 - 475472

In de 12e eeuw ontstond op deze plek Eindhoven. Na de 80-jarige oorlog werd het in 1628 gerenoveerd. Die historie wil Dela behouden, vertelt Toine van Velthoven die namens het bedrijf een rondleiding geeft. ,,Eindhoven heeft helaas niet veel oude dingen meer over, de laatste honderd jaar is veel verdwenen." Tijdens de werkzaamheden kwam achter een muur ineens een veel oudere muur tevoorschijn. Die krijgt een prominente rol in het nieuwe hotel. ,,Aan de andere kant van de gang komen de kamers. Als je uit je kamer komt, kijk je er dus direct tegenaan."

Raymond Steinberg was een van de bezoekers die niet bij Campina terechtkon maar bij Mariënhage toch aan zijn trekken komt. ,,Ik ben geïnteresseerd in wat er nog over is na alle roofbouw hier in de gemeente. Bovendien zijn we hier al honderden keren langs gekomen." Over de nieuwe plannen voor het terrein is hij te spreken. ,,Als het commercieel haalbaar is, is dit een aanwinst voor Eindhoven. Al waren appartementen ook leuk geweest."