Roemeen maakte selfies met Vlaamse Sofie (27) terwijl ze stierf om ‘onschuld te bewijzen’

De Belgische politie en rechtbank maken vanochtend een reconstructie van de dood van Sofie Muylle (27). Volgens experts stierf ze hoogstwaarschijnlijk door onderkoeling. De Roemeen Alexandru Caliniuc (24) beweert al sinds dag één dat ze nog leefde zolang hij bij haar was. Om dat te bewijzen, maakte hij een reeks filmpjes, geluidsopnames en zelfs selfies terwijl hij zeulde met haar lichaam.
Sofie Muylle is volgens experts wellicht omgekomen door onderkoeling. Dat ze 1 à 1,8 promille alcohol in haar bloed had, zou de onderkoeling versneld hebben. ©rv

Enkele maanden geleden stuurde Alexandru Caliniuc zelf aan op een ontmoeting met de vader van Sofie Muylle. Hij wilde de man alles vertellen wat hij wist over die ochtend van 22 januari 2017. Daniël Muylle kreeg de biecht nooit te horen. Zelf zag hij dat zitten, maar de onderzoeksrechter stak er op het laatste nippertje een stokje voor. Die wilde niet riskeren dat de Roemeen vader Muylle zou choqueren met halve waarheden. Daarom moest hij eerst aan agenten vertellen wat hij te zeggen had. Bij een speciaal verhoor kwam er echter niets uit de Roemeen. Dus kwam de ontmoeting met vader Muylle er ook nooit.

Vandaag krijgt Caliniuc een nieuwe kans om zijn versie te vertellen. Hij was volgens de politie de laatste die Sofie zag. De schoonheidsspecialiste was die nacht met haar vriend in een taxi naar Knokke gekomen. Ze zaten nog geen kwartier in café Pianobar toen Sofie zei dat ze buiten een luchtje ging scheppen. Ze deed haar sjaal en jas aan. Haar handtas met haar telefoon en sigaretten liet ze in het café. Het was toen net geen vijf uur. Een wandelaar vond haar meer dan zeven uur later dood terug op het strand. Ze lag op haar rug en haar blouse was binnenstebuiten gekeerd. Ze was half ontkleed. Haar doorweekte winterjas lag meer dan een halve kilometer verderop, vlak naast de waterlijn.

Alexandru Caliniuc werd in juni 2018 gearresteerd bij hem thuis in Suceava, in het noordoosten van Roemenië. ©RV

Flikkerend lichtje

©RV

Alexandru Caliniuc beweert dat hij Sofie Muylle per toeval vond toen hij een sigaret rookte op het strand. Hij liep in de richting van een lichtje van een telefoon dat hij af en toe had zien flikkeren in de verte. Hij geeft toe dat hij het slachtoffer seksueel misbruikte - zijn DNA werd ook op haar lichaam aangetroffen. Maar volgens hem moest hij haar helemaal niet overmeesteren: ze zou al uitgeteld op haar buik hebben gelegen, vlak naast het water. 

Hij zou de rechercheurs verteld hebben dat Muylle toen al oppervlakkige verwondingen had in haar gezicht. Hij trok haar beetje bij beetje in de richting van de dijk en verborg haar onder een houten constructie, waar hij meerdere foto's en video's maakte. Op de eerste beelden ligt ze vóór het bouwwerk, op de volgende eronder. Uit de reeks daaropvolgende foto’s en filmpjes blijkt dat hij haar lichaam nog meerdere keren het strand op sleepte, om het uiteindelijk toch onder de constructie achter te laten. Terwijl hij daarmee bezig was, nam hij audiofragmenten op - alsof hij een voetbalcommentator was.

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek beschrijft hij daarin hoe hij de hulpeloze vrouw aantrof op het strand. Dat materiaal - inclusief selfies met zijn stervende slachtoffer - stond nog allemaal op zijn mobiele telefoon toen hij in juni 2018 gearresteerd werd bij hem thuis in Suceava, een universiteitsstad in het noordoosten van Roemenië. Volgens Caliniuc maakte hij de geluidsopnames, foto's en video's om te bewijzen dat hij Muylle, die hij niet kende, stervend had gevonden. Ze moesten zijn onschuld bewijzen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Niets meer gezegd

De Roemeen verborg zijn slachtoffer onder een houten contructie, trok haar meerdere keren op het strand en terug, om haar uiteindelijk toch onder het staketsel achter te laten. ©Mathias Mariën

Op de beelden zegt Sofie Muylle op geen enkel ogenblik iets. Ze is al te zwaar toegetakeld. Volgens Caliniuc heeft ze ook tegen hem op geen enkel ogenblik nog iets gezegd. Op de videofragmenten ademde ze nog, bij momenten weliswaar heel moeilijk. Ze bewoog ook nog met haar hoofd en ogen. Zonder dat de Roemeen het wellicht heeft beseft, vertelt het beeldmateriaal nog veel meer over die koude ochtend.

Rechercheurs en experts leiden uit de beelden en de tijdsaanduiding af dat Sofie Muylle bij het maken van de eerste foto's - rond 8.30 uur - zéker nog leefde. Op een laatste foto van haar onder het bouwwerk gaan de specialisten ervan uit dat ze wellicht is overleden. Volgens de instellingen op zijn telefoon is die foto twee uur na de eerste gemaakt - rond 10.30 uur dus. Het zou dan nog eens bijna twee uur duren voor een wandelaar het lichaam ontdekte.

Min 3 graden

Tijdens het grondig bestuderen van het foto- en videomateriaal viel het de rechercheurs ook op: op sommige fragmenten komen plots andere herenschoenen in beeld. Onderzoek wees inmiddels uit dat er geen derde persoon betrokken was. Om een onduidelijke reden ging Alexandru Caliniuc tussen het filmen en fotograferen van zijn slachtoffer door op zijn appartement in Knokke andere schoenen aantrekken - meer dan een halve kilometer verderop. Voor zover bekend heeft hij nog altijd geen verklaring gegeven voor die merkwaardige schoenenwissel. De twee paar schoenen zouden bij een huiszoeking wel bij hem zijn aangetroffen.

De Roemeen bleef in zijn felblauwe jas tot lang na de vondst van het lichaam ronddwalen nabij de plaats van de misdaad. Bewakingscamera's filmden hem zelfs nog toen hij op de dijk foto's maakte van de hulp- en politiediensten die ter plaatse kwamen.

Het parket van Brugge vervolgt Alexandru Caliniuc onder andere voor moord. Zijn advocaten Pieter Filipowicz en Chantal Van den Bosch betwisten al maanden dat hij rechtstreeks verantwoordelijk is voor de dood van Sofie Muylle. Naar verluidt zien ze hun grote gelijk in het verslag van een groep deskundigen die de onderzoeksrechter de doodsoorzaak liet onderzoeken. Onder de specialisten zijn de hoog aangeschreven wetsdokters Werner Jacobs (UZA), Wim Van de Voorde (KU Leuven) en Geert Van Parys (UGent). 

Meerdere gerechtelijke bronnen bevestigen ons dat zij na maandenlange studie van het dossier besloten dat de vrouw zeker geen natuurlijke dood is gestorven. Onderkoeling zou volgens hen de meest waarschijnlijke doodsoorzaak zijn. Het vroor die ochtend in Knokke tot min drie graden aan de grond. Dat het slachtoffer volgens wetenschappelijke vaststellingen en onderzoek ook tussen de 1 en 1,8 promille alcohol in haar bloed zou hebben gehad, zou de onderkoeling hebben versneld.

Zand op voorhoofd

Op vraag van het gerecht onderzochten de experts ook of de dader het slachtoffer eventueel had verstikt of proberen te verstikken in het zand. De speurders hielden daar rekening mee, gezien ze op haar voorhoofd en kin oppervlakkige verwondingen had van schurend zand. Bij de autopsie vonden de deskundigen ook zand in haar luchtwegen. Volgens onze informatie sluiten de experts niet uit dat de dader de jonge vrouw effectief met haar gezicht in het zand duwde. Maar dat zou volgens hen op een eerder ogenblik zijn gebeurd, want op de foto's die de verdachte van Sofie Muylle maakte, heeft ze die verwondingen al én leeft ze nog. De experts zeggen dus dat de 'smoring' - zoals zij dat noemen - niet dodelijk was. Dat bevestigen meerdere gerechtelijke bronnen.

Voor het parket van Brugge verandert het verslag niet: ze blijven erbij dat de gewelddadige verkrachting door Caliniuc wel degelijk heeft geleid tot de dood van Sofie Muylle. Toch lieten ze de verdachte vorige zomer, vlak nadat het deskundigenrapport klaar was, ook in verdenking stellen van foltering met de dood tot gevolg en verkrachting met foltering. Vermoedelijk was dat vooral om tactische redenen. Want als de Roemeen zou worden vrijgesproken van moord, riskeert hij niet langer levenslang. Door hem ook in verdenking te stellen van foltering met de dood tot gevolg, kan hij toch nog altijd 30 jaar cel krijgen. 

Zijn advocaten wilden gisteren, in de aanloop naar de reconstructie vandaag, niet reageren.