Rijkste vrouw ter wereld én gulste weldoenster

MacKenzie Scott (50) Ex-vrouw Amazon-baas geeft fortuin na scheiding liever weg

Hoe word je de rijkste vrouw ter wereld? Door te scheiden van de rijkste man ter wereld. Al doet die vaststelling MacKenzie Scott (50) ook oneer aan. Zeker in de beginjaren timmerde ze samen met haar ex Jeff Bezos aan het succes van de onlinegigant Amazon. Nu laat ze weten dat ze het merendeel van haar 68 miljard dollar (57,3 miljard euro) aan goede doelen zal wegschenken.
©Getty Images

Best mogelijk dat haar naam een belletje doet rinkelen, al ligt dat wellicht aan de naamsverwarring met zanger Scott MacKenzie, die de hippieklassieker 'San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)' op de wereld losliet. Omgekeerd bleef MacKenzie Scott nagenoeg onbekend bij het grote publiek, tot ze begin september plots door de Bloomberg Billionaires Index tot rijkste vrouw ter wereld werd uitgeroepen. Met een geschat vermogen van 68 miljard dollar (of 57,3 miljard euro) haalde ze plots L'Oréal-erfgename Françoise Bettencourt Meyers (66,8 miljard dollar) in en belandde ze op nummer 12 in de ranglijst der allerrijksten. Met helemaal bovenaan Amazon-baas Jeff Bezos: een slordige 207 miljard dollar (174,5 miljard euro) waard, maar vooral de man met wie MacKenzie een kwarteeuw getrouwd was.

Liefdevolle breuk

'De duurste scheiding ooit!', blokletterden kranten en websites wereldwijd, nadat het koppel in een gezamenlijk Twitter-bericht op 9 januari 2019 hun definitieve breuk had verkondigd. En dit op een opvallend liefdevolle toon: "Als we vooraf hadden geweten dat we na 25 jaar zouden scheiden, zouden we toch alles opnieuw doen. We hebben een fantastisch leven gehad als getrouwd koppel en zien nog altijd een geweldige toekomst voor ons, als ouders, vrienden, partners in bedrijven en projecten. (...) Hoewel onze labels intussen veranderd zijn, blijven we familie en geliefde vrienden." Getekend: Jeff & MacKenzie.

Hoewel Bezos toen al enkele maanden datete met tv-presentatrice Lauren Sanchez, intussen zijn officiële vriendin, leek van een vechtscheiding dus allesbehalve sprake te zijn. Ook al omdat Jeff en MacKenzie samen drie zonen op de wereld zetten en een dochter uit China adopteerden.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Daarentegen brak bij de aandeel- en boekhouders van Amazon wel het angstzweet uit. Doordat het koppel destijds zonder huwelijksvoorwaarden én dus scheiding van goederen was getrouwd en officieel in Seattle, Washington woonde - waar bij een echtscheiding normaal alles fiftyfifty verdeeld moet worden -, werd gevreesd voor zware collateral damage bij de webwinkelreus.

Maar enkele maanden onderhandelen tussen twee advocatenlegers leidde tot een bevredigende oplossing: terwijl Jeff driekwart van zijn aandelen plus het volledige stemrecht behield, kreeg MacKenzie het resterende kwart van 19,7 miljoen aandelen, of 4% van het hele bedrijf, goed voor een waarde van 38,3 miljard dollar.

Pakjes vullen

En niemand die dat MacKenzie Scott misgunde. Ook Jeff Bezos zelf niet. Het is een publiek geheim dat hij de haperende pioniersjaren van Amazon vooral overleefde door de vele opofferingen van ex-vrouwlief. Amper een half jaar nadat ze mekaar in 1992 bij een New Yorks hedgefonds hadden leren kennen en MacKenzie naar eigen zeggen verliefd was geworden op Bezos' bulderlach in het bureau naast het hare, stapten ze in het huwelijksbootje.Vrijwel meteen daarna trokken ze in een verhuiswagen richting Seattle.

Ondanks zijn goedbetaalde job droomde Jeff van een eigen boekwinkel op het nog prille internet, die hij wilde opstarten in de fiscaal vriendelijkere staat Washington. MacKenzie, die al van kinds af droomde van een literaire carrière, stapte mee in die onzekere toekomst en werd de eerste officiële werkneemster van Amazon. Nadat de webwinkel in de zomer van 1994 online ging, vulde zij in hun garage de pakjes met de eerste bestellingen.

Schrijfmicrobe

Al liet ook de schrijfmicrobe haar niet los: tussen de opvoeding van hun kinderen door - alleen de naam van de oudste zoon Prezton (20) is publiek bekend - schreef ze twee romans. Daarvan werd 'The Testing of Luther Albright', die MacKenzie acht jaar schrijf- en ploeterwerk had gekost, in 2006 zelfs onderscheiden met de prestigieuze American Book Award. Wat zich echter niet liet vertalen in navenante verkoopcijfers. Doordat zij als 'MacKenzie Bezos' op de cover prijkte en Amazon beschouwd werd als de doodgraver van de klassieke boekwinkels, deden diezelfde winkeliers weinig moeite om haar werk aan te prijzen.

Misschien ook daarom dat de vrouw zich meteen na de scheiding vorig jaar opnieuw met haar meisjesnaam liet aanspreken als het ongetwijfeld minder polariserende MacKenzie Scott. Binnenkort ook op een cover in de boekhandel? De wereld heeft er het raden naar. Want zeker sinds haar echtscheiding hult de vrouw zich in uiterste discretie. Interviews geeft ze nooit, een Twitter-account heeft ze niet en communiceren doet ze enkel via schaarse, korte statements.

Bill Gates

Wel zit ze duidelijk verveeld met haar gigantische vermogen. Toeval of niet: haast tegelijk met de officiële en riante echtscheidingsregeling in mei 2019 liet MacKenzie weten kersvers lid te zijn geworden van The Giving Pledge, de goededoelenorganisatie van Bill Gates. Miljardairs die zich hierbij aansluiten, beloven plechtig minstens de helft van hun fortuin tijdens de rest van hun verdere leven weg te schenken. Hoewel die belofte juridisch niet bindend werkt, liet MacKenzie in een statement verstaan dat het haar menens was: "Naast alles wat het leven me schonk, heb ik een buitensporig groot bedrag om te delen. Mijn aanpak van filantropie zal altijd doordacht zijn. Het zal tijd en inspanning en zorg vergen. Maar ik wil niet wachten. En ik zal het blijven doen tot de kluis leeg is."

Eén jaar later blijken die woorden niet hol: afgelopen juli liet ze weten al bijna 1,7 miljard dollar (of 1,43 miljard euro) te hebben gedoneerd aan in totaal 116 organisaties en goede doelen, stuk voor stuk online én transparant opgelijst. Waarbij onder meer 586 miljoen dollar voor de strijd tegen racisme en 133 miljoen dollar voor meer gendergelijkheid werd uitgegeven. En nogmaals toonde MacKenzie Scott haar vastberadenheid om de kluis te blijven leegmaken en "de meerderheid van mijn rijkdom terug te geven aan de samenleving die dezelfde rijkdom hielp op te bouwen".

Markant detail: hoewel ook andere multimiljardairs als Elon Musk (Tesla, SpaceX) en George Lucas (Star Wars) zich aansloten bij The Giving Pledge, ontbreekt van ene Jeff Bezos nog elk spoor. Ook al werd hij begin september de allereerste uit de geschiedenis die met zijn persoonlijke vermogen de kaap van 200 miljard dollar overschreed. Dat ook MacKenzie Scott haar alimentatie van 38,3 miljoen dollar wist te verdubbelen, zelfs ondanks die gulle giften, dankt ze aan dezelfde factor die ook haar ex nu rijker dan ooit maakte: de explosie van het online shoppen tijdens de wereldwijde lockdown het voorbije halfjaar. De al torenhoge winsten en aandelen van Amazon bereikten dan pas écht astronomische hoogtes.