Repareren kun je leren

Zelf herstellen is soms verrassend simpel

Laat de stofzuiger het afweten? Zet je koffieapparaat alleen nog lauwe bakkies? Ren niet meteen naar de winkel voor een nieuw apparaat, want zelf repareren is soms makkelijker dan je denkt. Het kan je een hoop geld besparen en is bovendien beter voor het milieu.
©Pieter M. Dorrenboom

Zodra een huishoudelijk apparaat defect raakt, loopt het grote kans stante pede bij het grofvuil te belanden. Doodzonde, vindt Martine Postma, want vaak valt het nog prima te repareren. Postma is de bedenker en oprichter van de duurzame Repair Cafés, ontmoetingsplekken waar handige vrijwilligers kapotte voorwerpen nieuw leven inblazen. Daarvan telt Nederland er inmiddels 450.

Volgens Postma zijn veel problemen gemakkelijk op te lossen. Zelfs met twee linkerhanden kun je de meeste defecten eenvoudig verhelpen. Met deze tips van Repair Café-reparateurs krijg je jouw kapotte spullen weer aan de praat.

Koffiezetapparaat

In het Repair Café belandt van alles op de reparatietafel. Van broodrooster tot naaimachine en van strijkijzer tot laptop. Maar het meest mee- gebrachte product is de koffiezetter, blijkt uit de RepairMonitor, de online tool waarin Repair Café-reparateurs hun reparatiegegevens bijhouden. ,,Daarbij gaat het vooral om apparaten van het merk Philips'', zegt Postma. ,,In bijna de helft van de gevallen is sprake van een defecte Senseo.''

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Boosdoener is meestal een gecorrodeerde magneet in de vlotter: het kunststof bakje of kokertje in het waterreservoir dat het waterpeil meet. Dat geeft een signaal als er te veel of te weinig water in het apparaat zit. Doordat de vlotter in veel gevallen niet geheel waterdicht is, wordt de magneet nat en gaat die roesten. Het gevolg is dat de Senseo geen water meer 'ziet' en weigert een kopje koffie te zetten.

Een nieuw magneetje is niet duur en bovendien eenvoudig te vervangen. Daarvoor moet je de vlotter openen, het aangekoekte magneetje en de roest- resten verwijderen en het nieuwe magneetje plaatsen. Let er daarbij op dat de binnenkant van de vlotter goed droog is. Online variëren de prijzen voor een nieuwe magneet tussen de 50 eurocent en 5 euro.

Iets lastiger is het vervangen van een defecte condensator, waardoor het apparaat alleen nog maar halve kopjes koffie schenkt. Daarvoor moet je het apparaat namelijk uit elkaar halen. In het geval van de Senseo wordt dat bemoeilijkt door lastig te verwijderen torx-schroeven, waarvoor een lange (torx)schroevendraaier nodig is om erbij te kunnen.

De condensator is een blauw of geel blokje dat vastzit op de printplaat, het brein van het apparaat. Met een soldeerbout kun je die los sol- deren en vervangen voor een nieuw exemplaar. Al met al een aardig klusje, maar met 2 euro - de prijs van een condensator - veel goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe Senseo.

Tip: Beschik je niet over het juiste gereedschap of heb je weinig kaas gegeten van solderen? Breng dan een bezoek aan je lokale Repair Café (repaircafe.org). Voor een kleine bijdrage staan de reparateurs je bij met raad en daad. Benodigde onderdelen dien je zelf aan te schaffen of mee te nemen.

Stofzuiger

Tweede op de lijst van meest meegebrachte voorwerpen naar het Repair Café staat de stofzuiger. Meestal is sprake van een snoer- of stekkerprobleem, vertelt Ruud Hendriks, vaste reparateur van verschillende Repair Cafés in Utrecht. Beide zijn eenvoudig te voorkomen, door bijvoorbeeld het snoer met de hand te begeleiden bij het inrollen of deze enkel bij de stekker uit het stopcontact te trekken.

Een ander euvel is een defect oprolmechanisme. In veel gevallen doet siliconenspray wonderen. Krijg je de beschermkap er niet af, spuit dan een beetje spray door de snoeropening. Laat het apparaat hierna een tijdje staan, zodat de aanwezige gassen kunnen vervliegen.

Daarnaast worden veel stofzuigerproblemen veroorzaakt door slecht onderhoud. ,,Het filter zit vol of ontbreekt, waardoor stof in de motorruimte komt'', zegt Hendriks. Het apparaat raakt vervolgens verstopt, kan zijn warmte niet meer kwijt en brandt door.

Als een stofzuiger echt niet meer aan wil, ligt het vaak aan de koolborstels in de motor. Die slijten in de loop der tijd, waardoor ze geen contact meer maken en er storingen ontstaan. Het vervangen van koolborstels is eenvoudig. Je maakt de stofzuiger open, ontkoppelt de motor, verwijdert de opgebruikte borstels en bevestigt de nieuwe op de vrijgekomen plek. Een setje kost tussen de 10 en 25 euro. Voor originele koolborstels betaal je doorgaans meer.

Tip: Meer hulp nodig? Bezoek dan Ifixit.com, een website met gratis reparatiehandleidingen voor stof- zuigers en nog veel meer. Ook kun je er terecht voor onderdelen en handige gereedschappen

Fiets

In de top 10 van veel voorkomende producten in het Repair Café staat de fiets op de derde plaats. Bezoekers komen vooral met problemen met de banden, ketting, remmen en verlichting. Hendriks is verbaasd over het aantal mensen dat nooit heeft geleerd om een lekke band te plakken. ,,Dat hoort wat mij betreft bij de opvoeding. Iedereen zou thuis een bandenplaksetje moeten hebben.''

Gerommel in de kettingkast kan worden opgelost door de ketting opnieuw te spannen. Verlichting repareer je door de contacten schoon te maken. Remmen doen het vaak weer door de kabels of blokjes te vervangen. Versnellingsproblemen kun je bijna altijd oplossen met wat smeer of schoonmaakmiddel.

Tip: Niet helemaal zeker van je zaak? Bezoek dan de fietsenmaker. Zeker voor technisch ingewikkelde en dure elektrische fietsen is dat aan te raden.

Lampen

Bij defecte lampen is het vaak een kwestie van de contacten schoonmaken, batterijen vervangen of het snoer vervangen. Hendriks ziet geregeld lampen die niet meer werken vanwege een kapotte fitting. Vaak is onjuist gebruik de oorzaak. ,,Als je de fitting niet vasthoudt wanneer je er een nieuwe lamp indraait, gaat de schroefdraad na een tijdje kapot.'' Door een nieuwe fitting te plaatsten, is je oude lamp weer als nieuw.

Tip: Weten hoe je een fitting aan een snoer maakt of een draadbreuk hersteld? Youtube staat vol met handige instructievideo's die je verder kunnen helpen.

Witgoed

Er zijn spullen die je vanwege de grootte en het gewicht niet snel naar het Repair Café brengt, zoals een koelkast of wasmachine. In zulke situaties biedt Google uitkomst. Een zoekopdracht met de merknaam, het typenummer, een storingscode of een beknopte beschrijving van het probleem, zorgt in de meeste gevallen voor een resultatenpagina met oorzaken en oplossingen.

Levert je zoekopdracht niet de gewenste resultaten op? Dan kan Monteuropafstand.nl helpen. Een ervaren witgoedmonteur kijkt dan via Facetime of Skype over je schouder mee. Daarmee bespaar je voorrijkosten. Monteur op Afstand rekent 14,50 euro per videogesprek. Die kosten vervallen als de monteur voor een reparatie toch moet langskomen.