Relaxen achter fiberglas

Capsule

Wie: Alice Bleton (26)
Opleiding: Design Academy Eindhoven
Afstudeerrichting: Public Private
┬ęShody Careman

,,Mijn afstudeerproject is een capsule van 2 bij 1 meter die je aan een gebouw hangt of op een dak neerzet en waarin je je kunt terugtrekken. Ik hou van de combinatie van design en architectuur. En in dit project komen ze samen.

Het idee is ontstaan toen ik research deed naar kleine verblijfsruimtes, van een gevangeniscel tot een woonboot. Ik vroeg me af wat je minimaal aan ruimte nodig hebt om goed te kunnen leven.

Steden worden voller gebouwd en we leven dichter op elkaar. Maar we hebben ook behoefte aan rust en ruimte. Elke stad heeft veel hoge flatgebouwen en op al die gebouwen zitten daken die we nooit gebruiken. Deze capsule kun je plaatsen op een plat dak. Je kunt je erin terugtrekken om te werken of te relaxen. Ik heb er zelfs yoga in gedaan, want door de ronde vorm is er genoeg ruimte. Bovendien ben je helemaal afgesloten van de omgeving. De capsule is van fiberglas zodat hij deels doorzichtig is. Er komt veel licht doorheen en het is sterk materiaal. Dankzij de lichtgroene kleur en het geluiddempende effect van het materiaal voel je je ontspannen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Het proces van een mal maken tot het uiteindelijke gieten heeft zo'n zes maanden geduurd. Dat waren stressvolle maanden. Ik hoop mede daarom dat hij echt gebruikt gaat worden. Dit is een prototype, als ik ze ga produceren kosten ze 7.000 euro per stuk. Nu mijn examenproject achter de rug is, ga ik kijken waar ik hem kan neerzetten of beter nog: slijten. Centre Pompidou in Parijs zou een mooie plek zijn."

Eindexamenexpositie is te zien tijdens de Dutch Design Week Eindhoven, 21 t/m 29 oktober.