Rechter: Artikel over kroongetuige Nabil B. mag gepubliceerd worden

Een artikel over kroongetuige Nabil B. en diens familie mag morgen (dinsdag) gepubliceerd worden. Advocaat Peter Schouten eiste in een kort geding een verbod op publicatie door kranten en sites van ADR Nieuwsmedia. In het artikel wordt geciteerd uit app-berichten die Nabil B. de afgelopen jaren met zijn familie uitwisselde. Het kort geding diende vanavond in Amsterdam.

De kort geding-rechter stelde in zijn uitspraak dat het belang van de vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan dat van de kroongetuige en dat een publicatieverbod - een extreem zwaar middel, volgens de rechter - daarom niet aan de orde is. 

Misdaadverslaggever Yelle Tieleman kreeg inzage in duizenden berichten die Nabil B. via zijn iPhone uitwisselde met familieleden en zijn vriendin. Die werpen nieuw licht op de rol van de kroongetuige in het Marengo-proces waarin onder meer Ridouan Taghi terecht staat. Nabil B. is zelf ook verdachte in de zaak, maar sloot een deal met het Openbaar Ministerie. In ruil voor verklaringen over zijn opdrachtgevers krijgt hij strafvermindering.

Advocaat Peter Schouten wilde de publicatie van morgen laten verbieden. Hij stelt dat een aantal uitlatingen in het artikel ‘tendentieus, vals en/of onjuist’ zijn. Schouten voerde het kort geding namens de kroongetuige en een zus van Nabil B. De advocaat eiste ook een dwangsom als er toch gepubliceerd zou worden.

ADR Nieuwsmedia, waar ook deze site onderdeel van is, stelt dat in het artikel letterlijk geciteerd wordt uit chatberichten die morgen openbaar worden, en dat er geen reden is om daaruit niet te publiceren. Morgen wordt de Marengo-zaak hervat in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp.

Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist: