Queen is Harry en Meghan te slim af en spreekt natie toe vlak voor hun interview bij Oprah

Prins Harry (36) en Meghan Markle (39) worden ingehaald door Queen Elizabeth (94). De Britse koningin gaat op 7 maart de natie toespreken, enkele uren voor de hertog en hertogin van Sussex hun nu al controversiële interview geven bij Oprah Winfrey. Op die manier zou ze de eenheid van de koninklijke familie willen benadrukken, speculeren Britse media.
Queen Elizabeth, Meghan Markle en prins Harry. ©AP

De toespraak van Elizabeth is onderdeel van Commonwealth Day, een jaarlijkse dag op de tweede maandag van maart in het teken van het Gemenebest, het samenwerkingsverband tussen 53 soevereine staten met de Queen als symbolisch hoofd. Normaal komt de koninklijke familie dan samen in Westminster Abbey in Londen, maar door de coronapandemie kunnen die festiviteiten dit jaar niet doorgaan, voor het eerst sinds 1972. Daarom is gekozen voor een bijzondere tv-uitzending op BBC 1. 

Het besluit om de festiviteiten te vervangen door een tv-special een dag eerder, is aan het begin van februari genomen, stelt een woordvoerder van de Westminster Abbey volgens The Guardian. Nog voor het interview van Harry en Meghan met Oprah werd aangekondigd. ,,Het besluit werd drie weken geleden in overleg tussen de abdij, de BBC en de koninklijke familie gemaakt.”

In de special A Celebration for Commonwealth Day zal koningin Elizabeth te zien zijn, evenals prins Charles en Camilla, prins William en Kate Middleton en Sophie, de gravin van Wessex. In het programma, gepresenteerd vanuit Westminster, zal de Queen haar traditionele boodschap delen en zijn er onder meer lezingen en muzikale optredens. Geloofsleiders vanuit het hele Gemenebest zullen online aanwezig zijn.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Berucht

Enkele uren later geven prins Harry en Meghan Markle hun nu al spraakmakende interview bij Oprah Winfrey. Ze gaan er alle uitleg geven over de ‘Megxit’, de reden waarom ze het Verenigd Koninkrijk hebben verlaten en waarom ze hun koninklijke opdrachten naast zich neer hebben gelegd.

Volgens paleisbronnen is de Queen furieus over dat gesprek. Bovendien zou Elizabeth ook kwaad geweest zijn omdat ze het nieuws over de tweede zwangerschap van Meghan uit de media moest vernemen.