Quadrum Capital Twentse nieuwkomer in wereld van het grote geld

Durfkapitaal

Ze investeerden al 200 miljoen euro in 19 bedrijven,waarvan 9 uit de regio. Arjan Hoop en Herman Hazewinkel willen graag mooie rendementen met hun investeringsmaatschappij. "Maar we hangen geen bedrijven vol met schulden."
Herman Hazewinkel (links) en Arjan Hoop in de kluis van de vroegere Bank Ledeboer & Co. ©WWW.RIKKERTHARINK.NL

De kluisdeur in de kelder van de voormalige Bank Ledeboer & Co. in Almelo is imposant. Maar investeringsmaatschappij Quadrum Capital bewaart de kleine 200 miljoen euro die ze inmiddels 'ophaalde' niet in de kluis van het gerenoveerde bankgebouw.

Dat geld, als durfkapitaal beschikbaar gesteld door vermogende particulieren, is geïnvesteerd. Gestoken in negentien middelgrote bedrijven, waarvan er negen zijn gevestigd in Twente en de Achterhoek. In relatieve stilte bracht Quadrum Capital in Almelo sinds 2013 dit geld bijeen.

Kapitaal laten werken

Zo is er een particulier investeringsfonds in Twente ontstaan, dat zich beweegt naast fondsen die met (semi)overheidsgeld werken - zoals PPM Oost en Wadinko - en investeringsmaatschappijen die familiekapitaal beleggen.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Daarvan zijn er in Twente drie die er echt toe doen: Reggeborgh van de familie Wessels, Infestos in Enschede van Bernard ten Doeschot en Coopers Investors in Delden van René Kuipers. Laatstgenoemden laten het kapitaal dat ze verdienden met de verkoop van Norit voor zich werken.

Initiatiefnemers van Quadrum Capital zijn de Almeloërs Herman Hazewinkel (70) en Arjan Hoop (51). Hazewinkel kocht het Ledeboer-pand, waarin in het verleden onder meer de Twentsche Bank en later de ABN Amro waren gevestigd, enkele jaren geleden en liet het strippen en geheel renoveren. Op de begane grond zit Grand Café Ledeboer en de bovengelegen etages worden verhuurd, deels aan het 20 werknemers tellende Quadrum Capital, waarin Hazewinkel dus partner is.

Arjan Hoop en Herman Hazewinkel kennen elkaar van Reggeborgh. Hazewinkel was jarenlang bestuursvoorzitter bij Reggeborgh-deelneming VolkerWessels en Hoop werkte tot 2013 als investment-director bij de investeringsmaatschappij van de familie Wessels. Met Willem Bonvanie, die overkwam van de Friesland Bank, als derde partner begonnen ze aanvankelijk als financieel adviseurs voor het mkb. "Het eerste jaar werden we vaak door afdelingen bijzonder beheer van banken ingehuurd", zegt Arjan Hoop. "Namens die banken adviseerden we over herstructureringen bij bedrijven die het moeilijk hadden."

15 miljoen opgehaald

Eind 2017 vertrekt Bonvanie en wordt Peter Oostenenk, afkomstig van Europa's grootste bagage-afhandelaar Aviapartner, de derde aandeelhouder. Dan is Quadrum Capital al flink zelf aan het investeren. Met de eerste 15 miljoen euro, vooral afkomstig uit het (Twentse) netwerk van de drie partners, is in 2013 een begin gemaakt met een eigen portefeuille.

De echte doorbraak volgt volgens Arjan Hoop in 2015 als Quadrum Capital de projectontwikkelingsdochter VanWonen overneemt van BAM. In 2019 verkocht VanWonen 600 koop- en huurwoningen voor 120 miljoen euro. Vorige maand werd VanWonen door Quadrum Capital doorverkocht aan vermogensbeheerder ActivumSG. "Toen de markt zag dat wij een bedrijf als VanWonen konden kopen, begonnen we mee te tellen", zegt Hoop.

In de wereld van private equity verwachten investeerders een rendement van minimaal 20 procent per jaar. Maar Hoop en Hazewinkel vinden niet dat Quadrum Captial onder de noemer 'private equity' mag worden geschaard. Herman Hazewinkel: "Wij hangen geen bedrijven vol met schuld en gaan ook niet voor de korte klap. Onze investeerders investeren voor minstens zeven jaren en ondernemers in wier bedrijven we participeren betalen niet de hoofdprijs. We willen dat de zittende directie aanblijft en met ons samenwerkt aan een verdere uitbouw van het bedrijf."

Geen verliesfinanciering

Investeren in verlieslatende of slecht draaiende bedrijven om die te saneren en vervolgens - al dan niet in stukken - door te verkopen, is een ander kenmerk van private equity fondsen. Ook daar laat Quadrum Capital zich niet mee in. Van over te nemen bedrijven wordt een minimale EBITDA (bedrijfsresultaat) van één miljoen euro verwacht. Dat gewenste minimale resultaat wordt volgens Hazewinkel voor het derde fonds waaraan nu wordt gebouwd opgetrokken naar 2 miljoen euro.

Van het eerste fonds, waarin 15 miljoen euro zat, hebben de deelnemers al 70 procent van hun inleg terug. Terwijl vier van de vijf bedrijven waarin geïnvesteerd is nog niet zijn verkocht. Dat soort resultaten maakt nieuwsgierig. En daarom melden zich nu ook financiële instellingen als verzekeraars, pensioenfondsen en banken in Almelo met het verzoek om mee te mogen doen in het derde fonds.

Daarin moet 200 miljoen euro vloeien. Hazewinkel: ,,We willen geen afbreuk doen aan onze uitgangspunten. We doen het samen met de ondernemers en we willen in het middenbedrijf blijven, daar voelen we ons thuis. We hebben al wel gesprekken gevoerd met grote financiële instituten, maar die stellen hun eisen en voor je het weet willen ze je spoorboekje bepalen. Maar we houden het stuur graag zelf in handen. Tot op heden gaat dat prima."