Prostitutie ziet brood in Airbnb

Terwijl u op vakantie gaat, verhuurt u uw appartement via Airbnb? Kijk toch maar uit aan wie u uw sleutels geeft. Soms worden Airbnb-kamers omgetoverd tot pop-upbordeel. 'En daar is weinig tegen te doen.'

Eric Garbar, het nieuwe hoofd van de cel mensenhandel bij de federale politie, wijst erop dat de motelkamer is vervangen door een Airbnb. "Sommige klanten boeken de kamer zelf, maar ook criminele netwerken brengen prostituees onder in B&B's. In ons land loopt een tiental onderzoeken naar criminele netwerken achter Chinese prostitutie. Ze laten vrouwen naar Europa overkomen om te werken in privéwoningen, hotels of B&B's", klonk het in Knack.

Kathleen Peleman van prostitutiehulpdienst Ghapro, bevestigt dat de prostitutie stelselmatig wegtrekt van de neonlichten. "De champagnehuizen zijn druppelsgewijs aan het verdwijnen. De meisjes werken nu op zichzelf en vinden hun klanten via internet. Maandhuur voor een studio of appartement loopt op. Liever boeken ze een hotelkamer. Of nog goedkoper, een Airbnb. De klant weet dat te appreciëren. Hij kan veel discreter naar een gewoon adres."

Wie weet zelfs naar uw huis, of dat van de buren die een centje bijverdienen via Airbnb. De Britse en Zweedse politie waarschuwden verhuurders al. Overal in Europa duiken klachten op van eigenaars. Een stel uit Amsterdam, dat vorige zomer hun woning via Airbnb verhuurde, vond bij terugkomst een sofa vol witte vlekken. Van de politie kregen ze te horen dat er drie prostituees aan te werk waren geweest. De politie kon niets doen "aangezien de vrouwen niet illegaal in het land waren".

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Als Airbnb op zulke heikele feiten reageert, wordt steevast benadrukt dat ze een zerotolerancebeleid hanteren en dat er slechts een beperkt aantal negatieve ervaringen zijn op enkele honderden miljoenen klanten.

Volgens strafrechtadvocate Sanne De Clerck is er weinig aan te doen. "Als je je huis verhuurt en er gebeuren zulke dingen, kan je het contract verbreken. Het probleem ligt bij de bewijsvoering - je mag niet indringen in de persoonlijke levenssfeer van je huurder. En je kan gewone toeristen ook geen verbod op seksuele betrekkingen opleggen. Opletten geblazen als je vreest dat je studio 15 weekends na elkaar is geboekt voor een prostituee. Als je het niet meldt, bestaat het risico dat je zélf wordt beticht van het faciliteren van ontucht."