Pieter Loridon viel 19 kilo af door elke dag 17 uur te vasten: “Ik voel mij scherper worden met de minuut”

Pieter Loridon (47) was vroeger een man die het breed zag. Hij had een groot lijf, veel bekendheid, veel horecazaken en veel praat. Vandaag is hij 19 kilo afgevallen, en vooral een meer uitgepuurde en gebalanceerde versie van zichzelf. Zijn passie is thee en hij vast elke dag 17 uur: “Het probleem met continu eten is dat je leeft van de ene insulinestoot naar de andere.” Gesprek bij een kop matcha waarin we ons even verslikten: "Ik wil een oude, gezonde, sexy motherfucker worden."
©Photo News / Pieter-Jan Vanstockstraeten

Loridon was lang een golden boy in de Vlaamse showbizz. Een ex-basketter die er goed uit zag, meerdere talenten had (wat hij in 2007 bewees door 'Sterren op de Dansvloer' te winnen) en een woelig liefdesleven kende: je kon er alle kanten mee op. Tot Loridon ook de hoeken van de kamer zag. "Journalisten schreven op de duur over mij wat ze wilden", meent hij, "ik ben echt genaaid geweest." Gedegouteerd verhuisde de Antwerpenaar naar Ibiza en gooide ballast weg. Letterlijk. Zijn florissante horeca gaf hij uit handen omdat ondernemen stress en gedoe brengt. Hij begon zich toe te leggen op één ding: thee, die nu onder andere in alle zaken van Sergio Herman wordt geserveerd. Hij werd verliefd op een Nederlandse, Laura Zeeuwen. Hij verloor dit jaar zijn vader aan dementie. Er is dus veel gebeurd en dat voel je. Wanneer we vragen of hij voor de foto zijn T-shirt wil uitdoen, wat wij ook weer niet elke dag vragen, aarzelt Loridon 2.0. "Ik ben echt wel méér dan een gespierd lijf." Tegelijk is hij fier op zijn transformatie. Van 119 kilo zakte hij in één jaar naar rond de 100. "Ik word 48 jaar, maar ik voel me 28." Nog cijfers? "Voor u zit een man die nu al 18 uur aan het vasten is. Maar ik voel mij scherper worden met de minuut."

Pieter, urenlang niét eten, waar is dat goed voor? Het boerenverstand heeft altijd gezegd dat je 's morgens als een koning moet tafelen, en dan met mate.

"Ja, en eigenlijk kom ik zeggen: sorry, mensen, alles wat ze ons vroeger hebben geleerd, is niet correct. De inzichten zijn veranderd. Het probleem met continu eten is dat je leeft van de ene insulinestoot naar de andere, zeker met het bewerkte eten van vandaag. Neem nu een schelletje goedkoop, minderwaardig kippenwit dat je op de boterham legt: daar wordt zetmeel aan toegevoegd, wat een verborgen suiker is, zoals er veel verborgen suikers zijn. Wij zijn allemaal verslaafd. Ik was dat ook."

©Photo News / Pieter-Jan Vanstockstraeten

Nochtans was je topsporter.

"Ja, ik ben twee keer topscorer van België geweest en heb vijftien jaar door Europa gereisd. Ik at zoals dat van mij verwacht werd: vier uur voor een wedstrijd moest ik mij volduwen met koolhydraten. Rijst of spaghetti. Op weg naar de match viel ik dan in de bus in slaap. De maag continu overladen heeft geen zin. Even geeft dat energie, daarna krijg je een dip en komen de cravings (goestingskes, red.). Sommige metabolismen kunnen dat aan, maar veel mensen worden te zwaar. Klassiek waren er dan twee methoden: calorieën tellen door op je eten te letten of calorieën verbranden door veel te sporten. Maar dat houden zeer weinigen vol, dat is het jojo-effect. Bij mij werkt vasten beter."

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Je verloor 19 kilo. Ik wist niet eens dat jij overgewicht had.

"Ik ben bijna twee meter, dan kan het gewicht zich natuurlijk een beetje verdelen. De vetrand over mijn broek probeerde ik te verstoppen. Nu poets ik 's ochtends mijn tanden weer in bloot bovenlijf. Mensen die zeggen dat ze zich goed voelen met overgewicht? Ik heb daar alle respect voor. Maar ik geloof het niet. Ik geloof wél dat je in onze maatschappij soms door de bomen het bos niet meer ziet en je bij de zaken gaat neerleggen. Al gaat het mij niet alleen om kilo's. Ik voel mij vooral veel energieker. Herboren. De voedingsindustrie is een business, en een deel van die business geeft ons hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk en cholesterol, diabetes type 2.... Toen ik klein was, kon je frisdrank bomvol suiker kopen op de speelplaats. Wij waren nog kinderen, zoiets is crapuleus."

Je bent echt gebeten op die suiker, hé.

"Het zal wel zijn! Want dat blijf maar duren. Ik hoor in deze coronacrisis veel te weinig over immuniteit en weerstand praten. Wie wél goed bezig is, is Boris Johnson in Engeland. Die heeft beslist dat er voor negen uur 's avonds geen reclame voor fastfood meer op televisie komt en die maant de Britten aan om iets aan hun kilo's te doen, gezien zijn ervaringen met corona. Op intensive care heeft het merendeel van de patiënten overgewicht, daar hoor ik Marc Van Ranst en Maggie De Block te weinig rond. Waarmee ik niet wil zeggen dat je mensen een schuldgevoel moet aanpraten, want het ís niet hun schuld. Ze zijn gewoon van kindsbeen af gemanipuleerd."

Je hebt op sociale media veel volgers, praat veel over waar je mee bezig bent. Sommigen zijn bezorgd. Dat je té hard gaat afvallen.

"Mensen die eetstoornissen hebben, moeten hier niet aan beginnen. Want op de duur moet je de controle inderdaad wat loslaten. In mijn food window (de periode dat je wél eet, red) ontzeg ik mij momenteel niets. Koffiekoeken, frieten, saus: dat kan, ik tel geen calorieën. Wat ook weer niet wil zeggen dat ik mij vol rommel steek, ik eet graag slaatjes, zeker als eerste maaltijd van de dag. Dit is geen dieet, maar een levensstijl, één die verdomd verslavend werkt, want je leert onthechten en voelt je weer gezond. Ik vast in véél dingen. Ik heb in mijn vriendschappen geschrapt. Ik zit niet meer vanaf 's morgens op mijn smartphone, ik drink eerst m'n matcha. Ook in mijn kleding ben ik eenvoudig geworden, ik hoef geen dingen van 500 euro rond mijn lijf, want de basis zit goed."

Wat is er zo speciaal aan thee, die matcha?

"Ik was één van de eersten in België die niet old school naar thee keek. Zo van: geef de mensen een tas, een stoffig zakske en een koekske, en dat is het. Het is een fascinerend product als je met het echte theeblad werkt. In de groene theeplant zit EGCG, een antioxidant die de stofwisseling stimuleert. Bij mij helpt het enorm bij het vasten, om de maag en het lichaam te cleansen. Een Japanse celbioloog, Yoshinori Ohsumi, heeft hiermee in 2016 de Nobelprijs voor gezondheid gewonnen: hij ontrafelde het proces van autofagie dat door het vasten in werking wordt gezet. Je lichaam begint zichzelf te herstellen als je jezelf een tijd eten ontzegt. De goede cellen beginnen zich met de slechte cellen te omringen en eten die op. Dat is heel belangrijk in de strijd tegen ziekten."

Was je, bij al dat afvallen, bang dat je een getrokken hoofd zou krijgen? Op een bepaald moment moet je kiezen tussen je lijf en je gezicht, wordt gezegd.

"Mijn prioriteit is gezond zijn. Ik wil een oude, gezonde, sexy motherfucker worden. Als daar een rimpel bij hoort, dan is het maar zo. Ik wil eindigen zonder overgewicht, in een shortje en een zwarte T-shirt, met mijn Air Jordans en mijn tatoeages die mijn levensverhaal vertellen. Dan zal ik oké zijn. Meer zelfs: als dat met een scherpe, getrokken kop is, gráág! Clint Eastwood heeft dat ook en is een sexy motherfucker."

©Photo News / Pieter-Jan Vanstockstraeten

Welk invloed heeft al dat vasten op je libido? Moet een potente vent niet éten? Oesters, een hard ei?

"Neen. Wie zijn lijf continu insulinestoten geeft, legt zijn groeihormoon en testosteron plat. Het is het omgekeerde van wat jij zegt: toen ik nog ontbeet met een fruitsap vol suikers en een cracotte die óók al vol suiker zat, dat legde mijn libido stil. (schalks) Nu is alles weer geactiveerd."

Bovendien kunnen we vroeg gaan slapen, want er is een avondklok. Hoe kijk je hiernaar, als ondernemer?

"Dit is ongezien en zal grote gevolgen hebben. We hebben nog geen benúl welke economische lijken er uit de kast zullen vallen. Dit treft ondernemers én hun familie. 'Gezondheid gaat voor', klinkt het bij de overheid. Dat is zo. Maar schrijf dat straks eens op het formulier van de RSZ?"

Ben je zelf bang van corona?

"Neen. Echt niet."

Je overleeft het wel?

"Dat mag ik als gezonde, fitte mens toch wel hopen? We leven in een maatschappij die continu pillen wil voorschrijven, terwijl de antwoorden in de natuur liggen: bij voeding, weerstand, mentale energie.... Ik sta achter veel van de maatregelen, allicht is het voor altijd gedaan met iedereen een kus en een hand te geven. Onze zwaksten beschermen? Alstublieft, já! Maar het begint op een angstpsychose te lijken. Verkondigen dat een kind van drie jaar aan corona is gestorven, en als je dan een beetje verder leest, kom je te weten dat het kindje ocharme zo ziek was dat het allicht ook van een griep gestorven was. Dat is niet meer serieus."

Tot slot: je vader is dit jaar overleden. Hoe verloopt het rouwproces?

"Mijn vader had dementie. Daar zijn weinig mooie dingen aan, maar ik heb wel op een heel mooie manier afscheid kunnen nemen. Alles is gezegd, hij heeft zelfs mijn begrafenisspeech op voorhand gelezen. Ik mis hem enorm, maar koester de herinneringen. Kijk maar. (Wijst naar de muur, waar woorden van zijn vader staan gedrukt.) 'Zoon, je moet in het donker afzien om in de spotlight schitteren.' Zo was hij. Mijn vader gaf veel advies, goed advies. Sommige dingen heb ik pas achteraf begrepen, dat wel. Hij kende me sneller dan ik mezelf.

LEES OOK: 

Is vasten echt een wondermiddel voor je gezondheid? Experts leggen uit wat je moet weten voor je eraan begint (+)

Ook onze BV’s zijn fan van intermittent fasting: “17 kilo kwijt en ik voel me herboren”

Sam De Bruyn over z’n ‘nieuwe’ lichaam: “Nét nu ik mijn bloot bovenlijf weer durf showen, is er geen Tomorrowland...”