Pas op! Handhavers voeren strijd tegen afval flink op (en delen volop boetes uit)

De strijd tegen afval dat naast containers in Rotterdam wordt gezet, wordt opnieuw opgevoerd. Handhavers delen weer volop boetes uit voor het verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval en grofvuil. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus stond de handhaving van maart tot en met juni op een laag pitje. Desondanks deelden boa’s nog 299 boetes uit voor naastplaatsingen. Er werden 462 overtredingen geconstateerd.
Er gaat weer harder opgetreden worden tegen naastplaatsingen van afval in Rotterdam. ©AD

De GGD raadde het openmaken van zakken af vanwege het risico op coronabesmettingen. Ook waren de handhavers nodig om de noodverordening, zoals de 1,5 meterregel, te handhaven, schrijft de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga in een brief aan de gemeenteraad. Wel konden boetes worden uitgedeeld als op afval naast containers, zoals bijvoorbeeld kartonnen dozen, adresgegevens stonden. 

Volgens wethouder Wijbenga zijn strengere controles bittere noodzaak om het aantal naastplaatsingen terug te dringen. ,,Handhaving blijkt nog altijd hard nodig’’, aldus Wijbenga. Vooral in de wijken het Nieuwe Westen, het Oude Noorden, Oud-Charlois, Carnisse en de Tarwewijk dumpen nog te veel huishoudens hun troep naast de afvalcontainers. 

We gaan weer volop handhaven op het plaatsen van afval naast containers

Wethouder Bert Wijbenga

Handhavers mogen met extra bescherming weer huisvuilzakken openmaken. Ook zijn er weer meer boa’s beschikbaar om de controles uit te voeren. ,,Daarom gaan we weer volop handhaven op het plaatsen van afval naast containers, met de daarbij behorende voorzorgs- en beschermingsmaatregelen’’, aldus Wijbenga.

Psst, vind je dit interessant?

Ontdek Topics nu 1 maand gratis en stel je eigen nieuwsoverzicht samen.

Lees 1 maand gratis

Al abonnee?

Log in en lees altijd gratis Topics.

Handen vol

Stadsbeheer had de afgelopen maanden de handen vol aan het op tijd legen van de containers. De afgelopen periode boden huishoudens 10 procent meer huishoudelijk restafval aan dan normaal en 35 procent meer grofvuil. Ook andere afvalstromen zijn volgens Wijbenga flink toegenomen. Daarom zijn extra wagens ingezet om het toegenomen vuilaanbod weg te werken. Op de milieuparken was het eveneens drukker dan normaal. 

Bekijk hier onze video over afval in Rotterdam.