Openhartige Frits Wester: Alcohol heeft veel dingen kapotgemaakt

Frits Wester heeft veel kapotgemaakt met zijn alcoholverslaving. Dat bekende hij vanavond, zichtbaar emotioneel, aan tafel bij Eva Jinek. De politiek verslaggever, die vanaf morgen weer aan de slag gaat voor RTL Nieuws, hoopt dat het nog niet te laat is om de verwoeste banden te herstellen.

Het is misschien wel een van de meest besproken momenten van de afgelopen tijd: Frits Wester die in zicht- en hoorbaar labiele toestand voor de camera verscheen. Het ontging de kijkers van RTL Nieuws niet en het voorval was direct onderwerp van gesprek op sociale media. Niet veel later kozen RTL Nieuws en Wester op 20 september samen voor een rustpauze.

Inmiddels is Wester, na onder meer een maand in een afkickkliniek in Zuid-Afrika, weer klaar om aan het werk te gaan. Hij is maar liefst 20 kilo afgevallen en voelt zich mentaal en fysiek fit. Het kostte de politiek verslaggever langere tijd moeite om toe te geven dat hij een alcoholverslaving had. ,,Je ontkent het altijd en gaat zelf in die dingen geloven. Zo van: het komt wel goed, morgen weer beter”, vertelde hij vanavond in Jinek. ,,Je stelt het uit, ontkent het. Je denkt: de ander heeft een groter probleem, bij mij valt het wel mee. Het klassieke verhaal.”

De meerdere waarschuwingen die Wester kreeg, van zowel collega's als directe naasten, moedigden hem ook niet aan om zijn alcoholverslaving gedag te zeggen. Sterker nog, Wester dronk zelfs zo'n zes á zeven glazen wijn per dag en nuttigde daarnaast ook een derde fles wodka. ,,Ik dronk echt veel te veel.”

Je denkt: de ander heeft een groter probleem, bij mij valt het wel mee

Frits Wester

Confrontatie

Toch besloot de verslaggever, na de break die werd ingelast bij RTL en een verontrustende leverwaarde na bloedonderzoek, zijn verslaving te erkennen en een afkickkliniek op te zoeken. Dat was confronterend; ook in Zuid-Afrika wilde Wester in eerste instantie niet inzien hoe ernstig zijn alcoholprobleem was.

Of zijn alcoholverslaving veel kapot heeft gemaakt? Die vraag kwam bij Wester hard binnen. Zichtbaar ontdaan en met een brok in zijn keel reageerde hij: ,,Absoluut.” Wát Wester dan precies kapot had gemaakt met zijn alcoholprobleem werd in het midden gelaten, maar hij was er wel van overtuigd dat die banden te herstellen zijn. ,,Dat denk ik wel. Dat hóóp ik wel”, reageerde hij.

Wester stelde inmiddels 'veel te hebben teruggekregen’, weer te sporten en veel meer tijd terug te hebben. ,,Ik zal altijd een alcoholist blijven. Maar wel een nuchtere alcoholist.”

Frits Wester ©RTL/Jinek
©ANP